Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Ben Lennon

1989 Kawasaki KLF300C Bayou Starting Problems

Recommended Posts

Hi guys new to this forum and thought I’d jump on as I’ve just bought my first quad a Kawasaki bayou klf300c 89 model. It had starting issues when I bought it so I’ve gone thru and replaced the cdi, voltage regulator and starter solenoid aswell as rebuilt the starter motor after all this it was still free spinning on electric start so I pulled the stator cover off to find the fly wheel wasn’t spinning so replaced the one way clutch bearing put it all back together and still not engaging at all. I’m at a loss and looking for some ideas on we’re to look next to solve the problem

cheers Ben 👍

Share this post


Link to post
Share on other sites


Hey frank I didn’t replace the bendix just put a brush kit thru it. And looking again last night the starter sprag gear and chain from starter is spinning  it’s just not engaging the fly wheel. Could it be that the bearing race on the fly wheel for the one way starter bearing is worn and that’s why it won’t engage?

Share this post


Link to post
Share on other sites


The  sprag is a clutch.. It  is a special assembly that  locks up in one direction and free wheels in the  other. I don't know about your machine  but on many the sprag  can be  put in  wrong side out  so the starter can't  lock it up to  turn the motor over. They are built  with   rollers  that  are made to lay  flat when spun  on way  and   rotate  to  lock to the  outer  part when  spun the other..  Search on "sprag clutch"  to  see what I mean.

Edited by davefrombc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey Dave turns out the bearing race on the one way clutch was worn so after replacing that and reassembly it started working the way it should thanks for your help and advice 👍

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By JCH
      Hi there
      I am in need of a manual for my KLF 300 Bayou 4x2 . I've found others on here for the 4x4 model, but was wondering if I need a separate 4x2 manual. Does anyone know?
    • By Squirrel
      Several months ago, I finally got around to fixing the bayou. Rebuilt the carb, replaced the fuel selector switch, hoses and fuel filter, and she ran great. Only had 2 minor issues since then where, at higher speeds, it acted like it was choking out when I let off the throttle.
      Lately I've noticed if I let it go for more than a week, it almost drains the battery dead trying to start. I initially thought battery, but after inspecting I found very little if not any fuel flow through the line until it starts and runs.
      I'm a little baffled and don't have much time to mess with it as most my free time right now is spent on getting my rv up and ready for hunting season in the next 3 weeks. So any help on quick diagnosis checks would be helpful. Otherwise I'll just keep starting it every 3-4 days to keep things primed until I'm done hunting.
       
      Oh, and another question on a different topic. Does anybody know what the mounting brackets on the front rack are for? I'm referring to the 2 angled metal tabs with threaded holes that are located on the left, near your knee when sitting on the quad?
       
      Sent from my SM-G950U using Tapatalk
       
       
    • By Dra O
      posted a while back - it was running at one point - I have all the plastic shroud off - it's down to frame and engine now
      -fuel pump: when line from petcock is attached, no fuel comes out other side to carb; the line to the carb is open (can blow through it); I thought when I cranked engine that the pump would spit out fuel on other side but it does not; I removed fuel pump and opened it up - diaphragm looks good - but internal areas had lotsa calcification build up - I cleaned this out and dried it good - the clear plastic pieces (?diaphragms) aren't broken - the spring w/ steel ball on end moves freely; am putting it back on tomorrow; but can anyone answer about the pump? isn't it supposed to pump fuel through it... to other side... to carb? puzzling
      -along with fuel pump: I replaced petcock 3 weeks ago (gas tank had rusty fuel in bottom - cleaned it out prior to new petcock); when I turn petcock arrow NOT to on or reserve, fuel comes out of line; when I turn it to on or reserve, fuel doesn't come out; puzzling
      -I don't know what's on back of fuel pump - it's a valve that has a hose coming out of it - looks like it goes to engine/carb - I haven't traced this out yet - what is it?
      -can squirt gas on air filter and engine will run for 2-3 seconds then stop - fuel in top of carb (under diaphragm) does same
      -it likely needs carb rebuild - will get to this - but something isn't allowing fuel to get from fuel pump to carb
      -I THINK it has a mikuni model x carb - diaphragm is ID 26mm  OD 68mm - hard to find inexpensive diaphragm, I guess because it's a model x
      -last thing - I replaced solenoid due to old one clicking; I HAVE to be charging the battery or it won't start/turn over - battery just goes dead; but if charging, it'll turn over nicely; i'm guessing it's a bad battery
      -any help appreciated - I've never owned an ATV before - inherited this beast from grandparent in-law
    • By lanow
      Hi Everyone,
      I am new to this forum and hope that someone out there can help me, I have an early Suzuki King Quad 300 (280cc) which starts intstantly every time but at about half revs or there abouts it starts spluttering and will not rev any higher, this fault is present whether choke is applied or not, some one suggested that silencer maybe be clogged so removed baffle but no improvement have removed carb and stripped 3 times but still no joy.
      Any ideas would be most welcome.
      Cheers Rob
    • By StolenATV
      Stolen Jan 8, 2016 about 8 Am from the All storage in Keller TX with a Uhaul truck. The atv is on a black texline trailer TX plate 167256J. It is green with two bench seats. will seat up to six. ATV has a wench and CV guards on the front and back.
      The post Stolen Kawasaki 820 Mule appeared first on STOLEN 911.
      View the full article
  • Similar Tagged Content

    • By Stacy Hanks
      I have  2000 Yamaha bear tracker 250 - igniton relay and starter relay both were replaced also the neutral switch indicator was replaced-- bike will not show light on for neutral or start when button is pushed
       
    • By Jeff Comstock
      Help a brother four legger out
       Bayou300 acts like it's flooding if it's it's in the Alabama sun all day but, I've cleaned the carb. Sometimes it'll backfire even though the timing and valve lash are in spec. Thought it was sticking float but after 2 times cleaning the carb I'm lost. So
    • By Hayden Pahnke
      Bought brand new petcock and carbetator, turned air fuel needle out 2 turns and machine still acts like its starving 4 fuel on top end. Any ideas?
    • By mike costa
      Motor starts right up, but when I open it up past quarter throttle it bogs way down while ridding, the longer it runs the worse it gets. If I just leave it in neutral and  give it full throttle it revs up and down. 
      Back history:
      Bike sat for 3 years,
      Installed new plug, cleaned the fuel tank, took it to a shop and had the carburetor gone though.
      Picked up from shop, motor bogged down first day and barely got me back to the truck an 1 mph.
      Took back to shop after a month I was told it had a bad plug, I told him I just replaced it.
      Got quad home and it is doing the same thing!!!!!!!!! 
       
      Thanks in advance for your support!
       
      The carburetor has recently been gone through by a shop
    • By lizalee
      i bought a kwasaki bayou 220 and the person i got it from lost the key so they wired it to bypass the key start to use the pull rope but the wires got unhooked some how now i dont have a clue how to wire it back up to pull rope start. does any1 have a pic of the wires or help me im a newby
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...