Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Stace

Arctic Cat 500 4x4 Automatic

Recommended Posts

Have an Artic Cat 500 that will not electric start. I thought it was the starter as it sounded like it was just free spinning. (BTW it pull starts and runs fine except it is hard to pull half way out gets bound just keep trying till it starts) I replaced the starter with the results being the same. The gears u can see with the starter out will also spin freely with the finger. It's like it's not engaging the flywheel. Ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites


If you jump the starter, does it engage? Are you getting power to the starter?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/28/2016 at 7:15 PM, Ajmboy said:

If you jump the starter, does it engage? Are you getting power to the starter?

 

On 11/28/2016 at 7:15 PM, Ajmboy said:

If you jump the starter, does it engage? Are you getting power to the starter?

Yes starter is turning but not turning the motor over, just a high pitch spinning noise.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/28/2016 at 9:32 PM, wildthang said:

Sounds like you may need a starter clutch.

I'll check that out just got it home from the farm sounds like some tear down fun. Thx is there a way to tell by looking that it's bad?

Share this post


Link to post
Share on other sites


Generally, what happens is one or more of the rollers in the one way clutch come loose. Once you tear it apart, it should be fairly obvious. Cheapest I found was $232.92 at Powersportsdiscount.com .

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Kevin Vlogs
      Hey Guys,
      I'm pretty new to ATV's and never owned a Polaris before. Lately I have noticed that it is very hard to shift from Park to any other gear. Is there an adjustment, or is that just the way they are?
    • By stinky
      I have an Outlaw 110 that will struggle to turn the engine over. Jump starting doesn't help other than the battery will drain LONG before the bike eventually starts, so is required. If you keep messing with it long enough it will eventually magically begin to crank fine and sometimes finally start. Once we finally get the bike to start and warm it up thoroughly, it will turn over and start just fine the rest of the day like nothing ever happened... next day it won't turn over again.  Internet research has found lots of people saying they replaced starters, starter clutch, wiring, etc. but with only about 50/50 success rate for their particular problems... and I never found anybody describing a problem like mine, so I'm looking for advice/experience. Would rather not just start blindly throwing parts at it. Does anybody have any thoughts/ideas?
    • By 79davecampbell
      just bought a 2000 polaris 325. was told i vould pull start and ride but needed new battery for electric start. so bought new bat and charged it but nothing. while spraying with a hose after a ride it all came on. neutral light cooling fan and then quit. checked those things in the black bag and power at both ends. starter will roll when i jump solenoid. power to the ignition switch jumped that but still nothing. maybe switch for headlight and starter? NEED HELP PLEASE. 
    • By gpenberthy
      My ranger crew 700 is hard to shift and gets locked into forward. When trying to shift into reverse we have to shut engine off. Shift then restart. Checked linkage and gears are fine. The RPMs arent really that high but did notice a little improvement when we lowered it. Did notice the throttle cable looks damaged. Could this be the issue? 
       
    • By Freezeman
      Thought i would share a fix that I came across. I was working on a 99 scambler 500, The customer complaint was that even with the fuel shut off the tank would slowly drain out onto the ground. First I found the fuel shut off was bad/ leaking/ dripping so I installed a new one thinking that would fix it. Then I ran it and and seen that the overflow was flowing fuel out from the bowl. So I cleaned the needle and seat and changed the float height to lower the fuel level in the bowl. Well... It still overflowed and flooded. So I bench tested the needle and seat with a pop off tester. I found that these newer style needle and seats just utilize an o-ring to install the brass seat into the carb.
      The o-ring for the seat had hardened up allowing fuel into the float bowl from under the seat. New o-ring and problems solved.  
       
        
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...