Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

zx6r

2000 Honda 400 ex Timing marks

Recommended Posts

I was wondering how you line up the timing marks on a 2000 400 ex does the mark on the cam gear point up or down or straight across

Share this post


Link to post
Share on other sites


Hopefully someone with a 400ex will chime in and give you an answer. But I would still recommend getting a manual, it will not only tell you how to properly line up the timing marks, but it will give you much needed info, like torque specs for fasteners, wear limits and clearances.

Share this post


Link to post
Share on other sites

* Added Year, Make, and Model, to this thread title.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The horizontal marks should be level with the cylinder head cover mating surface at the same time the "T" mark aligns with the index notch on the case cover. The vertical line on the cam sprocket should point straight up.

Share this post


Link to post
Share on other sites

the cam gear has 3 marks on it .. the 2 lines on it should be flat/even with the top of the head .. and the dot mark should be pointing up in the center ... some of the motors will not line up exactly with the flat plain of the head .. and it will be ok if its off just a little .. i have sever of the 400ex motors and have built over a dozen .. if you need any more info .. just ask .. thanks ..

Share this post


Link to post
Share on other sites


hi im having problems starting my trx 400. i replaced the valve seals and put it back together timing marks right but it refuses to start. it tries but jst wont fire. any help would be great. thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

hey guys. do i need to use plunger and spring when i put my head back together? cud this be the cause of my trx not starting? timing marks all line up and it tries its hardest to start but jst wont ignite. plz help itz driving me up the wall. cheers....... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

got my quad going. turned out to be that plunger and spring i forgot to put back on. happy out :biggrin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kinda wondering what you mean by plunger and spring? Glad to hear you got it going though.

Share this post


Link to post
Share on other sites

its a wee small pin like thing that sits jst under cam, sproket side. tink it has sum ting to do with the decompressor on the cam shaft. it must have fallen out wen i took head off and i only noticed it wen i read forums saying tings bout the plunger and spring, so wen i investigated i found where it went so happy out. took it out yesterday and itz mighty now. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By dirtybear00
      Hi guys I am new here. Not new to ATV s. I have a 2000 Yamaha big bear foot shift with no spark Looking for manual to down load any tips on where to find one or links be great thanks from Canada  
    • By Coyote251
      View File 2000 Yamaha Big Bear YFM400 Owners Manual
      This manual contains all information for owners of this vehicle including operational directions, safety and maintenance procedures
      Submitter Coyote251 Submitted 03/22/2018 Category Yamaha ATV  
    • By AFricks88
      It will not turn over with starter and will not fire while pulling pull start.
       
      The only thing that Ive tested that didnt test correct is the kill switch I read on another forum to test black and Black/white wire for continuity when in off position I did and it shows continuity like it should. Then when you slide it to run it should be open and show no continuity which mine still shows it while in the run position. So I unplugged the CDI just for sakes of doing it and the kill switch then tests correct. So where should I test next without unplugging CDI?
    • By Arby911
      I can't for the life of me find the correct service manual for this unit. It's air cooled, not liquid (oil cooler tho) and every manual I find has the wrong front differential diagram (it does NOT have a 2wd/4wd shifter).
      I'd be eternally grateful if someone could point me in the right direction. I can probably slog it out from some of the exploded diagrams I've found, but a good "do this, do NOT do that" manual would be a godsend.
      Regards,
      Ross
    • By Wesley Floyd
      Hey guys, Thanks for looking at my post. I haven't had a lot of experience with problems like this before, so I'm a little bit at a loss. The Quad was really hard to shift, (the dirty carb leaking gas making it idle high didn't help either). The only Idea I have would be is that the torsion spring is worn out, and that there is a normal parameter for how much it should move when those two arms of the shift shaft assembly spread apart.  That's my thought. Maybe someone who has more knowledge then me can let me know if i'm on the right track 😀

  • Similar Tagged Content

    • By johnwayne
      i have a 2000 suzuki king quad lt-f300f that i picked up as a project bike. it didnt run well when it was parked outside 5 years ago. it cranked after putting fresh gas - but would not run below half throttle, i took apart the carb, cleaned debris, and re-assembled. i suspect that the pilot needle is sheared off - it never protrudes into the throttle body through the pinhole. now to get the bike to ALMOST idle, the throttle idle adjustment knob is all the way up/in. the pilot needle is turned almost all the way in/up (if i understand correct, it should nominally be out 2 1/4 turns or so). and like i said, it will ALMOST idle. floods easily, rides rough.
      wanted to hear from those more experienced than me with suzukis - and im self-taught atv repair, so dont laugh too hard if my verbiage/part names is way off. 
      facing the driver's side of the bike [US] there are three hoses on this side of the carb. without a service manual or way of knowing what was messed up before i got it, i think i have them right: front hose as a vacuum to the petcock, middle hose as vacuum to the fuel pump, rear hose as fuel line from the fuel pump. running the bike in prime position results in flooding even while riding. with all hoses disconnected from the carb, fuel slowly drips from the vacuum line connected to the petcock.
      so just my speculation is that the diaphragm in the petcock is split, and the pilot needle is broke off - causing my inability to not quite idle and the rough ride. this suzuki is hoses and cables everywhere compared to the honda ranchers and yamaha warriors i am used to. I would like to have a plan rather than: replace everything at once.
      is my speculation on the right track, or could something else be at play? say, if the compression was non-existent, would that cause non-idling? i am all ears, look forward to the input.
    • By skymankila69
      I traded my dirt bike for a 2000 arctic cat 500 semi automatic. when i went to go pick it up the guy said it didn't get spark, so i thought it was going to be something simple like a coil. well it wasn't. first thing i did was take all the plastics off to get easy asses to every thing. so i bought a brand new battery for it seeing if it got power, it didn't. the dash wouldn't light up neither would the lights, so then i tried to see if the starter worked it didn't so i jumped the solenoid and the starter started turning over the motor. so i bought a new starter solenoid, when i installed it the electric start still wouldn't work , so i bought a new kill switch and starter switch that goes on the handle bars, when i installed it, the electric start still wouldn't work. so then i went to see if i could get spark by pull starting it, i didn't get any spark, so i bought a new spark plug, and guess what, still no spark, so then i bought a new coil for it to see if that would fix it. so i installed the new coil and guess what no spark still and still no power to the dash. so to sum it up i'm not getting any power any where to the four wheeler. so i cleaned all the leads and plugs and still nothing. so then yesterday i took the wiring apart to see if their was any frayed wires, and no their wasn't. does any one have any ideas what this could be i'm up for anything. also if any one knows how to bypass all the wiring just to get it to start i open to that to, or if someone knows where  i can get a wiring diagram.
    • By quinnkaeb
      i have recently purchased a yamaha kodiak ultramatic 400cc. it is used and sat outside for a long time. i have done a lot of work on it and got it to run sort of. when i try to start it, it will start and run for a little bit then it will die, the time it runs varies. it has a new cdi, spark plug, and stator. most of the time it wont even start it just cranks over. there was one time that it started up right away and ran perfectly but the next time i tryed it wouldnt start. before that one time every time it started and ran it had a popping sound. i cant figure out why it wont run. any help would be muchly appreciated! thanks!
    • By bradleyheathhays
      I'm going to check the valve clearance on my 2011 Grizz 700 for the first time and I'm also wanting to check the timing, but I'm not sure how to do it. What tool (light gun?) do I need for this job and how is it done?
    • By sloundez
      Does anyone out there know where I can get a functional pair of wheel cylinders for subject ATV? Any suggestions welcomed. Thanks
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...