Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

greatwhite

2000 suzuki quadrunner 500 Crankcase gasket leak

Recommended Posts

My 2000 suzuki quadrunner 500 has a leak at the rear of the crank case cover. You can see the oil very lightly spitting out when you look at it from the rear. I first found the bolt loose and I tighten it just lightly (I think they say 8 ft pounds). That stop part of the leak, but you can still see it coming out at the gasket between the two halves.

I am mechanically inclined, but was just wondering if there are any surprises I might be aware of when I take off the pull cord assembly, shifter ext.

Do you think there could be any other issues when I get it apart?? Doesn't appear to be any crack and I can see it just slightly spay out right in one little spot where the bolt is.

Any help is appreciated.

Edited by greatwhite

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By AimlessMoto
      Hey guys, new here, but haven't found ANY answer to my specific problem on a Suzuki dedicated ATV forum, so here's to hoping!
      I acquired a 95' Quadrunner 250, 4x4, (LT4WD) for practically nothing with no spark. The PO had tossed in a used stator which didn't fix the problem... so I went all routes (though cheaply) to narrow down the initial problem of no spark. 
      Plug, coil, CDI (caltric) and stator w/pickup (caltric) were purchased and installed. And it RAN, but bogged horribly and would not rev past 1/4 throttle. 
      I checked fuel flow, vacuum lines, all the normal stuff, no issues. I decided to check the valves and cam... well, there was one problem. The cam was 1mm under the lowest spec in the manual. So, in-came a new cam, Stage 1 Hotcams... also threw in a new set of shindy valves, lapped them, replaced the valve seals, and the timing chain. 
      Back together again (w/stock airbox and new oiled filter). Now it idles even better, still boggs at 1/4 throttle, but will rev past it if you hold the throttle open for a second. Ahaha... success!
      So I was able to ride it above 1/4 throttle once I had momentum... could shift through the gears, all was good as long as I kept it over 1/2 throttle. Took a long enough ride to break in the cam properly at least so I won't have to worry about that. 
      Now, I start fiddling with the carb. It's clean as a whistle, stock, with stock jets (new replacement Mikuni jets). Same problem. 
       
      I start thinking, maybe this is fuel related and the bike is having an issue transitioning from idle jet to main jet... so I LOWER the needle by raising the clip 1 spot. Now it revvs up in neutral with no bog, but it boggs about the same trying to ride it. So I move the needle down again with the clip on the top slot. Better, but still has a bit of bog at 1/4 throttle. 
      The last bit of advice I got was to ditch the CV carb... so I sprung for a brand new Mikuni VM30-83 round-slide. Bolted it up, blew into the vacuum tube to fill it with fuel (no vacuum port on this one) and she fired right up... but there is still a bit of bog, it's just masked by the fact that I'm not waiting for the vacuum diaphragm to open. 
       
      So I feel like each little step brings me closer, but not perfect. I'm now wondering if this is still in-fact a carb tuning issue (I have some jets I can fiddle with and maybe lean-out the idle jet a little.) OR if the cheap-a** Caltric Stator/Pickup is what's causing these issues. 
       
      I have a 95' KingQuad with 400 miles on it... like new.. runs like a top... I've tried both the stock QR and the Caltric CDI boxes on it, and it revvs up and runs like a champ. 
       
      The only unknowns between the two systems are the carb, and the stator/pickup. My next step in troubleshooting is to rip apart the King Quad and test it's CDI on the Quadrunner... but considering there is no change to how it runs I doubt it will lead to a solution. 
       
      HOWEVER... I tried the stock CDI just recently after running the Caltric this whole time, and the bike runs like garbage. Hardly idles, and won't rev up at all. So, that is my one smoking gun telling me that it's either the pickup coil or the stator itself. 
       
      Has anyone had a problem even CLOSE to this? I can't image the carb would be causing this many issues, especially going to 2 different ones, both with stock jetting to OEM, and exhibiting the identical symptoms... the only change is when different CDI's are plugged in, or when the needle valve leans out the mixture. 
      Also, I checked the piston, rings and bore when I had it apart and they're like-new... no scoring, rings are loose, cylinder is still round and has honing marks still int he bore. Stock piston, stock bore size and it has 160psi compression. Battery is brand new, and I've tried 3 different R/R's, none of which change any symptoms, but slightly vary the charging voltage by .2-.5 of a volt depending on which unit. Also tried a new coil which changed nothing. 
      ANY help would be appreciated. Too much invested to not get it running right. 
    • By oxidized_black
      these are what i have in my collection ... always looking for more
      1985 - 1990 Suzuki LT230 & LT250 Service Manual
      http://rapidshare.com/files/3408466380/1985%20-%201990%20Suzuki%20LT230%20%26%20LT250%20Service%20Manual.pdf
      1987 - 1998 Suzuki Quad Runner 250 & King Quad 280 Service Manual
      http://rapidshare.com/files/4183862408/1987%20-%201998%20Suzuki%20Quad%20Runner%20250%20King%20Quad%20280%20Service%20Manual.pdf
      1987 - 2006 Suzuki LT80 Service Manual
      http://rapidshare.com/files/2550473580/1987%20-%202006%20Suzuki%20LT%2080%20Service%20Manual.rar
      1987 Suzuki LT500R Quadzilla Service Manual
      http://rapidshare.com/files/4261907986/1987%20Suzuki%20LT%20500R%20Quadzilla%20Manual.rar
      1988 - 1992 Suzuki LT250R Porting Instruction
      http://rapidshare.com/files/2211227601/1988%20-%201992%20Suzuki%20LT%20250R%20Porting%20Instruction.pdf
      1988 - 1992 Suzuki LT250R Quadracer Service Manual
      http://rapidshare.com/files/2017114826/1988%20-%201992%20Suzuki%20LT%20250R%20Quadracer%20Service%20Manual.pdf
      1988 - 1992 Suzuki LT250R Tuning Guide Instruction
      http://rapidshare.com/files/2646189275/1988%20-%201992%20Suzuki%20LT%20250R%20Tuning%20Guide%20Instruction.pdf
      1999 - 2004 Suzuki King Quad 300 Service Manual
      http://rapidshare.com/files/4083575866/1999%20-%202004%20Suzuki%20King%20Quad%20300%20Service%20Manual.PDF
      2002 - 2007 Suzuki 500LTA Service Manual
      http://rapidshare.com/files/117478118/2002%20-%202007%20Suzuki%20500%20LTA%20Service%20Manual.pdf
      2002 - 2009 Suzuki LTF250 Ozark Service Manual
      http://rapidshare.com/files/487503898/2002%20-%202009%20Suzuki%20LTF%20250%20Ozark%20Service%20Manual.pdf
      2003 Suzuki LTZ400 Service Manual
      http://rapidshare.com/files/158558615/2003%20Suzuki%20LTZ%20400%20Service%20Manual.rar
      2006 Suzuki 50LTZ Quad Sport Service Manual
      http://rapidshare.com/files/4135680547/2006%20Suzuki%2050%20LTZ%20Quad%20Sport%20Service%20Manual.pdf
      2004 Suzuki 250LTZ Quad Sport Service Manual
      http://rapidshare.com/files/1048588852/2004%20Suzuki%20250%20LTZ%20Quad%20Sport%20Service%20Manual.pdf
      2005 Suzuki LTA700 King Quad Service Manual
      http://rapidshare.com/files/1790653344/2005%20Suzuki%20LTA%20700%20King%20Quad%20Service%20Manual.pdf
      2007 Suzuki 90LTZ Quad Sport Service Manual
      http://rapidshare.com/files/4042730335/2007%20Suzuki%2090%20LTZ%20Quad%20Sport%20Service%20Manual.pdf
      2008 Suzuki 400FLTF King Quad Service Manual
      http://rapidshare.com/files/3004786025/2008%20Suzuki%20400F%20LTF%20King%20Quad%20Service%20Manual.pdf
      2008 Suzuki 750 King Quad Service Manual
      http://rapidshare.com/files/630050962/2008%20Suzuki%20750%20King%20Quad%20Service%20Manual.pdf
      2009 Suzuki 400LTZ Quad Sport Service Manual
      http://rapidshare.com/files/3513183033/2009%20Suzuki%20400%20LTZ%20Quad%20Sport%20Service%20Manual.pdf
       
      ALSO CHECK SUZUKI ATV SERVICE MANUAL DOWNLOADS
    • By Jordan Ritzman
      What are some good online vendors for parts
    • By Jordan Ritzman
      How long between rebuilds 
    • By Jordan Ritzman
      What causes a rod bearing to overheat and seize 
  • Similar Tagged Content

    • By johnwayne
      i have a 2000 suzuki king quad lt-f300f that i picked up as a project bike. it didnt run well when it was parked outside 5 years ago. it cranked after putting fresh gas - but would not run below half throttle, i took apart the carb, cleaned debris, and re-assembled. i suspect that the pilot needle is sheared off - it never protrudes into the throttle body through the pinhole. now to get the bike to ALMOST idle, the throttle idle adjustment knob is all the way up/in. the pilot needle is turned almost all the way in/up (if i understand correct, it should nominally be out 2 1/4 turns or so). and like i said, it will ALMOST idle. floods easily, rides rough.
      wanted to hear from those more experienced than me with suzukis - and im self-taught atv repair, so dont laugh too hard if my verbiage/part names is way off. 
      facing the driver's side of the bike [US] there are three hoses on this side of the carb. without a service manual or way of knowing what was messed up before i got it, i think i have them right: front hose as a vacuum to the petcock, middle hose as vacuum to the fuel pump, rear hose as fuel line from the fuel pump. running the bike in prime position results in flooding even while riding. with all hoses disconnected from the carb, fuel slowly drips from the vacuum line connected to the petcock.
      so just my speculation is that the diaphragm in the petcock is split, and the pilot needle is broke off - causing my inability to not quite idle and the rough ride. this suzuki is hoses and cables everywhere compared to the honda ranchers and yamaha warriors i am used to. I would like to have a plan rather than: replace everything at once.
      is my speculation on the right track, or could something else be at play? say, if the compression was non-existent, would that cause non-idling? i am all ears, look forward to the input.
    • By skymankila69
      I traded my dirt bike for a 2000 arctic cat 500 semi automatic. when i went to go pick it up the guy said it didn't get spark, so i thought it was going to be something simple like a coil. well it wasn't. first thing i did was take all the plastics off to get easy asses to every thing. so i bought a brand new battery for it seeing if it got power, it didn't. the dash wouldn't light up neither would the lights, so then i tried to see if the starter worked it didn't so i jumped the solenoid and the starter started turning over the motor. so i bought a new starter solenoid, when i installed it the electric start still wouldn't work , so i bought a new kill switch and starter switch that goes on the handle bars, when i installed it, the electric start still wouldn't work. so then i went to see if i could get spark by pull starting it, i didn't get any spark, so i bought a new spark plug, and guess what, still no spark, so then i bought a new coil for it to see if that would fix it. so i installed the new coil and guess what no spark still and still no power to the dash. so to sum it up i'm not getting any power any where to the four wheeler. so i cleaned all the leads and plugs and still nothing. so then yesterday i took the wiring apart to see if their was any frayed wires, and no their wasn't. does any one have any ideas what this could be i'm up for anything. also if any one knows how to bypass all the wiring just to get it to start i open to that to, or if someone knows where  i can get a wiring diagram.
    • By quinnkaeb
      i have recently purchased a yamaha kodiak ultramatic 400cc. it is used and sat outside for a long time. i have done a lot of work on it and got it to run sort of. when i try to start it, it will start and run for a little bit then it will die, the time it runs varies. it has a new cdi, spark plug, and stator. most of the time it wont even start it just cranks over. there was one time that it started up right away and ran perfectly but the next time i tryed it wouldnt start. before that one time every time it started and ran it had a popping sound. i cant figure out why it wont run. any help would be muchly appreciated! thanks!
    • By Jers
      I need to know what I have and what tire really go on it, Mine has 24x11x10 on the back and 22x8x10 on the front and I need new tire but I don't think are the right size. Also I can't find the model number listed but it looks like a 250 quadrunner 2wd and I think it is a 1987 maybe, can anyone help me, also I it has a rich running sound and I put a carb diap in it and cleaned the carb. is there a jet needing replaced?
    • By alexcross324
      Hi all, my second post here
      I got an old Yamaha 88 moto 4 and I have a problem with my overflow hose from the carb.
      When I put the gas switch to ON a big amount of gas is leaking from the overflow...so I start using my quad with the gas switch to RESERVE wich is also leaking but less than in ON position.
      I dont ride a lot..but in a week I empty my gas tank.
      Strange.
      I never clean my carb because Im new to quad world and dont have the service manual...so I need you point of view.
      Thanks guys!
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...