Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

bigblue

1997 polaris Scrambler 400 will not go into forward gear!

Recommended Posts

I have a scrambler 400 and it will not go forward. Reverse works fine but when i shift it into forward it just sits there, it just happened the other day, up until then it ran fine. Any ideas where to start trouble shooting or what is wrong?

Edited by bigblue

Share this post


Link to post
Share on other sites


Can you hear it click into gear and are your shift lights working? I have the 98 xplorer 400L but i am assuming they are a lot alike. Mine was messing up and I had to adjust the shift rods from the gear shift to the transmission. Worked perfect after adjustment. I would check there first.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is there any grinding when you try to shift into forward. I have that problem on my polaris and I had to fix the gears that had worn down. If there is no grinding and you are pushing into gear hard then something might be loose in the shifter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

check your shifting linkage...i have a similar problem with my 94 polaris... if you do hear a grinding when you go into reverse or any gear and you need to force it you need to lower you rpms...there is a screw on your carb that allows you to do that

Share this post


Link to post
Share on other sites

I agree that you need to check your linkage, if you hear it going into gear with a "click" then it is deeper than linkage and you need to check your gears in your tranny. If you are not confident in your skills then I would recomend taking it to your local shop because the Polaris tranny can sometimes be diffucult if you are unsure what is wrong with it.

Share this post


Link to post
Share on other sites


I have a scrambler 400 and it will not go forward. Reverse works fine but when i shift it into forward it just sits there, it just happened the other day, up until then it ran fine. Any ideas where to start trouble shooting or what is wrong?

The linkage might need readjusted. Check out mine at atvwheelin.com there are other tech tips there too.:wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah,i'm takin mine apart today,Brother-in law had idle up about 1,000 R's too much. terrible forward engagment. hopefully just three parts $200 or less.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Its all a guess till you crack it open...Dog gear or silent chain would be my guess. if it grinds most likley the chain if your hear nothing broken dog gear..still just a guess.

Good luck PolarisATVrepair.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By dee004
      Hey all. Anyone have any ideas of fabricating an air snorkel for a 2005 TRX500FM and all venting extensions required as well? Thanks in advance Don
    • By Dwight Williams
      I have a 99 Kodiak 400 4X4 that I picked up for $300.  The previous owner had modified the foot shifter by welding a piece of rebar to it so he could hand shift while plowing.  As you can imagine, the allows for much more torque on the shifter than it was designed to have, and he broke the stopper off of the the shift mechanism.  No big deal, I ordered the part and put it back together, went through the carburetor and off we go, it runs pretty good.  
      The first thing I noticed is that when I put the shifter all the way down it goes into reverse, I'm supposed to twist a knob to get it to reverse but this seems to be disabled.  Also, once in reverse, it's a bugger to get back out.  I have to hold the shifter up, then quickly back down and up again to get it to come out.  All forward gears work fine, clutch is tight, no problems.
      The reverse cable and lever are in tact and seem to move freely.  
      My question is this:  What does one normally have to do to get this thing into reverse?  I assume put it in neutral, twist the knob, kick the shifter down.  Does the brake need to be applied?  I'm not sure what's going on here, I suspect it's been 'modified' as it goes into reverse without the proper precautions, just not sure if the mods were external on internal.
       
      thanks
    • By gouletp
      When it is  cold outside, say 35 deg F and colder, it is very difficult to shift to Reverse from neutral.  Engine temp doesn't have an effect.  I apply the brakes hard with the hand lever and the foot pedal.  In another post I read that high idle can affect shifting when the engine temp is warm. 
      I will try it with lower idle speed once I find the screw.  In the interim, can you tell me if there is some sort of adjustment for the shifter?
      Thank you
    • By Adrian Ciotinga
      Hello,
      I recently picked up an ‘07 KFX 700. All was going well, rode it about 40 miles, when it started bogging at low speeds. If I kept the revs higher, I was just fine. Also, a persistent issue since I picked it up is the fairly difficult start (but it is abnormally cold right now and the quad is jetted for the dunes at summertime).
      Regarding the complete lack of idle, I have to rev it a couple times to get it to idle after starting it, after which it’s 50/50 whether it remains idling. I don’t have low fuel, but all of this began after I rode it pretty hard and the radiator fan kicked in. Might be overheating, just wanted to hear your opinions.
    • By MarkinAR
      So this 98 Big Bear is my new project.  While I'm waiting on a few parts to show up, I'm working on a few small things.  I can shift 1-5 just fine, no problem at all (keep in mind, this is not running yet so just manual shifting sitting still).  However, I can't shift from 1-neutral.  I can hold down on the foot shifter, rock it a bit, and it will disengage the clutch so i can push it around in neutral as long as I keep pushing down on the shifter.  However, it will not downshift to neutral and stay there.  I know BB's have had some shifting difficulties in the past, but before I dive into this, have any of you fine folks encountered the same issue?  I'm tempted to just adjust the linkage a bit since these have an external linkage, but thought I'd toss the question to the group and see if there are any common issues to look for.
      Thanks guys...
  • Similar Tagged Content

    • By RoxanneRoseReid
      Need a polaris manual for a 1994 2 stroke 2/4x4 quad free. can you please post a link I can click on Thank you. Roxanne
    • By buzzar56
      I am looking for a free repair manual for a 2003 Polaris sportsman 500 ho atv. all the posts on here lead me noplace
      thanks fred.
    • By Weldingrod47
      Trying to change front wheel bearings. I removed the cotter pin and castle nut. Hub won't budge. Is there an additional retaining clip? Seems to be one of those push on type that barbs on the thread of the spindle. How do I remove it?
    • By warkcol
      I am having an issue where it sounds like the gears are slipping if I hit the throttle really hard and also after letting off when the engine brake is applied. Also, the drive train that goes to the front also rides again the gear shift box. I will attach pictures and a video here shortly.
      Thanks in advance!
      [ame]
      [/ame]https://postimg.org/image/cdlu6fza9/
    • By izzydum1
      Any ideas on what would make a coil not fire? She was running fine, then began slow start. Now wont start at all.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...