Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

dave3dracing

08 Raptor 350 Won't start

Recommended Posts

Hi, I'm a new member

Just bought a used 08 350 raptor with about 5 hours on it ( very clean ). Started fine when we got it. Now after a few mods (bumper, skid plates, air filter) Now will not start unless you pull in the clutch. I've checked just about everything and also checked that there is no pinched wires. Anybody have any ideas?:bangheadc: Thanks, Dave

Edited by dave3dracing

Share this post


Link to post
Share on other sites


I would just go over my steps and make sue you did not poinch anyting or disconnect something. Do you have power in the on position? Is it a matter of the starter just not cranking or is there no power to the bike at all?

Any engine mods?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, ATV

There are not any engine mods. With the key switch on push the start switch and nothing. but if you pull in the clutch ( like if you are in gear) the bike starts right up. I have taken all the plastic off to check the wiring and plugs and everything is fine. The lights all work fine headlight hi/lo, rear tail light running light/brake light, reverse light, kill switch all work fine. Battery is new w/full charge. Everything works normal except to start the bike you have to pull in the clutch. Thanks Dave

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey, Thanks for the help. Why didn't I think of that.

This quad is not for me to ride, but for all the friends that ride with us and there girlfriends and kids. Just want the bike to start right so no one gets hurt.

Edited by dave3dracing

Share this post


Link to post
Share on other sites


Isn't that a safety feature? Are you saying that you have to hold the clutch in then you press the start button and the starter works?

It sounds to me like your bike has no way of recognizing neutral, therefore you may have a bad Neutral relay or Neutral switch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If that's the case, then AJMBOY is correct. I misunderstood exactly what was going on. Here are some suggestions:

To test:

Neutral Switch

Locate the sky blue colored wire on the left side of the frame. Disconnect the bullet connector. Touch the positive probe to the sky blue wire and touch the negative probe to an engine ground. The switch should have continuity in neutral and no continuity when in gear.

Neutral Relay

For some reason Yamaha labels this the starting circuit cut-off relay on the Raptor models. On the other models it is labeled correctly. Unplug the 4-pin connector from neutral relay. Jump a positive battery lead to the brown wire terminal and the negative lead to the green/white wire. Touch the positive probe to the white/black wire terminal and the negative probe to the sky blue wire terminal. There should be continuity when the battery is jumped correctly, and no continuity when the battery is disconnected.

Some images attached, of the relay and wire to switch, to help you....:biggrin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, Ajmboy

You just hit the nail on the head!!---------- I just want the quad safe for others to ride. Thanks Dave

Edited by dave3dracing

Share this post


Link to post
Share on other sites


Thank you, ATV Mechanic

Thanks for all your helpful info, I will get my tester and jumper wires out to tonight and check it out. Also thanks for the attached files and your time. Dave

Share this post


Link to post
Share on other sites
My last 2 races a Suzi has handed me my nuts. I finished the race and he was already out of his riding gear.

If it makes you feel any better, my Honda will beat the pants off my Suzuki, granted no one else will ride my Honda, so I don't know what would happen if we switched bikes and I rode the LTR, but I am sure the results would be similar, go Honda!

Anyway, I agree with the neutral safety switch idea, should be an easy fix, or it is not a big deal if you don't fix it. My "suckie" as you call it, won't start unless I pull in the clutch either, but mine was made that way. By the way, I love my "suckie" and I bet it is faster than your Warrior in Raptor clothes.:slap::laugh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry if I hurt anyone's feelings about my stupid remark (suckie), I didn't mean to be a jerk. I was just looking for an answer to my question. I have been riding for over 40 years and just care about the other people riding this quad so nobody gets hurt. This is an extra bike for all to ride and enjoy. I have ridden most of the brands ( Blue,Red,Green,and yellow) and the best one is the one you are sitting on and enjoying on any given weekend, so enjoy what you ride.:biggrin:

ATV Mechanic didn't get to look at the quad tonight maybe tomorrow, thanks for the info. Dave

Share this post


Link to post
Share on other sites


If it makes you feel any better, my Honda will beat the pants off my Suzuki, granted no one else will ride my Honda, so I don't know what would happen if we switched bikes and I rode the LTR, but I am sure the results would be similar, go Honda!

My machine is faster than his but he is a better rider. Any other racing events he races pro class. In these races he races in the Open ATV under 39.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sorry if I hurt anyone's feelings about my stupid remark (suckie), I didn't mean to be a jerk. I was just looking for an answer to my question. I have been riding for over 40 years and just care about the other people riding this quad so nobody gets hurt. This is an extra bike for all to ride and enjoy. I have ridden most of the brands ( Blue,Red,Green,and yellow) and the best one is the one you are sitting on and enjoying on any given weekend, so enjoy what you ride.:biggrin:

ATV Mechanic didn't get to look at the quad tonight maybe tomorrow, thanks for the info. Dave

Don't worry about hurt feelings, we know you were just playing. I was just giving you a hard time, but all in good fun.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sorry if I hurt anyone's feelings about my stupid remark (suckie), I didn't mean to be a jerk. I was just looking for an answer to my question. I have been riding for over 40 years and just care about the other people riding this quad so nobody gets hurt. This is an extra bike for all to ride and enjoy. I have ridden most of the brands ( Blue,Red,Green,and yellow) and the best one is the one you are sitting on and enjoying on any given weekend, so enjoy what you ride.:biggrin:

ATV Mechanic didn't get to look at the quad tonight maybe tomorrow, thanks for the info. Dave

Ya just like dirtdemon said dont worry about hurting any ones feelings. i knew u wer just messing around. and its fun to do that, so keep it up :biggrin:

Share this post


Link to post
Share on other sites


Sorry if I hurt anyone's feelings about my stupid remark (suckie), I didn't mean to be a jerk.

No need to be sorry, we all give each other a hard time. As long as you don't get personal it should be all good.

Just try to keep the ball bustin family friendly

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Eddie Rahm
      whats up fellas....the white wire going from the throttle body came unplugged from the circuit  board and im not sure where it plugs back in to ? i see where the red wire goes but im not sure where the white wire goes...im not even sure what those wires do..any help would be appreciated..thanks. 1996 polaris sportsman 500 4x4 push button awd.
    • By Jade Dockery
      Hi, my names jade 25. Western NC Mom of two young boys. Who wouldn’t have a fourwheeler if I hadn’t picked up learning about what it took to repair a China 110 quad. That lead to a passion of atv repair. 5 months in and I’ve learned quiet a bit and interested in helping and learning how to fix my current Honda 87 250x that’s been through some hands as well as a china 50cc dirt bike that’s been rebuilt on the outside and soon learn how to replace valve stems and piston rings. 
    • By w_r_e
      My scrap heap rescue '87 LT4WD has been running great until a couple days ago when the electric start started clicking instead of starting. Click is coming from the front so I got a new solenoid to try that (battery is showing 12.9 volts and is almost new so I doubt its battery). But like an idiot I pulled off the old wires without even noting what goes where.
      Now the battery cables I know, it lines up with the battery terminals. + on the right, ground on the  left if you're looking at the solenoid. But as for the the smaller wires that run to the starter switch, i have no clue. Help!
    • By Artifice
      ATV Trails, Motorcycle Trails, Motocross Tracks, California
    • By Ty Warner
      Recently purchased a 2007 Suzuki LTZ250 for my kids. I am having a difficult time finding service manual for this quad. I want the kids to study it before they ride it. Suggestions? 
  • Similar Tagged Content

    • By YamahaBB350
      I have a Yamaha Big Bear 350 and the reverse doesn’t work, it shifts from low to high easily but it won’t go back to reverse. I’m new to this stuff, so I’ll take any help. Any ideas? 
    • By Colin James Krepela
      So here's the deal people, I have an old Avenger 350 4X4 Shaft Driven ATV. They only made them in the early 80's their thought of as the first four wheelers from around back when Suzuki made one in 1982. I believe the engine on it is a Kohler as I watched this video https://www.bing.com/videos/search?q=avenger+400+atv&view=detail&mid=1E10E939019CA07770031E10E939019CA0777003&FORM=VIRE but mine is a 350. That's if its original, and it all looks original. I am wondering where I can get parts for this engine, or really what engine is it. I have no way to find the year, unless you guys know where a serial number might be. Every sticker is worn off. IF anyone has any information at all on these old wheelers it would be greatly appreciated. I specifically need the gaskets for the carb, and don't tell me I could build them please I want to restore it as perfectly as I can. I can take pictures of the wheeler/carb if it'll help. Let me know.
    • By oleskool
      Has new top end, piston, rings, valves, etc. great compression, good spark, plenty of fuel. Valves have been set. timing has been tripled checked. Can not get it to start. any ideas suggestions on anything I am missing. Also if anyone has the service manual it would be greatly appreciated.

      Thanks
    • By Martin Carrière
      Recently bought my BB. Everything works great. Only thing is, each time I put it in reverse, it either starts to rev high and start moving without giving it gas or I'll give it a bit of gas and let go and it will still rev at the same rpm or higher and keep moving. Doesn't do it for high or low.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...