Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Gary Ferguson

1992 Yamaha Big Bear 350 4x4 No Spark

Recommended Posts

My old Big Bear nearly left me stranded but I managed to limp back to my garage just before it died. Now No Spark. I’ve changed the obvious, inexpensive and easy parts- spark plug & coil without any luck. 

Ive stripped it down and traced all of the related wiring, checking as many connections as I can but no luck again. 

Next I pulled the cover and accessed the stator housing to inspect and do some resistance testing to ID a possible short. 

Here are my readings:

Source coil- 325 ohms

Pickup coil- 225

Can anyone tell me if these are good numbers, and if good, where to go next?

I assume my next purchase will either be a new stator or CDI, but since neither of these tend to be returnable items I want to be as sure as I can I’m gonna get a resolution to the problem!!

Thanks,

Gary in SC

Share this post


Link to post
Share on other sites


Hey Gary welcome to Quadcrazy.  Did you try to test from each of the stator wires to ground one at a time with a continuity tester?  If you get a reading on any of the wires to ground then it’s a dead shirt inside the stator coil.  
Also with regard to the kill switch do the same for continuity testing as well as open the switch up and check it for water inside. 
 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Chris2018
      I have a 1996 Kawasaki Mojave KSF250. I have no manual on it and it has a no spark issue. If anyone could give me a hand with this or would possibly have a manual would appreciate it. 
    • By Tiffany Rowland
      I recently purchased an 07 Honda sportrax and when I was checking the spark plug I saw the boot was ripped nearly in half. When I removed the plug it was blackened and covered in oil. How can I thoroughly clean the plug hole and remove any debris that is in there? Is there a small tube like vacuum or something of the sort made for stuff like this? The machine my dentist has would be perfect, maybe they do rentals! 😁
    • By james p
      Hey all new member so I'm sorry if this isn't the correct place to post, but I'm having trouble with a 2000 polaris magnum 500 I just acquired. The quad ran when I got it but was having problems that sounded like the camshaft, and sure enough camshaft lobe was pretty much gone, so we replaced the camshaft and exhaust rockers and now the quad doesnt have spark. We had the quad running right before we tore the old camshaft out and now no spark. Anybody else ever have a problem similar? We've been checking for loose wires, checked grounds, and double checked timing but cant get it figured out so any advice would be appreciated! Thanks 
    • By mrfartsalot
      I have a 2001 suzuki quadmaster 500 4x4 automatic and i was wondering witch atvs it shares parts with i know it shares some with artic cat. Any info would be helpful.



    • By Scott Matthews
      Just picked up a 1989 Big Bear 350 for $250 CAD. Bike was running but lost crank and spark. They've installed a new coil, a couple relays, and installed a Ford starter solenoid in place of the original. Now it cranks but has no spark so they sold it to me. Does anyone have a wiring diagram for this bike so I can test some wiring. Also any ideas as to direction to head would be nice. Lots of things have been hacked together so I know it probably wont be to easy. The ignition switch was replaced with a toggle switch, I already mentioned the Ford solenoid which 1 of the small wires was not re-installed, and a diode or something was removed from the oil temp sensor wire. I'm sure I will find more so a diagram would be amazing.
  • Similar Tagged Content

    • By Dave Ayoub
      Ok i am not quick to jump on a forum and post a question without doing my own part and trying to research and solve the problem myself but I cannot find any definitive information anywhere about my problem. I have a Big Bear 350 that I picked up very cheap which had been sitting in a field for years. I am not new to building wheelers but this one has me beat. After rebuilding top end and replacing the carb it fires right up. The vin has some number worn off from being next to the shifter but from the parts in the clutch i assume it is early since 87 parts seem to be the only ones that match. Thats when the plot thickened. 
      Reverse works fine but when in the forward gears it would not go past 1st and was hard to get into neutral. ie. a it took a million clicks up to thump into 1 and as many down to find neutral. still never getting past 1st. within minutes i could hear metal screeching and whirling around in the clutch side of the motor. I took the cover off to find that 3 out of the 4 springs on the centrifugal clutch had broken and were shredded. Also the black mechanism that the pawl on shift shaft grabs moves was loose so it wasnt always grab to change the gear on the transmission. I tightened that mech, and replaced the springs assuming it would solve the problem since the gears were not actually changing from the lever and the carrier should obviously not only have 1 spring left. 
      After putting everything back together it did go into 1st fairly easy but then i again couldnt get it back to N without a million clicks down and couldnt get it to go past 1st. I did one time get it into a higher gear who knows what one but i gained some speed and dropped rpm.
      If i jack both the front and the back wheels off the ground and run the motor it becomes much easier to shift and i can get it to run through the gears pretty well. Usually going into N without a huge fight. not perfect but it does hit neutral and roar while spinning the wheels instead of gain rpm and with the power. 
      I have tried every possible position on the clutch adjustment screw without any noticeable result. I think this could potentially be where my problem lies at this point.
      does anyone know if the case is supposed to be threaded? because mine is not. obviously it seems as though it should be since every other bike ive touched has been. i even took the cover off my quadrunner to make sure it wasnt crazy.
      when the screw is adjusted and the jam nut tightened the screw will just slide back out since there is no threading in the case. accomplishing nothing. 
       
      Does anyone have any insight on any of this? Are my plates stuck, Centrif clutch worn out, case stripped or something else crazy im over looking? 
       


    • By Wolf Studios
      Hi guys so I'm looking for any help or advice with a yamaha big bear 350 1997 (i think) it's fairly dirty and just been say for many years, boss says it's a non runner and I've tried and it will not start, ideally would love to do it up and get it running but have been told the engine has gone, cannot find a new engine anywhere. Anything I should check first before just taking the entire thing apart? 

    • By MarkinAR
      Working on my oldest son's buddy's 2000 Big Bear.  He was having some power loss at WOT so i thought it worth while to clean the carb and put at kit in it...or at least clean the OEM jets and use the new orings that come in the kit.  It starts and idles like a champ, but dies and wants to backfire with any throttle at all.  I assume lean because it will run decent with the choke on. Air screw adjusted fine, nice crisp idle.  This one has fuel/air screw, low speed jet, mid jet, and main jet.  I was assuming just trash in the low speed circuit so pulled it and cleaned again, still does the same. 
      Two questions I guess:
      1. Does it sound most likely trash in the off idle circuit?  This one has a few more passages and jets than I'm used to...and a darn diaphragm.
      2. It now really wants to leak at the bowl drain screw.  It doesn't seem to tighten enough to completely stop the flow.  Seat looks good, screw was dirty but cleaned up fine with a touch of 2000 grit paper.  First for me.  Any idea here?
    • By Walter Awe
      I HAVE a 2002 big bear 400 4x4. I have two wires atacking to the front of the carb. What are they for?
    • By Shook
      Hi I have a 2000 big bear 400 and i just put a new carburetor on it and it idles fine but when you try to accelerate it sounds like it is going to die, so when it sounds like it is going to die I will give it more throttle then it will go just fine.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...