Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Phoneman2

Ranger RZR Shift issues

Recommended Posts

I just wanted to let other RZR Owners know about a problem with the Ranger Razor Shifting. When I got my RZR, I found that the transmission wouldn't go into High unless you held the shift lever back and gave it some gas. It also has to be pushed forward and rocked to get it into Park... Not good. I took it to the Polaris Dealer and they adjusted the shift cable which didn't help, and they told me it was something I would have to live with. Well, my factory warranty was going to expire in about four days so I took it to another Dealer in St Helens, Oregon. They tried to adjust the cable too, but said it might take a while for me to get it back if they had to remove the transmission to check it out. Well it turns out the detend arm that makes the tranny click as it goes from gear to gear has a ball bearing with a spring behind it. The ball bearing makes the actual click as it goes throught the detent notches. The spring behind the Ball bearing was bent or squished about 1/4th of an inch so it wasn't making the tranny go into the end detents (Park, and High). They ordered the new spring, but called me a few days later saying the part was on backorder. This tells me there are a few RZR's out there with this same problem. So anyone having this issue should get it fixed before the Warranty expires, or at least be able to know there is a way to fix it.

I hope this helps fellow RZR owners.

Phoneman2

UPDATE. The Polaris Dealership called and informed me that the spring came in, and they installed it, but it did not fix the problem. They are going through the Transmission and should have answers for me very soon.

Stand by.

ok, I got it back a few weeks ago and finally had a chance to try it out. The Dealership "Columbia Honda Suzuki Polaris" in St Helens Oregon did a fantastic job. The problem with the shifting and park seemed to be the Gears. They were designed wrong and wouldn't mesh correctly. The old gear has the mating surface at 90 degrees, and the new gear has the mating surfaces at an angle so the gears could actually mesh and go into gear without revving the engine or rocking the RZR back and forth. They had the RZR for over a month and a half, but that's because they waited on parts forever. I highly recommend anyone looking for a great dealership to do buisness with, check them out. I am buying my next Off Road Vehicle from them.

Thanks for your time.

Edited by Phoneman2
Update

Share this post


Link to post
Share on other sites


On 10/7/2008 at 11:52 PM, Phoneman2 said:

I just wanted to let other RZR Owners know about a problem with the Ranger Razor Shifting. When I got my RZR, I found that the transmission wouldn't go into High unless you held the shift lever back and gave it some gas. It also has to be pushed forward and rocked to get it into Park... Not good. I took it to the Polaris Dealer and they adjusted the shift cable which didn't help, and they told me it was something I would have to live with. Well, my factory warranty was going to expire in about four days so I took it to another Dealer in St Helens, Oregon. They tried to adjust the cable too, but said it might take a while for me to get it back if they had to remove the transmission to check it out. Well it turns out the detend arm that makes the tranny click as it goes from gear to gear has a ball bearing with a spring behind it. The ball bearing makes the actual click as it goes throught the detent notches. The spring behind the Ball bearing was bent or squished about 1/4th of an inch so it wasn't making the tranny go into the end detents (Park, and High). They ordered the new spring, but called me a few days later saying the part was on backorder. This tells me there are a few RZR's out there with this same problem. So anyone having this issue should get it fixed before the Warranty expires, or at least be able to know there is a way to fix it.

I hope this helps fellow RZR owners.

Phoneman2

UPDATE. The Polaris Dealership called and informed me that the spring came in, and they installed it, but it did not fix the problem. They are going through the Transmission and should have answers for me very soon.

Stand by.

ok, I got it back a few weeks ago and finally had a chance to try it out. The Dealership "Columbia Honda Suzuki Polaris" in St Helens Oregon did a fantastic job. The problem with the shifting and park seemed to be the Gears. They were designed wrong and wouldn't mesh correctly. The old gear has the mating surface at 90 degrees, and the new gear has the mating surfaces at an angle so the gears could actually mesh and go into gear without revving the engine or rocking the RZR back and forth. They had the RZR for over a month and a half, but that's because they waited on parts forever. I highly recommend anyone looking for a great dealership to do buisness with, check them out. I am buying my next Off Road Vehicle from them.

Thanks for your time.

Do u have part numbers for gears they changed or pics? Thank you

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/7/2017 at 6:45 PM, Champ125 said:

Do u have part numbers for gears they changed or pics? Thank you

You may want to visit an OEM parts website, like bike bandit or something like that to look up the parts diagram with part #s.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By gpenberthy
      My ranger crew 700 is hard to shift and gets locked into forward. When trying to shift into reverse we have to shut engine off. Shift then restart. Checked linkage and gears are fine. The RPMs arent really that high but did notice a little improvement when we lowered it. Did notice the throttle cable looks damaged. Could this be the issue? 
       
    • By Thomas Giles
      I have a 2017 Sportsman 570 SP with a power steering issue. Dealer tells me my machine is one that is not covered by recall and offers no help other than bring it in they will look at it. Any ideas?
    • By Kevin Vlogs
      Hey Guys,
      I'm pretty new to ATV's and never owned a Polaris before. Lately I have noticed that it is very hard to shift from Park to any other gear. Is there an adjustment, or is that just the way they are?
    • By Steve Howard
      Ran find shut down the quad next day would start and idle when you try to accelerate it would start popping through the carb got a rebuild kit soaked it in chem clean after break down for 12 hours on slow vibrate reassembled and adjusted per manual still the same thing any help would be really appreciated thanks and happy ridding  
    • By Wayne Starz
      I have a 2005 Suzuki Vinson 500cc automatic 4X4. I can only shift it in to park & High gear, it will not go in low or reverse, what's the issue & the fix?
  • Similar Tagged Content

    • By Flanstone
      I just bought two 1985 TRX250's from my father-in-law. One runs great, the other not so much. The one is having issues with the shifter. The shifter seems to be resting lower than normal. When I press the shifter downward, it just pops back up. Any thougjts as to what the issue might be?
    • By Anthony Marceau
      Hi everyone! I have a 1986 yamaha moto4 200 that's been sitting for a while! Cleaned the carb, replaced engine oil, put fresh gas in it. Got it running and went for a ride! It was running great just a little backfire once in a while! I barely made it home on the way back and now the bike won't run at all since then! It will start if I give a little bit of throttle but dies instantly as soon as I let go off the throttle! And even if I try to rev it up it'll sound like its not getting enough gas.. it revs up a couple hundred rpm's and backfires through the carb.. it almost sounds as if I was trying to take off from zero in 5th gear! Nothing is seized though! I dissasembled the head and the piston and cylinder are fine! Rebuilt the carb, replaced the ignition source coil.. I don't know what to do anymore.. compression test shows 90 psi Specs are 128 psi but i'm not sure if I trust my compression tester.. any ideas? Thanks!!
    • By davidwestfall
      looking for direct shift shifting lever that properly fits my 2003 Yamaha warrior 350 and fits my foot the same as a stock 2003 Yamaha warrior 350 shifting lever fits my foot
    • By Wonderwoman
      I am about at my wits end. Took the 250 back to the dealer repair shop AGAIN. Had it in there two months ago for a bad smoking issue. I thought it was to much fuel and washing the oil off the cylinder and burning it. They said it was the head. So I purchased new valves, valve guides, oil seals and had the head professionally done. So $225 later I had a great looking head. Well while I had the ATV apart this far I also got new rings for the piston. Mic'd everything out and everything was in spec. Put it back together and seemed like it smoked a little at the house (5000 feet above sea level). Took it to the mountains (9000 feet above seal level) for Sept. bear hunting and couldn't use it. Smoked worse than before and couldn't run it past half throttle or it would flood itself out. So brought it back home and it is back at the shop again. I say it is something in the carb that isn't set right or wrong jet????????? Anyone have any other ideas that it could be?
    • By partsman193509
      My 500 4x4 only works if shift lever is pushed forward, I understand that there is a switch in the shifter box that goes bad and am wondering if this could be the problem and is there any way to check it. Any suggestions would be appreciated.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...