Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

teull

Moto 4 starter clutch issues

Recommended Posts

Hi all, I have an 86 motor 4 that has starter clutch issues. (YFM225)

Because I cant afford to put much money into this old machine, I hope to get some guidance before spending more. (already spent too much!)

I have replaced the starter clutch multiple times with used ones that are supposedly good. Each time it fixes the problem for a short time, and then it returns. Sometimes I have noticed the socket head cap screws have loosened. I clean and re-assemble using removable locktite and that seems to help, but still issues with the clutch itself.

Any suggestions?

Questions, is it maybe the small springs behind the rollers are weak?

Regarding the surface on the flywheel that the rollers touch. I have noticed that most of the flywheels I have used do have small wear marks on them. I have smoothed them out using a small stone to the point you can barely feel them. Does this surface need to be perfect?

Are clutches and flywheels matched. It seems that depending on which flywheel I use, the timing can vary slightly like its not quite firing at the right time, hard to start, etc. My theory is that there must be slight variances in the keyway location between flywheels. Is my theory correct?

Any suggestions will be much appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Kelby 746
      I have a 1987-89 (not sure on the year) Kawasaki bayou 300 that has electrical issues, I have replaced the entire harness with a proven good/used one, new CDI box, and two brand new coils, problem is that it tests no charge at the pickup coil, so I replaced and tested again with a so called good one that had been salvaged out of a blown up 220/250 (not sure which, the left side cover is smaller than my 300) in Missouri. It has a proven good OEM stator. I am trying to avoid buying a new start and pickup coil because it is so expensive so if anyone has a suggestion please let me know.
    • By gouletp
      Hi. When I press the starter switch, the solenoid clicks and the starter doesn't turn. The battery is good (about 12.6 volts).  I tried shorting the two big bolts on the solenoid with a screwdriver.  I got sparks and the starter didn't turn.  I tried running a booster cable directly to the starter post but all I get is a bunch of sparks.  I connected the positive side of the battery to the post or bolt on the starter.  I connected the negative side of the battery to the frame,  Did I connect everything wrong?  I don't know why I get the sparks.
      Thank you
    • By Monika Novakov
      1988 Kawasaki 220 Bayou trying to remove generator/ starter 1way clutch cover to be able to replace 1way clutch. All bolts are removed case cover is dripping what oil that remains...but I can't get the cover to come off..what am I missing? Thx in advance.
    • By JacobSlabach
      got 7 atvs off CL recently for a good price.  one of which is a yamaha warrior.  anyone know where the vin is printed on this bike?  Haha good place to start as I do not know year or size yet.  The former owner says needs exhaust ans and clutch work.  he said it ran fine until the clutch cable broke and then I couldn't get the new cable adjusted right and it would grind gears.  things I see:  clutch cable locked up again, no brakes, carb leaking (green with algae around the bowl and has gelled gas stalagtights on it), aftermarket exhaust melted the airbox so I need something different and a new air box.  I would like the use the current exhaust if I can but I have a feeling its a redneck fix as it looks like there is an ace bandage holding it to the exhaust pipe (its an aftermarket slip-on exhaust), so I'm not sure about that- lets get the bike running first.  also, battery (looks brand new, what a shame) is dead, 0 volts.  Otherwise, bike looks to have not been wrecked, and plastics are ok (it sat outside under a 'tarp' for 3+ years since it was run last).  any tips and advise on where to start first would be awesome as this is my first clutched bike (manual).
      the clutch is my main concern- I've never rode a clutched bike so I dont even know what its supposed to feel like.  lol I'm spoiled on my automatic polaris 
    • By mrfartsalot
      i have a 2001 suzuki quadmaster 500 4x4 that the primary cvt clutch is rusted on any ideas on how to get it off i want to try to reuse it if possible.
  • Similar Tagged Content

    • By mrfartsalot
      i have a 2001 suzuki quadmaster 500 4x4 that the primary cvt clutch is rusted on any ideas on how to get it off i want to try to reuse it if possible.
    • By Tyler Autry
      Recently started shifting hard from neutral to first causing it to stall. I'm able to lift up on the shifter and throttle up and slowly let off the shifter, like driving a standard. That is the only way to get it In gear and stay running. Also if I come to a stop and keep it in gear it wants to continue moving, eventually stalling out. I don't have much experience with the bottom end or clutches. I just now replaced friction and steel plates and that made no difference. Don't know what to do now.
    • By Ulf Löfstedt
      I just bought a Yamaha Big Bear 350 from 1992. The previous owner has run it on regular engine oil and I have problems with the clutch slipping. I think that's the reason.
      So what should I do?
      - Just change oil and it will be OK?
      - Clean engine/clutch + new oil?
      - Or do I need a new clutch?

      It is guessing the centrifugal clutch that slips. It has two clutches , it also has a "regular" clutch .
      Anyone who has any experience of using wrong type of oil?
    • By Thunt56
      How do I replace the pinion clutch shaft in a 1987 Suzuki LT230 quadrunner? It starts up on the first kick but when I put it in gear it wants to kick up. I can give it gas and put it in gear but my clutch lever isn’t doing anything. SOS
    • By Steve Howard
      My Hawkeye runs great just wont pull could this be the breaking clutch or the drive clutch thanks for any help
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...