Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Jim Horst

2016 Polaris Sportsman 570 eps vibration

Recommended Posts

I have a 2016 sportsman 570 eps And have a vibration around 25mph, goes away around 30, then comes back around 45 to WOT. I've heard of the motor mounts being bad but have had it to the dealership and they say nothing appears to be worng. Anyone else have this issue and fixes please.

Share this post


Link to post
Share on other sites


This may sound weird but you can check all the axles and shafts for a bend but it’s a pain in the ass.  I’ve checked drive shafts and axles for bends by getting the wheels off of the ground so they all spin free. I took a piece of 1/2 inch copper pipe that’s two feet long and drilled a small hole through the pipe at the end. I stuck a 3 inch long screw into the pipe all the way  through so the last 2-1/2 inches are sticking out the other side of the pipe. 

I took the pipe and placed it where I can clamp it to the frame of the bike and the screw is close to and pointed at the shafts your looking at. 

The screwtip should be  just under a 1/4 inch from any axle your looking at. Rotate the wheels by hand so the axle spins and see if the shaft gets closer to the screw tip or even hits it.  If it does mark that spot with a marker.  

In addition to and before going through all of this you should start by looking for any obvious damage to the shafts first.    
 

I attached some pics for you to help visualize what I’m talking about.  
 

 

79622EC5-0210-4F4C-9D6B-22AE4C1C1B6E.jpeg

62DF47F4-1AE1-443C-884E-68E2E63FF020.jpeg

EC16FC10-B738-4273-A010-4EDA56738F69.jpeg

96B2E823-C40C-436C-BCE5-BE8624F38BF7.jpeg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

If so it came from the factory like that. Dealership had it for the 20Hr checkup and that's when I asked about it. Only has 60 hours on it now. Seems worse to me but I don't drive the Sportsman much, got it for family members. I drive a Yamaha Raptor 95% of the time. Absolutely no vibration on the Yamaha. Thanks for the reply.

Good idea, I have a dial indicator for checking rotor warpage, should work too. Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

I would bring it right back in and explain and let them ride it. My guess is a balance issue or like I said someone maybe went over something like a rock etc. 

Have you checked all the rims and tires including the inside for any damage ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites


Yup, no damage to the rims, jacked it up and checked, looks ok to me. Went on a trip to northern Wisconsin last weekend, my buddy has the same quad, before I could ride his to compare, his cousin hit a tree and rolled it, bend A-arm, broke wrist 2 spots. 100 miles on the quad. Crappy luck.

Share this post


Link to post
Share on other sites

That sucks!! It’s a bitch when them trees jump out in front of you! Hope he’s ok.  Well if it’s a constant thing then the dealer should feel and be able to address it. 
 

How was the trip to Wisconsin, trails  good ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

We have a cabin in Dunbar, trails were awesome Saturday, weather in the 60s. Did around 150 miles. Rain all day Sunday, some on Monday. They do a great job on the trails with all the water the have had.

IMG_20191019_143247151.jpg

IMG_20191020_122406671.jpg

IMG_20191020_122608059.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Also have this going on. Under warranty so the dealership can figure it out. Just trying to research the multiple issues before I take it in.

9319.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites


Wow that’s some great pics and cool machines. That check engine light is on the same Polaris? No code comes up. 

Or is that the code ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yup. Same machine. 651-5 code. Only shows till u turn the machine off. Resets when you turn it back on. Hopefully it stays in the memory for the dealership.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can’t see the video.  I did a quick search on that problem and the remedy seems to be a replacement plug/harness. Looks like the injector plug and about 10 inches of wire that comes with a splice kit. Sound right to you?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Frank Angerano said:

Can’t see the video.  I did a quick search on that problem and the remedy seems to be a replacement plug/harness. Looks like the injector plug and about 10 inches of wire that comes with a splice kit. Sound right to you?

@Frank Angerano I can see it on desktop, although might be an issue if you are on a phone.

@Jim Horst nice video and picks. I would have to agree, maybe be a balancing issue, shaft or rims. No caked on mud or anything inside the rims right? Have these tires ever been dismounted and mounted? 

Share this post


Link to post
Share on other sites


Yes sir. Harness is about 50.00, that's what my deductible is. I would fix it but it will cost the same and I want th ore vibration issue looked at also.

Only 800 trail miles on the machine. 4 trail riding trips. not fond of mudding, thorough cleaning after every ride. No built up mud in/on rims. I get harrased about my clean equipment by the guys I ride with all the time.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Absolutely have them fix it. But print out some of the recall and problems posted on line and bring that with you.  If you touch the wiring they will void your warranty. 

Edited by Frank Angerano

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Flipper Tiffany Roper Jones
      All I have been through everything. Bought brand new.
      Throttle safety switch 
      Cam and rockers
      ECM
      Carborator
      Stator
      Fuel safety switch 
      Battery
      Everything every forum has spoken of I've bought sealed airbox completely tight unplugged black wire on trans. I have literally done everything in the book.Checked oil today full of gas anyone no anything what might b wrong. Next I'm taking head off and making sure valves seat any ideas.
    • By colin james
      View File 2017-2019 sportsman 450/570 with eps factory service manual
      This  is the factory service manual for the 2017-2019 factory service manual for the sportsman 450/570 with electronic power steering 
       
      Submitter colin james Submitted 09/06/2018 Category Polaris ATV  
    • By marcus23934
      I just bought a 99 sportsman 335. did some work to it got it running good my question is when I put a battery in it the atv starts and idles great once I give it gas it just spits and cuts out and will not ever clear up  thing is if I take the battery terminal off while its running it runs fine and no problem at all  could anyone help me out with what the deal is 
    • By Barry Troxtell
      I have a 2005 Sportsman 500, Instrument cluster will not illuminate, hi/lo beams work though.  Any tips or troubleshooting info is greatly appreciated!
    • By colin james
      View File 1996-2000 Polaris Sportsman 335/500 Service Manual
      This is the factory service manual for the polaris sportsman 335 & 500.
      You can download the section you need  or download all of the chapters for the complete manual 
      Submitter colin james Submitted 10/19/2018 Category Polaris ATV  
  • Similar Tagged Content

    • By Thomas Giles
      I have a 2017 Sportsman 570 SP with a power steering issue. Dealer tells me my machine is one that is not covered by recall and offers no help other than bring it in they will look at it. Any ideas?
    • By chuckufarlie
      I have a 2018 Kodiak 450 EPS that just this past Sunday I ran through a bit of water.
      After the puddle the belt was slipping, so I pulled over and drained the ultramatic housing and the slipping problem went away. This was all in L and everything seemed to work fine. Later when I got on a road, I put it in H, but it still rode like it was in low... i.e. I had to rev it up a lot just to get to 30mph.
      When at home I pulled the ultramatic cover off to inspect, and it looked okay in there. Not much dirt, belt and everything are clean, but when I rev up the engine (with cage in place, of course), the belt doesn't get to the top of the clutch (maxes out about an inch or 1.5" from top of clutch, so maybe it is normal).. I put it back together but same thing... H seems like L still.
      Do you think the clutch needs to be further dissected for cleaning, or could this be an issue with the gear selector?
       
    • By Dan Tressler
      I have a 2018 Sportsman 570 SP Hunters Edition. I bought the quad new in August of 2018 and put around 20 miles on it with no issues. In early January of this year the quad was acting as if it had a bad battery even though it had been plugged into a tender. I checked the battery and it tested well so I took it to the dealership for warranty service. They had it for almost a month. They determined the quad had a bad EPS unit and swapped it out. Then they told me that the wire for the EPS needed to be updated as they could not program the new unit with the old wire. After the wire came in dealership told me they were still having troubles programming. After another week and a half they told me that they had consulted several times with engineers from Polaris and found a workaround and that the quad was ready for pickup. I contacted Polaris to inquire about the warranty being extended as it was in the shop for a month. They extended the 6 month factory warranty for an additional 3 months. I picked the quad up and the dealership said that the 2018 SP editions were known to have issue a with the EPS units but believed that they had fixed mine. I had it back for around a month and took it out a couple times for short rides and everything seemed fine. I parked it again for a few days and when I went to start it same issues (acting like the battery is no good and won’t start, when I jump start no power steering). Took it back to dealership and waiting to hear what the diagnosis is this time as well as their plan to fix this permanently. Just wondering if anyone else has had issues similar to mine or can give me some advice. Thanks in advance!
    • By MFD2012KQ
      I have a 2012 Suzuki king quad 750 with EPS
      I do believe the power steering is not working, I have a plow on it and have to pull very hard on the bars to move the front tires when not moving!!
      When Moving it is OK, have only been around a Polaris and sitting in the garage I could move the bars with my pinky finger only.  Not the case on my king quad.
      Fuse is Good,  EPS light comes on when started but shuts off after few seconds, I believe this is normal
      I have a black and a green wire coming out of bottom of the handlebars, under the headlight,  Not sure when theses are they are not hooked up to anything

      Would love any insight on where to check or what to do Next
      Matt
    • By Steven E
      Hi
      Anyone else with a 2017 sportsman with EPS, experiencing hard lock up with the CVT clutches.
      As compared to my friends 2006 Polaris 500 HO they seem to be a lot smoother engagement.
      Any ideas or is this normal for this model.   
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...