Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Wizard

2004 Suzuki Eiger 400cc backfiring

Recommended Posts

My Eiger, is not running well. It starts fine, however it kills whenever I throttle it up.

When I hit the gas it sputters and backfires.

I have checked the air filter, it is fine, there is no exhaust impedance, the fuel is fresh and clean, any suggestions?

Thanks in advance.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Thanks DirtDemon-

We drive it almost every week. And I push the snow in the winter with it. It has never sat for much more than say a month.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you get a bad batch of gas, a month is long enough for a little varnish to build up in the carb. Checking an cleaning the carb shouldn't cost you anything, so I would still start therer. Also check any rubber parts like diaphragms and o-rings for problems. Also, look at the float plunger, it could be hanging up and not letting fuel in the carb. If you don't find any issue in the carb, you are probably looking at a bad CDI, pickup coil, or some other type of ignition problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Make sure that choke is not sticking...

* Added manufacturer to your thread title.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Hatchednick-

For me it was a sticky choke. I cleaned it with some carb/choke cleaner and it has run great since.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hatchednick-

For me it was a sticky choke. I cleaned it with some carb/choke cleaner and it has run great since.

well for me i sunk it in the lake and ever since then it has ran like shit when its high rpms it will run fine when it low rpms it wont when its idleing it bakfires threw carb and as soon as the bike warms up you hit the gas bike backfires and dies carb has been cleaned with rebuilt kit at deal 3 times has done nothing flywheel is fine toook hole motor apart and cheaked it

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hatchednick-

For me it was a sticky choke. I cleaned it with some carb/choke cleaner and it has run great since.

I'm glad to hear that you had solved your issue Wizard...:yes:

well for me i sunk it in the lake and ever since then it has ran like shit when its high rpms it will run fine when it low rpms it wont when its idleing it bakfires threw carb and as soon as the bike warms up you hit the gas bike backfires and dies carb has been cleaned with rebuilt kit at deal 3 times has done nothing flywheel is fine toook hole motor apart and cheaked it

I agree with DD, check your valves/compression/timing. Stupid question...did you dump the fuel after you sank it? Change the plug?

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By MarkinAR
      Can you believe this thing blew a new head gasket after a few weekend rides? Granted, it was beat on in a mud hole every weekend, but this is a new head gasket on a 400 Kodiak. Bummer. 

    • By JacobSlabach
      got 7 atvs off CL recently for a good price.  one of which is a yamaha warrior.  anyone know where the vin is printed on this bike?  Haha good place to start as I do not know year or size yet.  The former owner says needs exhaust ans and clutch work.  he said it ran fine until the clutch cable broke and then I couldn't get the new cable adjusted right and it would grind gears.  things I see:  clutch cable locked up again, no brakes, carb leaking (green with algae around the bowl and has gelled gas stalagtights on it), aftermarket exhaust melted the airbox so I need something different and a new air box.  I would like the use the current exhaust if I can but I have a feeling its a redneck fix as it looks like there is an ace bandage holding it to the exhaust pipe (its an aftermarket slip-on exhaust), so I'm not sure about that- lets get the bike running first.  also, battery (looks brand new, what a shame) is dead, 0 volts.  Otherwise, bike looks to have not been wrecked, and plastics are ok (it sat outside under a 'tarp' for 3+ years since it was run last).  any tips and advise on where to start first would be awesome as this is my first clutched bike (manual).
      the clutch is my main concern- I've never rode a clutched bike so I dont even know what its supposed to feel like.  lol I'm spoiled on my automatic polaris 
    • By erthsole
      Where do you buy your ATV gear? I am planning to buy a swing arm guard, heavy duty bumpers, chassis armor, nerf bars and grab bars for my 2003 Suzuki EIGER 400. Any recommendations?
    • By Roy Anderson
      I have a 2002 Suzuki LT-F500F, and am a first time atv  owner. I rode two wheel bikes for many years, and now, two months in to being a new at owner, am just not enamored with the thumb throttle, and I’m wondering if anyone has tried a conversion to a typical twist grip throttle as found on all motorcycles? If so, how do you like it?
    • By Nick Brooks
      Working on a 2002 Quest 500 and the grommets in the tank are rock hard and leak.  Any tips on replacing without having to pull the tank, hands are too big to get to the bottom gromment which is the worst one.
  • Similar Tagged Content

    • By Trenton
      Hello. I am a new member as of today. I had a quick question to ask. I recently was driving mt HONDA RANCHER 2004 GPSscape 400 and my display stopped working. I was driving the atv and all of a sudden the speedometer and the service lights went out. Also the lights stopped working. I am still able to shift gears, change from 2wd to 4wd, and can still select if I want EPS or Auto. I have checked my fuse box and have changed a few of them around. It did not change anything. I was wondering if anyone had any idea of what had happend. Thank you for your time- Trenton 
    • By LTZ-Zach
      So i was riding the other day and my quad randomly shut off. It started back up and ran completely fine for a little while and then it started idling terribly.
      I cleaned the carb and changed all the jets and everything except the float due to the rebuild kit not coming with one and it actually runs worse then it did before.
      It will run and idle decent now but when I give it gas it dies.
      Does anybody know what could be wrong?
      I also changed the spark plug and air filter along with the oil and oil filter.
       
    • By Jers
      I need to know what I have and what tire really go on it, Mine has 24x11x10 on the back and 22x8x10 on the front and I need new tire but I don't think are the right size. Also I can't find the model number listed but it looks like a 250 quadrunner 2wd and I think it is a 1987 maybe, can anyone help me, also I it has a rich running sound and I put a carb diap in it and cleaned the carb. is there a jet needing replaced?
    • By Steve1266
      I went out to ride my quad today. When I started it up it ran for a minute, then died. Since then it will turn over but won't start. I've check the spark plug and get great fire. I have had this quad for about 6 months, and very new to breaking it down. But need help. Thanks
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...