Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

gaquad

2007 Suzuki Vinson 5 spd auto rattling noise

Recommended Posts

I just purchased this machine as a brand new machine from a dealer as a left over, full warranty and 18 miles on it.

At an idle you can hear a rattling noise which is disturbing to a person who used to be an auto mechanic. I got out my stethoscope (pry bar up to my ear) and the sound appears to be coming from the rear part of the transmission where the clutch basket would be. I read somewhere else on the internet that its the bevel gear and its normal and I just want to make sure. My machine is still under warranty so I can take it back if needed but if anyone with a Vinson can verify that their machine is/was making the same noise I will feel better about it and may still take it to the shop for an inspection.

So far I am very happy with the machine, the handling is great, the power is more than what I need and its ability to go just about anywhere its wheels are pointed are all pluses for me. Last weekend I pulled out 2 swamped quads at the same time so it has some pulling power in low range. My only complaint so far was the rear brake squeaking which I have seemed to fix by disassembling the rear brake and applying anti-seize to the contact points on the caliper for the brake pads. If I had to complain about one more thing it would be the the gear ratio in reverse, its just not as low as I would like and it does not get lower even in low range.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Congratulations on the new quad. I would really need to hear the noise but I believe that a slight rattle at idle is normal. My suggestion would be to bring it to the dealer for a check up and have them document it, saying that it is fine. This way you have some peace of mind.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the quick reply. I think you offered the best suggestion.

I understand that the cluch basket is most likely a bevel cut gear which could cause a slapping against the Inner bearing mating surface at an idle, especially a rather large engine single cylinder at that...not the smoothest engine by any means or not like a vtwin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ran her over to my local dealer where I purchased the Vinson and they listened to it and said it was normal, they even started up another model just like it but auto and it made the same sound.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By weblex
      Problem: The ATV starts and runs at idle perfectly. But as soon as I open the throttle, the engine starts to slow down until it stops. On the attached video you can hear the sound of how it works: see video below
      Prehistory: there is a Polaris Sportsman 500 1998, which for about 1.5 years stood in repair, including also replacing CDI with one taken from the same ATV. Finally, the vehicles were on wheels, traveled several kilometers and overheated - forgot to fill the antifreeze Came back home in small moves. The next trip started well, but after 10 km there was a feeling of a small drop in power (even as the vehicle got warm completely) but still drives. Next trip - the situation is repeated. The next test of ATV through time and a huge loss of power from the very beginning. The engine sneezes, does not want to go more than 5 mph.

      What has been done: the carburetor has been replaced with a new one (inexpensive, $ 40), a new spark plug, a new ignition coil, the engine head has been removed, the piston is in good condition, valves were corrected - but the problem was definitely not in them.

      Ignition control unit is suspected. Who faced similar? Please help in solving the problem.
      Thanks in advance.
       
       
    • By Gary Patch
      Hi my linhai 300 is hard to start and  engages gears at idle which is 1200 rpm was looking at cdi says on it 7500 rpm does this mean quad should idle at 7500 rpm as this would explain transmission problemb as idle is too high thanks gary
    • By YamahaGrizzly
      Our new friend shows us what the brand new 2019 Yamaha grizzly 700 can do in the mud! He already started modding up his grizzly to help tackle the mud like never before! The 2019 yamaha grizzly really impressed me and I love the look of the 14" rims along with the 2" highlifer lift!
      We got a few new sponsorship rolling in this year so make sure you keep a look out for that stuff!
    • By Thomas Brooks
      I know...I feel stupid for asking.  I find it impossible to use the thumb throttle with my thumb when I have the bars turned full right. I have to reach across the top and grab the throttle from the front with my fingers. It isn't very smooth and I can't help but think that there must be a technique, mod or adjustment for this. How do I get past this?
      Thomas
      2017 Polaris Sportsman 570 X2
    • By caperwing
      The quad starts good and runs good if the choke is on just a little. I installed a carb kit and backed the screw out 13/4 turns to where it was . Any ideas?
      Thanks
  • Similar Tagged Content

    • By Jers
      I need to know what I have and what tire really go on it, Mine has 24x11x10 on the back and 22x8x10 on the front and I need new tire but I don't think are the right size. Also I can't find the model number listed but it looks like a 250 quadrunner 2wd and I think it is a 1987 maybe, can anyone help me, also I it has a rich running sound and I put a carb diap in it and cleaned the carb. is there a jet needing replaced?
    • By warkcol
      I am having an issue where it sounds like the gears are slipping if I hit the throttle really hard and also after letting off when the engine brake is applied. Also, the drive train that goes to the front also rides again the gear shift box. I will attach pictures and a video here shortly.
      Thanks in advance!
      [ame]
      [/ame]https://postimg.org/image/cdlu6fza9/
    • By bogman
      Hi, does anyone know where to find the timing marks on the camshaft and how to orient them? I found the line on the crank and lined it up with the arrow on the case, but the only marks I can see on the cam are on the very end where the black plastic cap is. Are these the timing marks and if so how do you line them up?
    • By Steve1266
      I went out to ride my quad today. When I started it up it ran for a minute, then died. Since then it will turn over but won't start. I've check the spark plug and get great fire. I have had this quad for about 6 months, and very new to breaking it down. But need help. Thanks
    • By evlsnke
      loud clicking, snapping noise under load when accelerating.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...