Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Don Hutches

2006 400 starts, idles a while then quits

Recommended Posts

My 2006 artic cat 400 will start then idle for short period of time dies. when it stops it backfires. Sprayed carb cleaner through carb and tried seafoam.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Did this just start happening or did it sit for while? Sounds carb related.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just started happening. Unfortunatly I hadn't checked my air filter for while, cleaned it and right after it started acting up. Not sure if that would be related?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Could be the carb sucked in some of the dust and clogged the jets. I would remove and clean the carb.

 

Mike

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites


I would clean the carb first because of what @mikeexplorer said.  then try adjusting the idle screw, then the air mixture screw if none else works.  Wouldn't hurt to check the valve clearance too..but I would work on the carb first.  Does your bike bog down at any time when you push it hard or want to die right after letting off the throttle?  If thats the case, I think it would be running too lean- (mixture screw adjustment)

oh, and how does it start in cold weather?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Gary Patch
      Hi my linhai 300 is hard to start and  engages gears at idle which is 1200 rpm was looking at cdi says on it 7500 rpm does this mean quad should idle at 7500 rpm as this would explain transmission problemb as idle is too high thanks gary
    • By John Ford
      i ordered a keihin carb for my 07 trx 90 and it fits nicely but the new cable they sent is way too long and i can't make it work.  the old honda cable cap [that fits on top of the carb] is too small to fit.  the keihin cap is approx 3/4 or 19mm.  honda cap is more like 1/2 in.  the keihin has a rubber boot on the cap where the throttle cable goes through . i don't know how to find the right length [most cites don't give the length].  i'm not sure how cables fit into that boot  and do i need to add the length of the boot to the cable?  the old honda cable is 28 inches total, but the cable movement is only approx 2'' which would not be enough to reach the actuator block on the keihin.  looking to find a throttle cable compatible with the keihin.  any help, please.
       
       
    • By Nigel Bourn
      I’ve just bought one of these and came here looking for a service manual
      Mine has an air cleaner that I don’t seem to be able to find, it has round ends with square tabs on them, any ideas?
       
    • By JacobSlabach
      got 7 atvs off CL recently for a good price.  one of which is a yamaha warrior.  anyone know where the vin is printed on this bike?  Haha good place to start as I do not know year or size yet.  The former owner says needs exhaust ans and clutch work.  he said it ran fine until the clutch cable broke and then I couldn't get the new cable adjusted right and it would grind gears.  things I see:  clutch cable locked up again, no brakes, carb leaking (green with algae around the bowl and has gelled gas stalagtights on it), aftermarket exhaust melted the airbox so I need something different and a new air box.  I would like the use the current exhaust if I can but I have a feeling its a redneck fix as it looks like there is an ace bandage holding it to the exhaust pipe (its an aftermarket slip-on exhaust), so I'm not sure about that- lets get the bike running first.  also, battery (looks brand new, what a shame) is dead, 0 volts.  Otherwise, bike looks to have not been wrecked, and plastics are ok (it sat outside under a 'tarp' for 3+ years since it was run last).  any tips and advise on where to start first would be awesome as this is my first clutched bike (manual).
      the clutch is my main concern- I've never rode a clutched bike so I dont even know what its supposed to feel like.  lol I'm spoiled on my automatic polaris 
    • By Squirrel
      So I bought a Bayou 220 as me 'Black Friday' score, and was informed it has carb issues.. 
      A little history from the previous owner: they suspected the carb was bad as it was 'running like crap' so they did a rebuid kit on it. Didn't fix issue so they took it to a shop where the tech installed an aftermarket(?) carb, but had to modify the throttle cable to get it to work. Quad ran great at 1/4 throttle, but anything above that and the throttle would stick and the machine would run like garbage again.
      What I know and think: I hear carb issues are common and fairly easy to fix. Also, I think they used the 'universal' rebuild kit that claims '88-'11, but the jets and such were different from '00-'03 (gaskets, etc. appear to be the same) so their original attempt was a good idea, just not good enough.
      They did give me the original carburetor with the 4-wheeler, but it has the wrong internals. I'm thinking if I can get the right jets, springs, etc for the rebuild, I should be able to get this thing running right. Of course, I still need to charge the battery back up, change all the fluids, replace fuel lines, plug and wire.. ya know, the basics for a machine that's been sitting for roughly 9 months. lol
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...