Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Muskyjim

1999 Yamaha Big Bear 350 Can’t Get Into Neutral

Recommended Posts

I recently purchased a 99 big bear 350 2x4 that was sitting for a while got it running and went to take it for a ride after about 10 minutes into the ride it stalled and wouldn't let me shift down into neutral tried rocking it back and forth but will not go into neutral...can anyone point me in the right direction on where to start?

Share this post


Link to post
Share on other sites


I moved your post out of the good morning topic into its own. Worst case scenario it’s stuck in gear because something locked up. Usually rocking it like you did would let you get it into neutral. So it’s semi auto? Shift foot peg? Can you go up or down into any gears? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

If it's like the older big bear i had, there is a linkage adjustment on the shifter.  For some reason the shifter and clutch adjustment are on the left side on some Yamahas.  Might adjust the linkage so it's a bit tighter and see if that does it.  Then try clutch adjustment.  If all of the above fails, I'd lean towards a shifter fork worn smooth out and need replacing.

But this is all just guessing though to give you something to troubleshoot.

Can you push the shifter down and hold it and get it to disengage gear?  I had one do that once.  Never got into it though to work on it.  Ended up selling it as is.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Nick Gudex
      Hello I am new to this site and I havea problem. I have a 1987 big bear 4x4 that will not spark. I tested pick up coil per repair manual and I tested my new coil both ok. It puts out 9 volts at the coil but It is reversed polarity. So when I hook my meter up to it she shows -9 volts while cranking. When I put a test light  on it it flashes. Being an electric system this should tell me something but I don't know what its telling me. I have yet to meet one i could not fix but this old girl has me stumped. Any help would be awesome. Thanks to all.
      Nick
    • By jolio
      Just got a '98 Yamaha big bear 4x4 in working condition (so far). Looking forward for some good information on this site about how to keep it alive.
    • By richard fischer
      I have a new 2020 cforce 600 touring and read how smooth the shifting was on it. Mine however, sticks in gear quite often and only after moving the bike around does it finally shift. I use the brakes before shifting as it says but that doesn't seem to affect it either way. Anyone have this issue? Is there an adjustment on the linkage perhaps? Any suggestions are appreciated. The machine is new with about 10 miles on it.
    • By David Goff
      So i have an old yamaha bear tracker that was given to me from an old farmer I know. I decided to refurbished it and fix all the quick fixes on it. I am pretty sure that it is either a 1999 or 2000 based upon the original wiring harness. Little did i know when I bought a new to me wiring harness from ebay that it was from a 2003 or 2004. My question to everyone is do I need to have all the stop switch assemblies hooked up? I think there are three on the 03/04 models and only one on the 1999 to 2000. Any help I can get for this would be great. I haven't run it yet due to the motor and crankcase is in two totes. 


    • By Blenderite
      Hello guys! New to the forum, and fairly new to ATVs. I've driven them, but never owned one. Now I do own one. Just picked it up today. It's a 1999 Yamaha Big Bear 350. It's been through some stuff. The guy I got it from told me the previous owner removed the front diff because he didn't want to replace the half shaft. So it's 2wd, even though it's supposed to be 4x4. Lovely. I can deal with that for now.
       
      More importantly, I need to get it running. The carb needs to be rebuilt. The guy I got it from said he sprayed it all out and it still didn't work. I'm concerned he might have damaged it or not put all the parts back. I was looking at a replacement carb, and the OEM parts is $600. I'd rather not spend $600 if there are any other options. I have seen carbs on Amazon and eBay that are in the $40 - $100 range that say they fit. Anyone have experience with these? I'm going to get a rebuild kit for the current carb just to make sure that won't fix it.
       
      Thats the first thing with it. Secondly, it was completely rewired. I need to find a original wiring diagram so I can put it back how it was, with a key and all. Currently it's wired with just a rocker switch. Any sources for a service manual that would include wiring diagrams?
       
      Thirdly, is the Big Bear 350 a good atv? I picked it up for $700. It does start and run when you spray starting fluid into the air intake, so I am not concerned about the engine being bad. I plan to use it for the farm, running around and carrying things with it like minerals and feed and such. Not really for mudding and things like that. How good is the 99 350?
       
      I am certain I will have more questions as I examine it more, but that's all for now. Thanks in advance for the assistance!
       
      -Blenderite
  • Similar Tagged Content

    • By jolio
      Just got a '98 Yamaha big bear 4x4 in working condition (so far). Looking forward for some good information on this site about how to keep it alive.
    • By Christy Miller
      Need a wire diagram for 
      99 big bear 350 4x4 can anyone help I have no spark my roommate drove it ended up losing the battery and it grounded out a.wire in the middle of harness was burned to BEAR any suggestions ty
    • By KotaGman
      My bear big fires up with the pull start fairly easy. My electric start worked fine but now doesn’t even try. I bought a new battery and the same. The odd thing is, when I start it up at times, the neutral or reverse light will light up at times... depending on if it’s in neutral or reverse of course... wondering if anyone knows where I should replace? 
      IMG_1575.MOV
    • By gareth leifheit
      Ive got a Big Bear 350 4x4 that has been sitting for a couple years. It was put away running but now the pull start wont move and the starter wont turn it either. Any ideas what I can lube up or bang around to loosen it up? Thanks
    • By John Victor
      My father-in-law gave my boy a 1999 350 Big Bear. It's been sitting in a barn for a bunch of years. It runs great! My boy has been riding a couple weeks now and it has developed a squeal coming from the front end when you get off the gas at speed. No noise during acceleration. At first I thought brakes. I took it for a ride and I don't think it is the brakes. I feel it is the front prop shaft U-joints, front differential or one/both axles. I pulled the fill plug on the differential and I can't find anywhere how much gear oil should be in there. My gut says up to the fill opening. It doesn't have a manual. It's wet in there, just don't see any gear oil.

      #1 Should I fill the differential with gear oil up to the fill opening?

      #2 How do I check or know if the u-joints are bad? That looks like a "Big Bear" of a job if they don't need to be replaced.

      #3 What else could it be? I don't think it is the front bearings. I jacked the front wheels off ground and no play in the right wheel. Very little play in the left wheel, looks like the lower control bushing is where that play is coming from. The rubber CV boots look original but all still intact. Wheels spin easily without any noise.

      Thanks for any help!
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...