Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

chuckufarlie

2018 Kodiak 450 EPS High Range help

Recommended Posts

Posted (edited)

I have a 2018 Kodiak 450 EPS that just this past Sunday I ran through a bit of water.

After the puddle the belt was slipping, so I pulled over and drained the ultramatic housing and the slipping problem went away. This was all in L and everything seemed to work fine. Later when I got on a road, I put it in H, but it still rode like it was in low... i.e. I had to rev it up a lot just to get to 30mph.

When at home I pulled the ultramatic cover off to inspect, and it looked okay in there. Not much dirt, belt and everything are clean, but when I rev up the engine (with cage in place, of course), the belt doesn't get to the top of the clutch (maxes out about an inch or 1.5" from top of clutch, so maybe it is normal).. I put it back together but same thing... H seems like L still.

Do you think the clutch needs to be further dissected for cleaning, or could this be an issue with the gear selector?

 

Edited by chuckufarlie
add info

Share this post


Link to post
Share on other sites


Did you ever get this fixed? So it shows in H but never gets our of L?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah, fixed it.

The sheave was packed with mud and was preventing the belt from running to the top. I cleaned out everything, greased it up, and it works perfectly now.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, chuckufarlie said:

Yeah, fixed it.

The sheave was packed with mud and was preventing the belt from running to the top. I cleaned out everything, greased it up, and it works perfectly now.

Glad to hear!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Steven Alter
      I have a 2018 450 and the digital gause has started flashing on an off while driving. The backlit also goes on and off. It is worse when I hit the gas. The battery died a few weeks ago and I jumped it but its been fine until last night. Called the dealer and showed them a vid and they recommend replacing the gauge and its like 600 bucks. The machine has less than 100 hours on it. I would really hate to have to change it out. also the unit sometimes has trouble starting. Any ideas?
    • By joninak
      Well, it overheated then started blowing white smoke!!
      I have it torn down & the cylinder appears to be warped. Going to have the head checked out next but in the meanwhile... Does anyone have the torque sequence/specs for the head bolts??
      TIA
       
       
    • By Jeffrey Jones
      Just purchased a 450 EPS and I'm wondering about accessories. What are some good websites for aftermarket accessories? Looking for front and rear brush guards and LED lights.
      Thanks
    • By chuckufarlie
      So I rode my 2018 Kodiak 450 through a bit of a puddle and got water in the ultramatic casing... drained the water but the quad still fails to reach top speed so I figured it's time to pull the sheaves and clean them out.
      When I pulled the primary sheave off, this rubber piece fell out that I can't find anywhere on the parts diagram nor where it might have come from. Any ideas?
      Note, it looks worn down on an angle, so wherever it came from it might have been jammed in the sheave and that could have been what was preventing me from reaching higher speeds.
      Any help is appreciated.



    • By basmn
      A friend has a 07 trx 400ex..the engine drain bolt housing has a couple of cracks where the drain bolt threads in and is leaking oil...a one had any luck sealing this area with JB weld or something similar ?
  • Similar Tagged Content

    • By Steven Alter
      I have a 2018 450 and the digital gause has started flashing on an off while driving. The backlit also goes on and off. It is worse when I hit the gas. The battery died a few weeks ago and I jumped it but its been fine until last night. Called the dealer and showed them a vid and they recommend replacing the gauge and its like 600 bucks. The machine has less than 100 hours on it. I would really hate to have to change it out. also the unit sometimes has trouble starting. Any ideas?
    • By mothrottle
      My first long ride on my latest bike, an '18 Kodiak 450 EPS I bought slightly used failed. In the North woods I stop on a two track for a blowdown. I Shift into reverse, and instantly the engine dies. Completely dead. The shop tells me that the  40 amp main fuse(there are two, One being the main the other for the EPS) blew. These are the slow blow variety. The shop had to order the fuse,which tells me that blowing that fuse is rare. I hope they can find the cause. Anyone else have this happen?
    • By Aaron Wilson
      My 1996 Yamaha Kodiak 400 has a cracked CV Axle boot and the axle wiggles back and fourth if you pull on it. It also clunks if you go from forward to reverse fast with the tires turned hard one way or the other. Im thinking a new axle will solve the problem. Can you guys walk me through the steps of replacing the CV Axle, I have never done anything like this.
      Thanks
    • By Robert Ochoa
      Don't worry about hauling the ATVs. We have the helmets, goggles, and gloves covered too. Our equipment is well maintained and gassed up ready to go!
      We take the work out of your fun!
      Book your next adventure now!
      www.awesomeatvrentals.com
      https://www.instagram.com/we_are_atvs/
      https://www.youtube.com/channel/UCWTAk9BABQNion2JJ_TfQXA
      we_are_atvs
      #fourwheeler #atvlife #atvriding #atv #4wheeling #fourwheeling #mudding #outdooradventure #atvs #mudlife #powersports #northcarolina #southcarolina #southcarolinalife #offroading #AwesomeATVRentals #yamaha
    • By Errol Bartholomew
      Started my 2006 Yamaha Kodiak 450 up recently (March 2019) and it didn't seem to idle good; the idle was erratic.  I turned off the fuel and the engine eventually speeded up to where the Revere red light started flashing before it ran out of fuel.  I changed the spark plug and no change.  Bought a new carb and installed and still not change.  Starts good and runs great when driving but the idle sometimes doesn't come down to where I can shift and other times it goes so slow that it stops running.  I have stabilizer in the fuel and have started several time in  the winter to keep the battery charge without problem but now that has changed.  I have 5700 miles on it but have maintained it good and it has been kept in the garage since I bought it new.  I have really loved this atv.
      Any ideas on what the problem could be?
      I'm about ready to take it to the dealer for troubleshooting but at a $110/hour I'm trying to solve the problem myself.
      Thanks for any help or experiences any of you have.
      Errol
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...