Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Elijah Stone

Yamaha Moto 4 No start need help

Recommended Posts

Hi all new to the forum I have a Yamaha Moto 4 champ (100cc?) (YFM100) so I've been trying to get this thing to start for awhile honestly I'm running out of ideas so I'll start with the things Ive replaced and done first it was not trying at all and then I put a brand new battery then the terminals broke so I bought some nice copper ones fixed that up so now battery is got good voltage and all that I have checked all the plugs cleaned everything off so anyway it still wasn't trying but I couldn't get the crank case off and I didn't think using fire was a good idea lol so I busted the crank case off on the left side(if you are sitting on it) wierdly enough the flywheel started spinning I thought it was odd but went with it then I replaced the spark plug still wasn't getting spark so I replaced the ignition coil then it was getting spark next the carburetor was really gross I cleaned it out still wasn't working so I in turn decided just to replace it with a new one so I did (PS I never figured out how the fuel lines hook up if someone wants to help with that to lol) also for good measure put a new air filter so then I pressing the button Everytime I replace something and nothing so then I think what if it's the stator so I have no idea what a good or bad stator looks like but me being to rough I broke the wires on the thing but still no changes the fly wheel spins gets compression (I think) getting spark from spark plug idk other tidbits that might be useful I don't have a clutch line so idk if that has something to do with it I do have the break zip tied in to bypass the safety feature also the throttle cable is in fact broken and I'm working on buying a new petcock for my gas tank because my current one is broke I have very limited money this is supposed to be a project before I go to school for welding and automotive tech so I don't have any money to get a mechanic lol but I'm pretty confident in my ability to do anything u suggest any suggestions are welcome I'll edit and submit pics

Share this post


Link to post
Share on other sites


Welcome to Quadcrazy @Elijah Stone  Thats some write up.

Once you replaced the ignition coil and you had spark the stator should be left alone since the spark is there.

The fuel lines are not difficult to put on, there should only be one fuel line on the left side of the carburetor and the others would be a vent hose that may run up behind the gas tank and another hose would be connected to the bottom of the bowl on the carburetor and do noting but hang down under the frame. It’s called an overflow hose  that allows fuel to spill out of in the event the carburetor had a failure of some sort or the bike is flipped over.  Both hoses would be generally smaller then the fuel hose. 

So what I would do is for now turn the gas off. Pull the spark plug out and test for spark.  Take the spark plug and plug it back into the ignition coil wire and rest the metal part of the spark plug on he engine head. Make sure your kill switch is on and crank the motor. You should see a spark at the plug right at the gap. Make sure it’s plugged in good and touching the metal part of the engine. 

 

If you have spark that’s great, put the spark plug back in and then make sure your fuel lines are properly connected and discussed. If your not sure then post some pics and we will help you along. If you figured it out then turn on the fuel and crank the engine. The bike should fire up just make sure your choke is working properly. 

Unfortunately these things cost money to fix so your going to have to spend a little money if you want to get it back to good.  

Let us know how it goes.  

Good luck  at welding and automotive tech  school. Your going to enjoy it, stay focused and learn as much as you can! 

This will be a fun little project to work on for you as well as learning a lot about the atv world just be careful. 

👍🏻

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Frank AngeranoThank you so much for the reply I do in fact have spark I'm not home rn but when I do get home I will post pics of the fuel lines I just replaced my petcock valve on the gas tank because it was corroded and green and had none of the little things that go into the gas tank I forgot to mention though that my headlight and neutral light will not come on the headlight used to work but now it doesn't so I did replace my Glass fuse holder coming off the postive terminal on the battery with a new one stupid me though didn't check the voltage to make sure the fuses where the same so I'm thinking that might be why my neutral and headlight arnt working but my starter does kick on so idk? Anyway when I get home I will post pics of the fuel lines

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Ajmboy
      Got my Yamaha Grizzly buttoned up finally and went for a quick 2 hour ride in the power lines with my neighbor, who has a Yamaha Kodiak. We have access from his yard, which is nice. Was a beautiful day today to get out and will try to go more often. Ran into two other quad riders with a sportsman and I think grizzly. Also ran into a dirt bike rider. 😎




       
    • By Asen_77
      Hi All,
      My name is Asen and I am from Eastern Europe, Bulgaria. Riding a Yamaha Raptor 700R and this is my first Quad wanted for a vey long time :)

       
    • By John Victor
      My father-in-law gave my boy a 1999 350 Big Bear. It's been sitting in a barn for a bunch of years. It runs great! My boy has been riding a couple weeks now and it has developed a squeal coming from the front end when you get off the gas at speed. No noise during acceleration. At first I thought brakes. I took it for a ride and I don't think it is the brakes. I feel it is the front prop shaft U-joints, front differential or one/both axles. I pulled the fill plug on the differential and I can't find anywhere how much gear oil should be in there. My gut says up to the fill opening. It doesn't have a manual. It's wet in there, just don't see any gear oil.

      #1 Should I fill the differential with gear oil up to the fill opening?

      #2 How do I check or know if the u-joints are bad? That looks like a "Big Bear" of a job if they don't need to be replaced.

      #3 What else could it be? I don't think it is the front bearings. I jacked the front wheels off ground and no play in the right wheel. Very little play in the left wheel, looks like the lower control bushing is where that play is coming from. The rubber CV boots look original but all still intact. Wheels spin easily without any noise.

      Thanks for any help!
    • By amharrison24
      i have a 91 moto 4 100. has electric start only. for as long as i could remember we have always pushed start it. after riding for while you shut it off. you are able to hit the start button and it will start right up. anyone know where i should start with fixing this issue? im fixing it up for my niece. thank you in advance.
  • Similar Tagged Content

    • By Steve Bethany Poston
      I just got an old YFM200DX Moto 4 and upon checking the oil in the rear differential I took out I assume the fill plug and it fished out old nasty oil. I plan on flushing the oil and replacing but was wanting to make sure if you drain bottom plug and just fill up to the check plug. Only thing I can think of someone filled it up by the breather on top? Plan on unhooking the hose and blowing it out tomorrow. I also do not have a service manual yet. Also right now the diff vent hose just goes up under the tank to nothing. Does it plug into back hole in the air box? Thanks 
    • By amharrison24
      i have a 91 moto 4 100. has electric start only. for as long as i could remember we have always pushed start it. after riding for while you shut it off. you are able to hit the start button and it will start right up. anyone know where i should start with fixing this issue? im fixing it up for my niece. thank you in advance.
    • By Diesel Dave
      Hi there, I am a new member and have never used a forum before. I own a 250 moto 4, has smoked since I got it.
      Oil consumption has increased, I removed the crank case breather pipe and have a catch can under frame at front. Smoke has not changed. also after more than 20 hrs use during lock down there is a very small amount of oil come out the breather.
      Compression seems very high, engine turns not too bad if stopped for up to 20 mins but much more than that it is difficult to turn engine past tdc. (poss almost hydrolocked?) if left for a couple of hours or more it then turns over easier. Also if spark plug is removed. I would have expected oil to come out when turning engine with spark plug out. 
      I suspect oil is getting down valve guides? smoke is worst during warm up. The starter motor has not worked since before I owned it and I have modified pull start as the pressure on it was causing problems.  I am about to check valve clearances this morning before I get going.  I do not want to dismantle while lock down is on as I am using it daily.
      Any help would be greatly appreciated, Dave
    • By Ted Craig
      Hello, i have many questions but ill start with a few.
      1. The yamaha 350 from 89ish- 93ish has this dual actuating throttle cable assembly. I can not find a replacement cable for it. One cable had rusted and broke. Do i need to update to the new carb style that has the single cable? If so this sucks because i just cleaned this one. 
      2. Has anyone found replacement struts/coil-overs for these moto 4s?
      3. What cause oil residue in the starter gear housing? Is it normal? 
      4. Does anyone have a service manual?
      I hope to get answers to this stuff. Im the kind of guy that researches and never Have the opportunity to help people. Hopefully this thread will do just that. 
       
    • By Azjad
      So here's my situation.i picked up a super clean 225 moto 4 but the cdi has been cut off.i have numerous different cdi units and just can't simply afford to buy anything currently.im sure I can make something work I'm just seeking a little advise or ideas or thoughts. Any help would be greatly appreciated.thank you
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...