Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

bpgracing

2001 polaris scrambler 90- won't start

Recommended Posts

We are having problems starting the quad. It seems like its not getting a spark, We have replaced the spark plug and still nothing? any suggestions please

Share this post


Link to post
Share on other sites


It seems like it isn't? Take the plug out and ground it on the motor and turn it over to make sure. If it isn't getting spark, then start checking the ignition components to make sure they are getting power. If they are getting power, then test the components that you can do a direct resistance test on. I would recommend getting a repair manual for testing specs and instructions.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Ben Lennon
      Hi guys new to this forum and thought I’d jump on as I’ve just bought my first quad a Kawasaki bayou klf300c 89 model. It had starting issues when I bought it so I’ve gone thru and replaced the cdi, voltage regulator and starter solenoid aswell as rebuilt the starter motor after all this it was still free spinning on electric start so I pulled the stator cover off to find the fly wheel wasn’t spinning so replaced the one way clutch bearing put it all back together and still not engaging at all. I’m at a loss and looking for some ideas on we’re to look next to solve the problem
      cheers Ben 👍
    • By Dwight Williams
      Ok, so I bought this scream of a deal the other day - a 94 King Quad 300 for $40.00.  It's been sitting outside with no carburetor on it for about a year.  Its rusty, missing some parts, wiring is all cut up and spliced etc.  No seat, no racks but the plastic is all there minus the headlight housing.  Anyway, who can pass up a $40.00 quad right?  I get it home and looked at the sight glass for oil level, it's about 1/2 oil and 1/2 water.  I drain it, refill it and turn the motor by hand (recoil starter is missing) and it turns over just fine.  I worked on the wiring for about an hour and got it to turn over with the electric starter and got enough of it sorted out to get a spark.  Did a quick compression test, 70 lbs.  Wet test bumped it up to 90.  Ok, so rings and cylinder washed out with water for a year, not too surprised.  I thought 'what the hell' and sprayed some starting fluid in it and it ran for about 2 seconds - enough to show  it's got life.  Since then the compression has gotten worse, I can't get enough pressure to activate the carb diaphragm, therefore no fuel pump either.  The compression is now around 60.
        Anyway, my question is....is it worth it to try to get this thing going?  I tore the top end down today and the cam and one of the rockers is pretty worn.  I figured a top end job would be about $100 or so, depending on the condition of the cylinder but I'll probably have to put a cam and rockers in it as well.  Doing some research on ebay I figure I'll have to spend about $500-$700 to make the whole machine right again.  Much less just to make it run and use as-is but I won't really like it until it's right.  I don't mind doing the work, I actually enjoy it but I'm concerned about what all that water did to the rest of the internals, I can't really test it all out until I can make it run.
      I know it's a basket case but I'm not into it much at all, even if I do the top end and find something else wrong I'm still not out much.  I'm leaning toward ordering the top end parts and going from there unless you can convince me otherwise - any way to check the rest of the internals without tearing it down?  I plan on flushing the oil cooler before I do another oil change, I've drained it twice now and it gets milky almost immediately just turning the starter - I suspect the oil cooler is polluted badly.
       
      I'll get some pictures today if anyone want to see them.
       
      thanks!
    • By Dwight Williams
      Hey everyone, I've been scratching my head over this for most of the day.  I bought a couple of Bayou 220's, got them running (they've both been sitting), and started tweaking and fixing small things.  One of them is mostly done, the other had an aftermarket carb on it and I've been trying to sort that out.
       
      Anyway, while adjusting the carb it died a few times, I restarted and moved on until it died and wouldn't restart.  I figured maybe I'd flooded it or something - after further attempts I realized I had no spark.  Since I have two identical machines I have many parts at my disposal.  I've swapped the CDI, spark plug and coil with no luck.  I have good resistance readings from the stator and pick up (135 and 110 respectively),  I don't have a peak voltage meter but I measure around 53VAC on the stator when cranking.  I have a 4 wire stator, not an alternator like the newer ones.  Grounds look good, I've checked the kill switch by verifying that it and the ignition switch grounds the black/yellow wire to the CDI.  I can turn the engine slowly and see the pickup short the meter as well, seems normal right?  So far everything I've checked looks the same on both machines.  I've got the service manual and wiring diagrams.  Do these readings make any sense?  I'm obviously missing something but I'm stumped.  thanks!
    • By Skhot K
      Hello! I picked up a YFM400 and I would love to talk shop with knowledgeable co-owners, and I'd love input about the machine from anyone here who clearly knows more than I do! Cheers from NY
    • By Nate Hanson
      I am a new atv owner...I bought a used atv this summer (pretty sure it is a wolverine but reg card from last owner didnt actually say that so idk for sure). It ran great for most the summer and early fall but one day I tried starting it and it turned over a while without starting and then suddenly it quit turning over at all. No click or anything.
      I charged battery and light turns on showing neutral and heatlight can go on.
      A few other things that may be pertinent: The pull start is missing, I have a fluke multimeter but not many other advanced tools (or relevant experience), there is an extra aftermarket led light attached to front but it doesnt work either... never looked into why since I didnt need it. 
      I looked for a fuse box and didnt find one.
      Please recommend some easier things to try first as I really want to avoid taking it in if I can (having one income and 4 kids can keep out extra cash, plus I want to learn). Pictures would be awesome if possible. Thanks! 
  • Similar Tagged Content

    • By RoxanneRoseReid
      Need a polaris manual for a 1994 2 stroke 2/4x4 quad free. can you please post a link I can click on Thank you. Roxanne
    • By Suzuki24
      I have an 04 ltz and it started sputtering a little bit while going down the road and I was low on gas so I just figured that's what it was. But now I can't get it to start I completely cleaned the carberator put a new spark plug and coil pack in it and all it does is turn over. It has compression it's getting fuel and it is sparking but all it does is turn over any idea what it is??
    • By izzydum1
      Any ideas on what would make a coil not fire? She was running fine, then began slow start. Now wont start at all.
    • By buzzar56
      I am looking for a free repair manual for a 2003 Polaris sportsman 500 ho atv. all the posts on here lead me noplace
      thanks fred.
    • By Weldingrod47
      Trying to change front wheel bearings. I removed the cotter pin and castle nut. Hub won't budge. Is there an additional retaining clip? Seems to be one of those push on type that barbs on the thread of the spindle. How do I remove it?
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...