Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

bigbulldog43

1993 polaris trailboss no power, runs rough, and smokes

Recommended Posts

Need help to start what i have done new piston and cylinder bored crank seal plugs carb kit (Had bad piston when bought atv) problem I have no power runs rough and smokes have 110 compression looks like good fire stator is in correct position just dont know how to tell if there is a carb issue any help?

Share this post


Link to post
Share on other sites


Compression sounds right on. Does it run any different with choke on or off? Did you premix the first tank of gas? Smoking sounds like maybe too much oil (if its excessive). Also, what does the plug look like if you can keep it running for a few minutes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

What color is the smoke? What does it smell like? What does the spark plug look like. You could be leaking oil into the crankcase because of an improperly installed crank seal, or a leak between the case halves. Or you could be leaking water into the cylinder through the head gasket or cylinder base gasket. Make sure all your bolts and nuts are properly torqued. You could just be getting too much oil from the oil injection. Also, check your timing and flywheel key. Also, I'm not exactly sure what the compression should be, but 110 seems a little low for a fresh piston and bore, but it still shouldn't run poorly. Did you do the compression test when the motor was warm or cold?

Share this post


Link to post
Share on other sites

when i put the choke on it kill the atv the plug is wet when i pull it out smoke is black also i use premix sames it what is use in my others andy ideas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Black smoke usually means you are running way too rich, the fact that you say it dies when you choke it, supports that idea. You may be jetted way too rich, or you may have a clogged air cleaner. Also, I am pretty sure that machine has an oil injection system for the 2-stroke mix. Unless that system has been properly bypassed, you should not be running a pre-mix, just add oil to the oil tank and gas to the gas tank.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Jeff Wolf
      Bought a nonrunning 1996 bayou 400. Tore down engine and found major problems. Piston is damaged and cylinder liner needs replacing. Looks like cause was a broken oil pump gear.
       
      Question is can a piston from a prairie 400 be used? Is it the same engine? I assume the liner is replaceable?
       
       
    • By JacobSlabach
      got 7 atvs off CL recently for a good price.  one of which is a yamaha warrior.  anyone know where the vin is printed on this bike?  Haha good place to start as I do not know year or size yet.  The former owner says needs exhaust ans and clutch work.  he said it ran fine until the clutch cable broke and then I couldn't get the new cable adjusted right and it would grind gears.  things I see:  clutch cable locked up again, no brakes, carb leaking (green with algae around the bowl and has gelled gas stalagtights on it), aftermarket exhaust melted the airbox so I need something different and a new air box.  I would like the use the current exhaust if I can but I have a feeling its a redneck fix as it looks like there is an ace bandage holding it to the exhaust pipe (its an aftermarket slip-on exhaust), so I'm not sure about that- lets get the bike running first.  also, battery (looks brand new, what a shame) is dead, 0 volts.  Otherwise, bike looks to have not been wrecked, and plastics are ok (it sat outside under a 'tarp' for 3+ years since it was run last).  any tips and advise on where to start first would be awesome as this is my first clutched bike (manual).
      the clutch is my main concern- I've never rode a clutched bike so I dont even know what its supposed to feel like.  lol I'm spoiled on my automatic polaris 
    • By Derrick Lenz
      So I bought a brand new carb that was set and everything. Put it all together and it runs and idles good. The downside is the bottom of the bowl is leaking fuel not a small leak either. I bought one previous and it was a cheap one and it leaked as well so I figured I'd spend the money and by an OEM one and it still leaks. Should I send it into the mechanic and have them adjust the float? I mean for a new carb I was kinda disappointed. Any help would be great! Thanks in advance.
    • By JacobSlabach
      i know this isnt an atv but same type of thing.  I have a riding mower im fixing and selling for my aunt and it has a dead battery.  i jumped it off my atv and when i turn the key nothing at all happens.  i tried jumping the relay still nothing.  this is with the seat down.  you wouldnt think this mower would have issues as its a top-of-the-line brand and almost brand new (aunt found it for a good price, still got tits on tires, just sat for a couple months in a mechanic shop
    • By Paul Maple
      I have a 1999 Sportsman  500, it was running fine, than started to lose power in the winter, I adjusted the idle screw and away I went, than a few weeks ago it died, I have found that i am flooding the engine, compression was at 70PSI and due to the compression release mech. i assume i am good as it compared to the same PSI on a 2000 sportsman 500 i have. i cannot start the atv unless i go full throttle and it starts an runs for about 30 sec than dies, again it is flooded. i ordered a new carb off ebay as i could get one for around $40. put that in same issue, i have checked the timing, (good), valves out of adjustment i adjusted to .006 still same issue, i have found the exhaust lobe and rocker arm to have some wear, i have ordered new ones, but am looking for any other input in this area as well. would the exhaust cam and rocker arm cause the engine to flood? i have used a bore scope and the piston liner has good cross hatching still? any input would be great.
  • Similar Tagged Content

    • By Beb1041
      Looking for a download of a manual
    • By warkcol
      I am having an issue where it sounds like the gears are slipping if I hit the throttle really hard and also after letting off when the engine brake is applied. Also, the drive train that goes to the front also rides again the gear shift box. I will attach pictures and a video here shortly.
      Thanks in advance!
      [ame]
      [/ame]https://postimg.org/image/cdlu6fza9/
    • By Weldingrod47
      Trying to change front wheel bearings. I removed the cotter pin and castle nut. Hub won't budge. Is there an additional retaining clip? Seems to be one of those push on type that barbs on the thread of the spindle. How do I remove it?
    • By buzzar56
      I am looking for a free repair manual for a 2003 Polaris sportsman 500 ho atv. all the posts on here lead me noplace
      thanks fred.
    • By RoxanneRoseReid
      Need a polaris manual for a 1994 2 stroke 2/4x4 quad free. can you please post a link I can click on Thank you. Roxanne
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...