Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Freddie

New guy needs help - Kawasaki Bayou 300

Recommended Posts

My first quad and I have a problem. I have a Kawasaki Bayou 300 1997. When I start it. It will go on high idle for about ten seconds before it goes down to low idle. It does this even when I don't touch the throttle or the choke.

Also, when I give it some throttle and let go. It will come back to fast idle for about ten seconds before it comes down to slow idle. Therefore I have to wait for it to slow up before I can shift. The throttle linkage drops right back to the stop on the carb buy the rpms stay up for a while. If you have any ideas what might be wrong please let me know. thank you Fred

Edited by Freddie
Needed to add more.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Welcome to QUADCRAZY Freddie!

Sounds like you have a choke issue or carb issue. Has the quad been sitting in the past?

I would pull that carb out and clean it, check the float. I had a Bayou 220 with a choke problem, I believe it was a frozen cable I replaced.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, and thank you for the help. Yes it has been setting. I will take the carb off and clean it. Is there anything that I can add to the gas that might help clean the inside of the carb. Or is it better just to take it off and clean it.

I love this forum. With your help I found the mechanics corner. Being new to quads I will use this fourm often. thank you again. Fred

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welcome Freddie! AJ is right. If your quad has been sitting for a while it probably got gummed up. I think it might be a little late to add gas stabilizer. You may want to drain your tank too, put some fresh stuff in there. What I like to do is turn the gas off and let it continue to run at the end of the day. When the quad dies b/c of no gas, your carb is empty and won't get gummed up.

Share this post


Link to post
Share on other sites

That is solid advise Bot, especially for someone who does not ride regularly. I think the guys are right, you need to disassemble and inspect and clean the carb. Make sure you COMPLETELY disassemble the carb. There are some carbs that are more complex than others and have several small passages that can become clogged and cause problems. Also make sure the fuel petcock is clear.

Share this post


Link to post
Share on other sites


I have to agree also, that carb may have issues. Fresh gas also when you are done.

I attached a carb breakdown and some specs for your machine...:wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Guys, I just wanted to give you an update. I took the carb. off. I took it to a guy that works on all kinds of engines. He took it all apart and cleaned it. He also found that there is a small rip in the rubber diafram that is in the top of the carb. I ordered the part. It cost 115.00 dollars, ( Good thing I'm rich ) :) It will be about one week before it gets here. thanks again for the help and the diagram of the carb. It helped bunches.

I will let you know how it works when I get it back together. Fred

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the update, keep us posted and let us know when it's back together and running!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi Guys, I just wanted to give you an update. I took the carb. off. I took it to a guy that works on all kinds of engines. He took it all apart and cleaned it. He also found that there is a small rip in the rubber diafram that is in the top of the carb. I ordered the part. It cost 115.00 dollars, ( Good thing I'm rich ) :) It will be about one week before it gets here. thanks again for the help and the diagram of the carb. It helped bunches.

I will let you know how it works when I get it back together. Fred

Glad it helped! Good luck!

Share this post


Link to post
Share on other sites


Well, she's back together and running much better. I still don't get instant release from the clutch when I let up on the throttle. I have to wait two or three seconds before it will let me shift.

I am guessing that it does not release instantly like a hand clutch on a motorcycle. ( My raceing days are over anyway) :) But it does go back to idle now and does not race when I start it.

I want to thank everyone who helped me when I needed the help. You guys are great. thank's again Fred

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Meg Sam
      Hi I have bought a Bashan bs200s-3 and I am wondering where I can buy parts for this as I need a full new wireing loom also does this model have reverse gear?
    • By Twilight228
      Good Morning All!,
      After a significant amount of reading and tinkering, I'm stumped.  We have a pair of Arctic Cat DVX 90s (4-stroke), and one of them runs very rich at wide open throttle.  I've cleaned the carb (which was installed new  last year), verified the main jet (80) to be per the original spec, installed a new air filter, tried a hotter spark plug (CR6HSA), and adjusted the valves (tightened a modest 0.0005" but improved starting).  The hotter spark plug may have help just a bit, but not appreciably.
      Just for fun, I swapped the CDI between machines, and that didn't help either.
      Fouling plugs very quickly, but not to the point the machine will not run or start.  [black instantly]
      Logically, I assume I'm revving out, but the other machine doesn't "stumble/blubber" anything like this one.
      Should I try a smaller main jet?
      Any ideas you guys may have would be much appreciated.
      Thanks in advance everyone.
    • By Shane Pillar
      Talk about what kind of atv you have and what you do with it.
    • By dave3dracing
      Hi, I'm a new member
      Just bought a used 08 350 raptor with about 5 hours on it ( very clean ). Started fine when we got it. Now after a few mods (bumper, skid plates, air filter) Now will not start unless you pull in the clutch. I've checked just about everything and also checked that there is no pinched wires. Anybody have any ideas?:bangheadc: Thanks, Dave
  • Similar Tagged Content

    • By Guythis448
      Looking for help on wiring up stock wiring harness specifically for a '88 Honda TRX 300 
      If anyone could drop a link or send me a PM it would be much appreciated 
    • By Ashton Crawford
      Hello everyone, i have 2000 Polaris Trail Blazer 300 I’ve been stumped on for weeks. I’m having a lot of issues starting the quad. I cleaned the carb spotless because I thought it was a carb issue and bought a new fuel line because it wasn’t getting fuel. The carb gets fuel perfectly fine now but it won’t start. The spark plug I a little worn out but it’s good enough for just one start. The only time it does “start” is when I spray starter fluid into the carb. But it never stays on. It’ll start for a bout a second then just die out immediately even if you’re giving it some throttle and the choke is on. I have no clue what I should do. If you need more information, have questions, or have any slight idea what the issue would be and how I could resolve it. Please reply ASAP. Thank you.
    • By Alan Callison
      OK ya'll.My son bought this thing and was told its a Kaw Bayou 300. Maybe. I cant find any numbers on it.The one tag I did find its so faded as to be unreadable. Its a long shot but maybe someone can help ID it. Thanks in advance.









    • By Jeff Wharton
      I have a 2000 Arctic Cat 300 4 wheeler. I have been having some carburetor issues. So i bought a new carb. Now I'm having these issues. The unit will start and idle fine, when i go to accelerate it wants to cut off. So i checked to make sure it was getting gas and the fuel filter will be full of gas and then once the carb opens the filter drains down and will not refill quick enough to run. So i checked to make sure gas was flowing to the filter and it is flowing fine through the line. I remove the filter and run the gas line directly to the carb and the engine idle fine and then it will run good as i ride it for about 10 minutes then it will start with the same issues again i cannot accelerate enough to move the 4 wheeler. Every time i accelerate the unit will cut off. What is wrong with this thing. My 400 Arctic Cat is doing the same thing except it will backfire, I'm lost i have tried everything i know to do, what am i missing here. Thanks for your help
    • By Maurais
      I’m looking for new replacement shocks (front & rear.) on my 1997 Kawasaki Bayou 300 2x4. New OEM shocks are upwards of $400. I haven’t pulled the rims off to check the eyelet to eyelet length but I’m hoping an expert on this site does know( I called Kawasaki direct yesterday and they were of know help.) Any technical help would be appreciated. TY fellow members. Vic
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...