Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Trevor B

Polaris Predator 500 Help!!

Recommended Posts

Hello. I got this fourwheeler to fix for my buddy. It wasnt starting at all when I got it so I opened the valve cover up and checked the timing and the timing was way off. I set the timing bolted all back together and it started. It only stays running with very little throttle applied. There is a weird noise coming from the engine and it smells like its burning and also smokes from the headers. I posted a video idk how helpful it will be but I need some advice on the next step. I want to say it's the piston and rings, but I'm not too sure was also thinking something was up with the valves. Thought I would get some advice before trying anything. Thanks!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites


What kind of weird noise? And smoke coming from the exhaust is mostly a valve cover leaking. Unless your valve seals are bad but you would get a lot of blue smoke from the exhaust.   

How far was it out of time because if it was far out then then the piston and valves could have kissed causing a bent valve condition.   

Share this post


Link to post
Share on other sites

If it doesn't idle, you probably just need to rebuild the carb. Likely dirty pilot jet.  The video doesn't really sound that bad, motor sounds good to me.  Of course, video never really tells the whole story either....

Share this post


Link to post
Share on other sites

i definitely hear the tick in the vid, i would double/triple check your timing and valve adjustment...  maybe you adjusted it to the wrong tdc?  its a 4 stroke so there are two.  could be a belt valve, but sound to me like its out of time currently.  why did he bring it to you?  did it jump time on him or just wouldnt start one day or stopped while he was on the trail or what?

Edited by JacobSlabach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Squirrel
      Several months ago, I finally got around to fixing the bayou. Rebuilt the carb, replaced the fuel selector switch, hoses and fuel filter, and she ran great. Only had 2 minor issues since then where, at higher speeds, it acted like it was choking out when I let off the throttle.
      Lately I've noticed if I let it go for more than a week, it almost drains the battery dead trying to start. I initially thought battery, but after inspecting I found very little if not any fuel flow through the line until it starts and runs.
      I'm a little baffled and don't have much time to mess with it as most my free time right now is spent on getting my rv up and ready for hunting season in the next 3 weeks. So any help on quick diagnosis checks would be helpful. Otherwise I'll just keep starting it every 3-4 days to keep things primed until I'm done hunting.
       
      Oh, and another question on a different topic. Does anybody know what the mounting brackets on the front rack are for? I'm referring to the 2 angled metal tabs with threaded holes that are located on the left, near your knee when sitting on the quad?
       
      Sent from my SM-G950U using Tapatalk
       
       
    • By Ben Lennon
      Hi guys new to this forum and thought I’d jump on as I’ve just bought my first quad a Kawasaki bayou klf300c 89 model. It had starting issues when I bought it so I’ve gone thru and replaced the cdi, voltage regulator and starter solenoid aswell as rebuilt the starter motor after all this it was still free spinning on electric start so I pulled the stator cover off to find the fly wheel wasn’t spinning so replaced the one way clutch bearing put it all back together and still not engaging at all. I’m at a loss and looking for some ideas on we’re to look next to solve the problem
      cheers Ben 👍
    • By Monika Novakov
      1988 Kawasaki 220 Bayou trying to remove generator/ starter 1way clutch cover to be able to replace 1way clutch. All bolts are removed case cover is dripping what oil that remains...but I can't get the cover to come off..what am I missing? Thx in advance.
    • By PolarisRich
      I've never done this before but after reading a few thread I decided to check my valves for the first time and to my surprise it was much easier than I thought.
      My bike is a 2005 Sp 500 HO.
      I first pulled the seat and the right side panel off, and that's it! It wasn't too bad to get at.
      Next I pulled the spark plug out and removed both the head cover ( 8-8mm bolts)
      [ATTACH]1021[/ATTACH]
      then the side cam cover (5-8mm bolts).
      [ATTACH]1023[/ATTACH]
      Also remove the plug in the recoil cover (14mm bolt) to see the timming marks.
      [ATTACH]1022[/ATTACH]
      Next I turned the engine over with the pull cord untill it was at TDC of the compression stroke.
      The best was to tell that your at TDC of the compression stroke is to rotate the engine until the
      timing marks are parallel to rocker cover gasket surface.
      The cam sprocket locating pin will be facing upward directly in line with the crankshaft to camshaft center line.
      Now fine adjust by looking into the timing hole in the recoil cover and line up the upside down "T" on
      the flywheel into the center of the hole.
      [ATTACH]1023[/ATTACH]
      Now using a feeler gauge, slide the .006" (.15mm)blade between the top of the valve and the bottom of the adjuster and adjust accordingly
      [ATTACH]1024[/ATTACH]
      [ATTACH]1025[/ATTACH]
      To adjust, Loosen the locknut (10mm) and check clearance with a feeler guage. Clearance should be .006" (.15mm) for both, intake and exhaust valves. Turn the adjuster with a stubby flat blade screwdriver untill the proper clearance is achieved then tighten the locknut (5.8-7.2 ft. lbs) while holding the adjuster in place with the screwdriver. Re-check the clearance with the feeler guage one last time and re-assemble the covers (72 in.lbs) and plugs.
      The only thing that i noticed was that I had to clean and silicone the side cam cover other than that I found the whole process rather simple.
      I'd give it a 4 out of 10 on the skill level scale.
      I hope this helps!
      Thanks Rich





    • By Brian Simmons
      I put on a new stater  , How would my Yamaha raptor 350 act if the starter clutch went out ??? Please help !!! There is no metal in oil . Its like when you hit the starter button nothing ? Any ideas ???
       
  • Similar Tagged Content

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...