Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Jimc

1996 Polaris Sportman 4X4 AWD stoped working

Recommended Posts

It worked intermittenly the last couple times I had it out. Now the switch will not work at all nor the 4 wheel drive. I got the hood off exposing the wires. I checked all connections. The wiring diagram shows the power is coming from the hub safty switch and going to the front AWD hubs and then to the AWD switch. I have no power to the switch. (After 96 & 97 Polaris did away with the hub safty switch.) Any help will be appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites


To tinkerman or any one that may be able to help me.

I saw on quadcrazy you was helping out jamison1969 with his 97sportsman I have a 96 sportsman 400 and beleive the wiring is the same. My AWD switch stoped working and no front wheel drive. I shot a hot wire from the speedometer to the solid gray wire and my switch works. I havent took it out yet to try the AWD. If it works, would it be ok to leave it that way? Or could it damage other parts?

Where is the hot wire coming from to feed the AWD switch? What color is that wire?

I asked some questions on quadcrazy but no one got back to me.

Thanks, Jimc from Pa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To tinkerman or any one that may be able to help me.

I saw on quadcrazy you was helping out jamison1969 with his 97sportsman I have a 96 sportsman 400 and beleive the wiring is the same. My AWD switch stoped working and no front wheel drive. I shot a hot wire from the speedometer to the solid gray wire and my switch works. I havent took it out yet to try the AWD. If it works, would it be ok to leave it that way? Or could it damage other parts?

Where is the hot wire coming from to feed the AWD switch? What color is that wire?

I asked some questions on quadcrazy but no one got back to me.

Thanks, Jimc from Pa.

It worked intermittenly the last couple times I had it out. Now the switch will not work at all nor the 4 wheel drive. I got the hood off exposing the wires. I checked all connections. The wiring diagram shows the power is coming from the hub safty switch and going to the front AWD hubs and then to the AWD switch. I have no power to the switch. (After 96 & 97 Polaris did away with the hub safty switch.) Any help will be appreciated.

There's a very thorough thread on polaris atv that ought to help. If it wasn't so extensive, it copy it here. Good luck:

http://www.polarisatvforums.com/forums/polaris-atv-how-tos/32989-awd-hubstrut-hilliard-clutch-troubleshooting-diagnoses.html

Sent from my KFOT using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

:yes:Thanks Muggzy, but that didn't work for me. After running a hot wire to the gray wire going to the AWD switch, the 4 wheel drive worked. The only problem, it was in 4 wheel all the time. So I cut the wire and mounted a good toggle switch on flat area close to the AWD sticker. Run hot wire to switch and then to gray that goes to AWD switch. It now works as it should. When it is in AWD and the back wheels start to spin, the front wheels engage.

The problem was not my AWD switch. When I have my toggle switch in the on position and press the AWD switch the light comes on. I think the problem was in the hub safty switch.. (Not sure), but they did do away with the hub safety switch after 1997.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The switch inside your gear shifter housing powers the 4x4, those switches fail often. Check power out of the switch in forward gear

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites


On ‎3‎/‎2‎/‎2016 at 2:58 PM, ozozzfest said:

The switch inside your gear shifter housing powers the 4x4, those switches fail often. Check power out of the switch in forward gear

Could the drive belt, being worn and ma be stretched cause that switch not to work properly? If I just push on the shifter lever, it will go in all wheel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

howdy, sorry about taking so long but have been away. What sounds like is your hlr switch which is located inside the shifter itself is the culprit. If you take the shifter off and split it you will find the hlr switch which is activated by a plastic arm that fits into a roll pin. Ohm this out with a multimeter and chances are youll find that it isnt seeing forward gear. If it checks out take a look for slop in your linkage. The switch isnt available any longer and to bypass it hook the grey and white wire from your terminal board to the red/white terminal on the board. This will power up the switch so awd will be controlable with the switch. Hope this helps and its good to see someone else is still riding "the older bikes"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Tom Pavlak
      Hi Everyone - Need some help.
      Got a nice little 220...clean machine. wiring is a mess. I have a diagram however, the one I have has 4 wires coming from the ignition switch not 2 like mine. So, I cant trace wires properly.
      There is a white one that runs to the Solenoid, and a brown wire...from the Ignition...I dont know where its supposed to go. Also, on the Solenoid, there are 3 wires..W to ignition, B to start relay and B/Y runs up to the front of the machine...and is not plugged into anything...and there isnt a "Mate" missing it. How do they plug into the 4 open shovels by the 20A fuse?
      I'm pretty sure my Lights and start switch/Lights are correct.
      Problem I cant get anything...new battery...cant get the start button to work, cant get any power to the lights or switches...so I know something is not grounded or..
      Any advice would be greatly appreciated.
      Tom
    • By Chris2018
      Does anyone have the cdi box wiring? I'm trying to hook up aftermarket cdinbox and i keep confusing myself with the trigger signal wire trigger ground wire and 12v. Any help would be appreciated thank you for your input 
    • By Erik Plug
      Hi all,
       
      Picked up my first Brute Force yesterday. What should have been an awesome afternoon of riding turn a bit into a deception. As I was unable to really take it out for a test drive at the shop, I decided to buy it and agreed that I would take the test drive at home. 
      When giving full throttle I noticed that the Brute was choking and lost all of its powers. Faulty fuel pump most likely. 
      Called the shop and the are coming to pick it up and repair it and bring it back. Good service. Nevertheless feels a bit sour in the mouth as I was told it was a 100% good. 
      Need to have some patience I now before I can really start riding. 
      Cheers,
      Erik
    • By colt
      Here is what I have collected over the years and maybe it will help someone else.
      There are so many and several are too large to upload as attachments, so see any thing you need just shoot me a PM and your email and I will get them on the way to you as fast as I can.
      Thanks
      50cc to150cc Service Manual For Tank Motorsports.pdf
      linhai-atv-service-manuals-linhai-300-parts-manual.pdf
      1986 CH250 ELITE SERVICE MANUAL.pdf
      Charging and ignition systems for atvs.pdf
      Chinese ATV Frame Diagram.jpg
      Chinese ATV Repair Shop Manual - Clutch Diagram - Exploded Views.jpg
      Chinese ATV Repair Shop Manual - Cylinder Head Diagrams.jpg
      Chinese ATV Repair Shop Manual - Torque Specifications.jpg
      Chinese ATV Repair Shop Manual - Valve Clearances.jpg
      Dinli-501-PARTS-DINONP.pdf
      Dinli-601-Parts2003BEAST-DIAMONDBACKNP.pdf
      Dinli-DL-5015erviceManual.pdf
      Dinli-DL-502PartsManual.pdf
      Dinli-DL-5025erviceManual.pdf
      Dinli-DL-503PartsManual.pdf
      Dinli-DL-601,DL-603ServiceManual.pdf
      Dinli-DL-603PartsManual.pdf
      Dinli-DL-604PartsManual.pdf
      Dinli-DL-701PartsManual.pdf
      Dinli-ServiceManual-150ccATV.pdf
      DTE150-2-150cc.pdf
      Eagle ATV Fender Body Parts Exploded Diagram.jpg
      Eagle ATV Rear Axle - Exploded Diagram.jpg
      GY6_150cc_ENGINE_PARTS_157QMJ_.jpg
      GY6_Top_End_Rebuild.pdf
      Leopard-parts.pdf
      Linhai_260servicemanual.pdf
      Odes-400-Repair.pdf
      Piston Ring Installation 4 Stroke Engines.jpg
      Roketa-ATV-10(ATV-DO43)-Repair.pdf
      Roketa-ATV-11(ATV-D037)-Repair.pdf
      SLA-120-PARTS.pdf
      SLGK-110-PARTS.pdf
      SLGK-150R-PARTSMANUAL.pdf
      SLGK-400R-PARTS.pdf
      SLU-500-600-700-PARTS.pdf
      slu700db-700UTV-Service-Manual.pdf
      tao-tao-atv-parts-cylinder-rebuild-kit-for 90cc-100cc-110cc-engines-p-13331.pdf
      Trouble Shooter Guide for BATTERY DRAINED Chinese Engines.txt
      Trouble Shooter Guide for NO-COMPRESSION.txt
      Trouble Shooting No Crank.txt
      Troubleshooting.pdf
      YX125CC BREAKDOWN.pdf
      _________________________________________________________________________________





      50 to 150cc GY6 Shop Manual.pdf
      Arrow 150 Engine Service Manual.pdf
      Eton Shop Manual YXT-150.pdf
      GY6 Shop Manual.pdf
      Yerf Dog Spiderbox GX150 Service Manual.pdf
  • Similar Tagged Content

    • By Chris Chitwood
      Hi, I’m a 16 year old that is wanting to get more into vehicle and mechanic repair. My dad has an old ‘96 Timberwolf that he doesn’t remember running since I was born. I want to get it running again as a memory for him and to help us be able to hunt together, and of course so I can learn how engines work more than the little information I know now. I’ve pulled the carburetor and gas tank off of it, and the carburetor is getting cleaned by a friend. I can post photos of the condition it’s in later, I’m just curious where I should start in my journey to get it running again. The power switch is broken off of the handlebar, so I am looking into fixing it, along with the pull cord. I’m afraid the engine is seized up, and I’m curious to hear any input anyone has. Thank you all.
    • By Craig Butterworth
      Hi, i'm looking for some help and advice with my arctic cat quad, its the first of the arctic cat quads as far as i know, manufactured in 1996 the bearcat 454. i have owned the quad for about 10 years now but just recently it has developed a problem with reverse gear, reverse wont engage any more like it used to 😕 the cable and handle is free but there is no movement the gearbox end, can anyone give me a heads up of what is involved to fix this? 🤔
      If anyone has a service/repair manual available for it as well that would be greatly appreciated! 🙂
    • By M0BJT
      Hi Everyone
      This is my first post and I was wondering if there is anyone who can help me solve a problem I have with my Yamaha Kodiak 400 4x4 Fitted with a Mikuni Carburetor . The year of the quad is around 1998, the reason I am not sure of the date is, there wasn't any paperwork and no details on the frame either.
      The quad had a bad leak from the carb overflow which indicated that the float needle valve was blocked or passing so I replaced this and put everything back together. The quad ran really well until I took it onto some rough ground to have a ride around, a few hours later the engine started to run really rough as if the engine was flooding. I have removed the carb again and cleaned the needle valve out and the whole of the carb just in case there where any dirt behind it. Engine now runs fine again but fuel has started to run out the carb overflow again.
      I have tried everything to try and stop the fuel leaking out the overflow but its still happening. My last thoughts where to adjust the float level and its still happening.
      Has anyone got any thoughts on the problem or could suggest whats causing the fuel leaking out the overflow.
      Thanks for reading
      Kevin
    • By Billie
      :confused:need a repair manual or help in what to look for thank you Bill
      for you muddober to make clear to you the neutral light and the gear light
      do not light up win shifting fuses are good Iuse my CAt for hunting im dissable the atv is my leag s thank you
    • By Beb1041
      Looking for a download of a manual
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...