Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

nepa32male

1996 polaris xplorer 400 clutch cover

Recommended Posts

The centrifical clutch cover on my 1996 xplorer 400 4x4 has been vibrating alot lately an now the clutch housing inside has been rubbing the cover while idling. I took the cover off an its not cracked an the belt will need to be replaced soon but still very useable. If i manually pull the housing out away from the engine while it runs it doesnt rub but if i let it go on its own it rubs. Is there a bracket behind the whole case on the motor that maybe wore or the rubber gasket inside the housing spueezed too much over time that the cover is now too close?

Share this post


Link to post
Share on other sites


My father-in-laws was the same way he has a polaris scrambler 500 and we just replaced the cover from ebay. I think is what happens is that it was once heated and heat will shrink the housing so that is the knowledge that i had found please let me know how u make out.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was thinking the same, has it got really hot? Possible it has been warped a bit from the heat over time.

Share this post


Link to post
Share on other sites

never overheated an its exposed so well an just recent longest i rode it in the past 2 months was 10 minutes just around the yard to charge the batt

Share this post


Link to post
Share on other sites

i have had the same problem with my 94 polaris 400L... turns out my inner clutch cover was old and worn out and it had play in it....besides that the engine had a broken mount so it vibrated a lot which caused the cover to move an rub up against the primary clutch which just hacked my cover to bits.

Share this post


Link to post
Share on other sites


motor is tight an no broken mounts so must be the age of the cover . the clutch only rubs when its idling.

Share this post


Link to post
Share on other sites

that was exactly what my father-in-laws was doing and we replaced it and has had no problems i hope u get it fixed. good luck let me know how u make out

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ive seen them shrink from heat but most of the repairs ive done the motor mount between the motor and trans. is broken letting the motor to move and rub on the cover Like Outlander said....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Brittany Jones
      Yes I just got a 1998 polaris xplorer 400 4x4. Ran fine after hauling then died. Cleaned carb and put new fuel filter, hose, and new battery in. Starts 3 out of 10 times but will only run for a short time. Any suggestions?
    • By JacobSlabach
      got 7 atvs off CL recently for a good price.  one of which is a yamaha warrior.  anyone know where the vin is printed on this bike?  Haha good place to start as I do not know year or size yet.  The former owner says needs exhaust ans and clutch work.  he said it ran fine until the clutch cable broke and then I couldn't get the new cable adjusted right and it would grind gears.  things I see:  clutch cable locked up again, no brakes, carb leaking (green with algae around the bowl and has gelled gas stalagtights on it), aftermarket exhaust melted the airbox so I need something different and a new air box.  I would like the use the current exhaust if I can but I have a feeling its a redneck fix as it looks like there is an ace bandage holding it to the exhaust pipe (its an aftermarket slip-on exhaust), so I'm not sure about that- lets get the bike running first.  also, battery (looks brand new, what a shame) is dead, 0 volts.  Otherwise, bike looks to have not been wrecked, and plastics are ok (it sat outside under a 'tarp' for 3+ years since it was run last).  any tips and advise on where to start first would be awesome as this is my first clutched bike (manual).
      the clutch is my main concern- I've never rode a clutched bike so I dont even know what its supposed to feel like.  lol I'm spoiled on my automatic polaris 
    • By Babu Romasko
      Hey guys, got a 2016 Canam BRP and i ordered a new mirror cover from the dealer and the part is not correct.
      Can someone help me locate a part number for this cover?
       
      Appreciate your help!

    • By colin james
      View File 1996-1998 Polaris Big Boss 6x6 Service Manual
      This is the factory service manual for the Polaris big boss and other ATVs for the years 1996/1997/1998. You can download sections that you need or just download them all for the complete manual
      Submitter colin james Submitted 05/02/2019 Category Polaris ATV  
    • By Gary Patch
      Hi can anyone help  my 2008 linhai quadzilla 300 is clutch is not doing its job properly the drive is engaging at idle speed slightly    Can I adjust this and if so how thanks
  • Similar Tagged Content

    • By RoxanneRoseReid
      Need a polaris manual for a 1994 2 stroke 2/4x4 quad free. can you please post a link I can click on Thank you. Roxanne
    • By Snowden
      Hi everyone,
      I have a question, if the starter clutch gear looks fine but is still not working correctly then all I should need to replace is the one way bearing, right?
      thanks,
    • By buzzar56
      I am looking for a free repair manual for a 2003 Polaris sportsman 500 ho atv. all the posts on here lead me noplace
      thanks fred.
    • By Weldingrod47
      Trying to change front wheel bearings. I removed the cotter pin and castle nut. Hub won't budge. Is there an additional retaining clip? Seems to be one of those push on type that barbs on the thread of the spindle. How do I remove it?
    • By warkcol
      I am having an issue where it sounds like the gears are slipping if I hit the throttle really hard and also after letting off when the engine brake is applied. Also, the drive train that goes to the front also rides again the gear shift box. I will attach pictures and a video here shortly.
      Thanks in advance!
      [ame]
      [/ame]https://postimg.org/image/cdlu6fza9/
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...