Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Chase Cook

2001 Polaris Sportsman 500 4x4 Fire Out Of Exhaust and Intake

Recommended Posts

Hi I just got an Polaris sportsman 500 4x4 ATV the other day. I got it real cheap but I started to go into it because it didn't have compression so I bought a new piston and ring kit for it and installed it, but now when I try to start it all it does is shoot fire out the exhaust or the intake of the carburetor. And a timing is top dead center.;I think I can't really tell another way if it is or not. when I put it together I made sure to piston was on top and the cam lobes where facing down where are the cam sprocket is facing up. It has gas and spark. It did start a couple minutes ago but it didn't stay running and now it won't start. Do you think the valve need to be adjusted more to close better?I'm fixing to try that out and if that don't work what is the problem? Also I made sure everything was together good and right and change the oil and changed out the radiator fluid.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Maybe one of the valves is bent?

Added more information to your topic title and moved to Polaris forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The valves are fine. I think I know what the issue is now. There might be a timing mark on the crank itself to and it's not aligned with the top cam. Because I just change the teeth over a couple of times now and now it's sucking from the exhaust and shooting air from the intake. So I think it's just a timing issue now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay I just got everything back together and I made sure to crank timing in the can timing is aligned and everything else and I put everything back together like it is and I started it and it still shooting flames out the exhaust. I don't know what the problem could be at this point. The ignition timing is right.

Just now, Chase Cook said:

Okay I just got everything back together and I made sure to crank timing in the can timing is aligned and everything else and I put everything back together like it is and I started it and it still shooting flames out the exhaust. I don't know what the problem could be at this point. The ignition timing is right.

Unless the ignition timing isn't right? Its aligned with the top end.

Share this post


Link to post
Share on other sites

there is a top dead center mark, and a timing mark on flywheel, you are using correct mark? two lines match up level with head on cam gear, very simple to time. may be a sheared flyweel key?

Share this post


Link to post
Share on other sites


The flywheel key looks brand new. I just talked to someone and they said the timing is probably incorrect still. Because they said if the intake valve is open and it's making spark at the same time lol shoot out the intake/ carb and of the exhaust valves is opening at the wrong time while it's making spark it can do the same with the exhaust. So I guess I have to keep on somehow addressed in the timing for the fire right.but I looked at my owner's manual and there's two dots on the cam the line to line the cam up and and that's how I did it but it's still doing the same thing. So I guess I have to adjust one tooth out of time LOL which will take forever. But he also said that it could be a hundred eighty degrees out so I'm trying to figure out if I have to make the cam lobes facing upwards then instead of downwords then.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normally that symptom is caused by timing 180 degrees out. Lucky the piston hasn't smacked a valve yet. I havent timed a Polaris but on some hondas theres a couple marks then an F timing mark and a T timing mark. Pretty common to time to the wrong mark. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Chase Cook said:

 

The timing is not a 180 degrees out. I made sure every single thing was aligned and timing was lined up right. Now it wants to suck air like it's supposed to but you and fire out the exhaust now. I mean when that happens I know it's getting gas. but I'm trying to figure out if it's something to do with the rocker arms to. Because there's one in the middle that goes into a V shape to the exhaust valve and there's two rocker arms on each side of that one that hooks up to the intake valves. Because that one that goes into a V shape, I'm trying to figure out if the valves have to be adjusted the same exact spec because they both go down at the same time. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By shitboxlover
      I have a 2008 loncin desert storm that wont stay running.
      When it ran it ran rough and backfired a lot.
      Now it will only start with throttle and there's a lot of unburned fuel (white smoke), there's also compression comming out the airbox. Is it the carburetor that is broken?
    • By colin james
      View File 2018/2019 Polaris Sportsman XP 850/1000 Service Manual
      This is the factory service manual for the 2018/2019 Polaris Sportsman XP 850/1000
      Submitter colin james Submitted 08/01/2019 Category Polaris ATV  
    • By colin james
      View File 2017-2019 sportsman 450/570 with eps factory service manual
      This  is the factory service manual for the 2017-2019 factory service manual for the sportsman 450/570 with electronic power steering 
       
      Submitter colin james Submitted 09/06/2018 Category Polaris ATV  
    • By bodon
      Anyone know what the fuse terminal marked UNSWITCH  does  .  Even with the key off it is causing a drain on my battery and I'm trying to figure out  what that terminal goes to.  It's a 10 amp fuse. If I pull it the "short" goes away.  Thanks in advance.
  • Similar Tagged Content

    • By Brian Sosebee

      I just rebuilt my 03 sportsman 400. Put everything back together added oil per the manual. Pinched off the oil tank vent line 2" away ran for 45 seconds then cut it off. Check oil level and it was still way high so I wasn't confident that it primed so I did it again. Checked again and it's the same. Remove the oil filter and it is dry. I did the procedure again and the same results.

      I'm worried to keep trying this as the only oil in the engine is what I used to lubricate the parts when reassembling the piston. The crankcase was drained as well.
      I Removed the oil tank and checked all the lines for obstructions and the screen filter and the vent hose and everything is clear. I even pulled a small vacuum on the oil tank while it was pulled off to make sure there were no leaks. The dipstick cap was on tight so I'm not sure why this thing is not priming.

      Anyone have any suggestions. I thought about pre-priming the oil lines from the oil tank to the crankcase to hopefully help the system prime. I'd like to be able to add some oil to the crankcase to so I wouldn't feel so bad about running the engine for another 60 seconds without oil. I dropped just a little bit of oil in the spark plug hole to help condition the sleeve right now.

      What do I do? Anyone had or heard of an oil pump failure on these. Btw oil pump is working fine before I did the top-end rebuild and the oil pump was not touched.

      Please help!!! Thanks all for any and all help.
    • By jay rear
      Hi im new to the site. I have a 99 sportsman 500. I has been sitting for about a year now. I bought a new battery for it the other day and now i dont have any power to anything but the winch. Any help would be great. I already cut the pouch and checked voltage on both sides of the circuit breaker. 
    • By dany desbiens
      Hello i have a Polaris 2003 sportsman 600 Polaris Sportsman OEM Gauge Speedo Speedometer Display Dash Cluster 3280425 the speedo is not working no 4*4 i can find nothing can i put a speedo 2004Speedometer Gauge Speedo
      3280431 04-08 Sportsman if it will work
    • By turner_clint77
      Just have a couple questions 
      first does anyone else have an issue with the right hand tie rods coming loose 
      second does anyone else’s power steering making a weird sound at times 
    • By David Miller
      Does anyone know how to access the check engine codes on a 2018 450 sportsman. Just changed battery and spark plug . It runs fine but the light is on and I need this to plow snow and need it reliable. Any ideas . Thanks
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...