Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Joe Dickerson

2001 Kawasaki Bayou 220 KLF Part Identify

Recommended Posts

   I decided to replace the rings and piston on this machine because it looked like the plug was being fouled by oil. When I removed the right side of engine to inspect the clutch pack, I found 2 small round pieces with tiny expansion rings in the bottom cover. It looks like "clutch pawls" according to the illustration, but Id like to be sure. I saw that there are 4 of these in the new gasket set.

Can someone help me here?

I thank you in advance

Joe

 

 

20200306_160439.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites


Hey joe. What your looking at there are valve stem seals.  They are supposed to sit on the base of the valve stem under the valve cover. They are inside the valve spring.  
It would make sense on the fouling of the plug but they cant come off unless they are split or the valve comes out. So either someone left them inside the engine or they are split ? 

72EF17B8-9D8E-4DDB-9991-8362F4EAF16E.jpeg

458E5DDF-7D9F-4B75-839C-584912754084.jpeg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's interesting that they were loose like that, someone must have been in there.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By JacobSlabach
      got 7 atvs off CL recently for a good price.  one of which is a yamaha warrior.  anyone know where the vin is printed on this bike?  Haha good place to start as I do not know year or size yet.  The former owner says needs exhaust ans and clutch work.  he said it ran fine until the clutch cable broke and then I couldn't get the new cable adjusted right and it would grind gears.  things I see:  clutch cable locked up again, no brakes, carb leaking (green with algae around the bowl and has gelled gas stalagtights on it), aftermarket exhaust melted the airbox so I need something different and a new air box.  I would like the use the current exhaust if I can but I have a feeling its a redneck fix as it looks like there is an ace bandage holding it to the exhaust pipe (its an aftermarket slip-on exhaust), so I'm not sure about that- lets get the bike running first.  also, battery (looks brand new, what a shame) is dead, 0 volts.  Otherwise, bike looks to have not been wrecked, and plastics are ok (it sat outside under a 'tarp' for 3+ years since it was run last).  any tips and advise on where to start first would be awesome as this is my first clutched bike (manual).
      the clutch is my main concern- I've never rode a clutched bike so I dont even know what its supposed to feel like.  lol I'm spoiled on my automatic polaris 
    • By Tiffany Rowland
      I am working on a Honda sportrax I just got my daughter for get birthday and the reverse and neutral light are not working. When I traced the wire down I saw that it wasn't plugged in but I don't see where it is supposed to connect. Does any one have a general idea of where I should look?

    • By Ssg
      Hello! This is my first bike with a cvt it's a 19 Outlander 850 xmr. I use the 30" cryptid tires that come with the bike during hunting season since I hunt in a louisiana swamp and I have some 27" interco reptiles during the summer trail rides. So this past hunting season I got stuck and squealed the belt do i looking at cluch kits /adjustments to help with the low end but I dont want to mess with my summer riding so I'm looking for advice 
    • By Jack Briggs
      Just bought 06 KingQuad 700 and first ride out hit a mud hole, not to deep and it shut off and would not start. 
      Got it home and found the spark plug hole was full of mud and water. Went and bout a new spark plug and began cleaning it out. Put a deep socket in there and it wouldn’t grab. Took a pic with my flash and this is what I see. Any suggestions? And what is it??
       
      previous owner said it had a new coil so that’s why I decided to change out the spark plug, also ordered new coil should be here by the weekend. 


  • Similar Tagged Content

    • By Steven Urban
      First time using this forum.  Owned a Kawasaki dirt bike once, had no issues.  But I picked up this 4 wheeler at an auction.  They stated it ran, but only needed a battery.  Well I do not believe that was all true.

      Some pictures are attached.  Not sure why, but the whole air filter stuff was removed.  They had some small thing inserted as a make shift air filter.

      I purchased a battery to try this all out.  Waiting to return it and get the proper size, as it was too big for the battery box.  But here is my issue I had while the battery was connected.

      1 - The lights on the steering column did not come on.  Not sure if they work or not.

      2 - The starter solenoid seems to be bad.  I have a new one on order. 

      3 - In the pick, there is another rusted part.  Not sure what that part is or what it is used for.

      4 - What is the 12v rectifier?  square bodied part.

      So when I hooked the battery up.  Pushing the start button did nothing.  Pulling the cord to try and pull start, it turned, but would never fire.  I have put in a new spark plug as well, it looked worn out.  With electric start, I crossed over the posts on the start solenoid, it turned over, but would never fire and start.

      I have read a few other threads and it stated something about needed the neutral light on.  SOmething about a kill switch.

      Any help would be appreciated.



    • By John Brucato
      Hi all new to the sight haven a problem with my 1988 kawasaki bayou 220 it ran then just died when out one day get gas but no spark any info will help I'm new to the ATV got it used and ran like a champ but don't know where to start when it comes to this
    • By Chris Simpson
      Got a 99 or 2000 bayou 220. Its started making alot of noise, then the starter would spin freely. Took it apart and determined the three bolts in the starter clutch had sheared. Installed the new starter clutch and in the process, not realizing that Japanese motors turn counterclockwise, I turned the crankshaft clockwise about a half revolution so that the key holes would be on top of the crankshaft for easier installation of starter clutch. I get everything back together and try it. The pressure is so great that its very hard to pull with the pull start, the electric starter turns it over but it struggles greatly. A key issue could be this. When I engage the choke the starter will barely turn it over and you can't pull start at all because there's so much pressure. Like the back pressure cant be released once the carburetor is choked. I'm pretty sure by turning the crankshaft clockwise I screwed something up but I cannot figure out what it is. If there's anyone that can give some advice it will be greatly appreciated.
    • By Daniel Gibson
      Working on a bayou 220 that has been ran extremely hard it's whole life. Literally had almost an inch thick dirt/oil covering the motor. Yeah that bad. Surprisingly it runs though. I cleaned the carb and tank multiple times. They're clean enough to eat off of. Readjusted valve lash and set timing. Was about 3 teeth off. It cranks good and runs good only problem is I have to cover the carb intake basically choking the hell out of it for it to start. The com choke works fine. It does this each time I start it regardless of temperature both ambient or motor. Wth? Compression is at 115psi I get 130s if I put a little oil in the piston chamber. Please help. Thanks 
    • By Dwight Williams
      Hey everyone, I've been scratching my head over this for most of the day.  I bought a couple of Bayou 220's, got them running (they've both been sitting), and started tweaking and fixing small things.  One of them is mostly done, the other had an aftermarket carb on it and I've been trying to sort that out.
       
      Anyway, while adjusting the carb it died a few times, I restarted and moved on until it died and wouldn't restart.  I figured maybe I'd flooded it or something - after further attempts I realized I had no spark.  Since I have two identical machines I have many parts at my disposal.  I've swapped the CDI, spark plug and coil with no luck.  I have good resistance readings from the stator and pick up (135 and 110 respectively),  I don't have a peak voltage meter but I measure around 53VAC on the stator when cranking.  I have a 4 wire stator, not an alternator like the newer ones.  Grounds look good, I've checked the kill switch by verifying that it and the ignition switch grounds the black/yellow wire to the CDI.  I can turn the engine slowly and see the pickup short the meter as well, seems normal right?  So far everything I've checked looks the same on both machines.  I've got the service manual and wiring diagrams.  Do these readings make any sense?  I'm obviously missing something but I'm stumped.  thanks!
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...