Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Tyler Autry

1988 Kawasaki KLF 300 BAYOU NEED HELP

Recommended Posts

Recently started shifting hard from neutral to first causing it to stall. I'm able to lift up on the shifter and throttle up and slowly let off the shifter, like driving a standard. That is the only way to get it In gear and stay running. Also if I come to a stop and keep it in gear it wants to continue moving, eventually stalling out. I don't have much experience with the bottom end or clutches. I just now replaced friction and steel plates and that made no difference. Don't know what to do now.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Hey Tyler welcome to Quadcrazy. So your having shifting problems on the bayou and you changed friction and steel plates? I’m a little confused.   What parts exactly did you change? There’s also a centrifugal clutch inside the right side engine cover that’s part of the clutching system. When you opened the cover did you inspect that clutch? 

Also how as the engine oil? Have you changed it and looked for any metal shavings inside the oil?  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Wesley Floyd
      Hey guys, Thanks for looking at my post. I haven't had a lot of experience with problems like this before, so I'm a little bit at a loss. The Quad was really hard to shift, (the dirty carb leaking gas making it idle high didn't help either). The only Idea I have would be is that the torsion spring is worn out, and that there is a normal parameter for how much it should move when those two arms of the shift shaft assembly spread apart.  That's my thought. Maybe someone who has more knowledge then me can let me know if i'm on the right track 😀

    • By AimlessMoto
      Hey guys, new here, but haven't found ANY answer to my specific problem on a Suzuki dedicated ATV forum, so here's to hoping!
      I acquired a 95' Quadrunner 250, 4x4, (LT4WD) for practically nothing with no spark. The PO had tossed in a used stator which didn't fix the problem... so I went all routes (though cheaply) to narrow down the initial problem of no spark. 
      Plug, coil, CDI (caltric) and stator w/pickup (caltric) were purchased and installed. And it RAN, but bogged horribly and would not rev past 1/4 throttle. 
      I checked fuel flow, vacuum lines, all the normal stuff, no issues. I decided to check the valves and cam... well, there was one problem. The cam was 1mm under the lowest spec in the manual. So, in-came a new cam, Stage 1 Hotcams... also threw in a new set of shindy valves, lapped them, replaced the valve seals, and the timing chain. 
      Back together again (w/stock airbox and new oiled filter). Now it idles even better, still boggs at 1/4 throttle, but will rev past it if you hold the throttle open for a second. Ahaha... success!
      So I was able to ride it above 1/4 throttle once I had momentum... could shift through the gears, all was good as long as I kept it over 1/2 throttle. Took a long enough ride to break in the cam properly at least so I won't have to worry about that. 
      Now, I start fiddling with the carb. It's clean as a whistle, stock, with stock jets (new replacement Mikuni jets). Same problem. 
       
      I start thinking, maybe this is fuel related and the bike is having an issue transitioning from idle jet to main jet... so I LOWER the needle by raising the clip 1 spot. Now it revvs up in neutral with no bog, but it boggs about the same trying to ride it. So I move the needle down again with the clip on the top slot. Better, but still has a bit of bog at 1/4 throttle. 
      The last bit of advice I got was to ditch the CV carb... so I sprung for a brand new Mikuni VM30-83 round-slide. Bolted it up, blew into the vacuum tube to fill it with fuel (no vacuum port on this one) and she fired right up... but there is still a bit of bog, it's just masked by the fact that I'm not waiting for the vacuum diaphragm to open. 
       
      So I feel like each little step brings me closer, but not perfect. I'm now wondering if this is still in-fact a carb tuning issue (I have some jets I can fiddle with and maybe lean-out the idle jet a little.) OR if the cheap-a** Caltric Stator/Pickup is what's causing these issues. 
       
      I have a 95' KingQuad with 400 miles on it... like new.. runs like a top... I've tried both the stock QR and the Caltric CDI boxes on it, and it revvs up and runs like a champ. 
       
      The only unknowns between the two systems are the carb, and the stator/pickup. My next step in troubleshooting is to rip apart the King Quad and test it's CDI on the Quadrunner... but considering there is no change to how it runs I doubt it will lead to a solution. 
       
      HOWEVER... I tried the stock CDI just recently after running the Caltric this whole time, and the bike runs like garbage. Hardly idles, and won't rev up at all. So, that is my one smoking gun telling me that it's either the pickup coil or the stator itself. 
       
      Has anyone had a problem even CLOSE to this? I can't image the carb would be causing this many issues, especially going to 2 different ones, both with stock jetting to OEM, and exhibiting the identical symptoms... the only change is when different CDI's are plugged in, or when the needle valve leans out the mixture. 
      Also, I checked the piston, rings and bore when I had it apart and they're like-new... no scoring, rings are loose, cylinder is still round and has honing marks still int he bore. Stock piston, stock bore size and it has 160psi compression. Battery is brand new, and I've tried 3 different R/R's, none of which change any symptoms, but slightly vary the charging voltage by .2-.5 of a volt depending on which unit. Also tried a new coil which changed nothing. 
      ANY help would be appreciated. Too much invested to not get it running right. 
    • By John Ford
      i ordered a keihin carb for my 07 trx 90 and it fits nicely but the new cable they sent is way too long and i can't make it work.  the old honda cable cap [that fits on top of the carb] is too small to fit.  the keihin cap is approx 3/4 or 19mm.  honda cap is more like 1/2 in.  the keihin has a rubber boot on the cap where the throttle cable goes through . i don't know how to find the right length [most cites don't give the length].  i'm not sure how cables fit into that boot  and do i need to add the length of the boot to the cable?  the old honda cable is 28 inches total, but the cable movement is only approx 2'' which would not be enough to reach the actuator block on the keihin.  looking to find a throttle cable compatible with the keihin.  any help, please.
       
       
    • By Roy Anderson
      I have a 2002 Suzuki LT-F500F, and am a first time atv  owner. I rode two wheel bikes for many years, and now, two months in to being a new at owner, am just not enamored with the thumb throttle, and I’m wondering if anyone has tried a conversion to a typical twist grip throttle as found on all motorcycles? If so, how do you like it?
    • By 220Bayou
      What weight gear oil for this machine?
      80w90?
  • Similar Tagged Content

    • By lizalee
      i bought a kwasaki bayou 220 and the person i got it from lost the key so they wired it to bypass the key start to use the pull rope but the wires got unhooked some how now i dont have a clue how to wire it back up to pull rope start. does any1 have a pic of the wires or help me im a newby
    • By Monika Novakov
      1988 Kawasaki 220 Bayou trying to remove generator/ starter 1way clutch cover to be able to replace 1way clutch. All bolts are removed case cover is dripping what oil that remains...but I can't get the cover to come off..what am I missing? Thx in advance.
    • By mrfartsalot
      i have a 2001 suzuki quadmaster 500 4x4 that the primary cvt clutch is rusted on any ideas on how to get it off i want to try to reuse it if possible.
    • By frostyflammable
      Hello all, wanted to sign up for this site as I am sure I will have lots of questions soon. One of my coworkers has given me a free Bayou 220 that does not run, I was told it needs a new wiring harness, however I cannot confirm any of that yet.

      Next weekend I am going to drive up to the place and pick it up and get some hands on but right now trying to find some service manuals so that I can trace and find out what is going on. My plan is if I can get it to run to do a full restoration and use it to putt around the trails around my house.

      I have some experience with small engines, currently have six mini bikes and a buggy with a GY6 motor that I brought back to life and I am hoping I can do that same with this. Really hoping the Bayou has good compression and it's only a electrical problem.

      In the mean time I am going to be reading this forum to learn as much as I can and hopefully find a service manual. I have attached the only pic I have of it so far.

      Thanks!
      Daniel

    • By 220Bayou
      What weight gear oil for this machine?
      80w90?
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...