Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Stick-Man27

2001-02 Yamaha Banshee - Idle Setting

Recommended Posts

i have a proplem with the idel i just got it from a friend who has't ran it in a long time so i changed the spark plugs and clean the carbs now it starts but idel real high ad the idel revs up and down so i mess with the idel screws and got it set but when i press the gas it shuts off does anyone know how to set them

Share this post


Link to post
Share on other sites


need a little more info... does it still have TORS on the carbs or are the carbs drilled and tapped with idle screws in the side? did it run before you cleaned the carbs or not? are you setting the idle and carb sync by ear or do you have the right gauge?

Share this post


Link to post
Share on other sites

What year is your atv? I know you fixed it, but for future reference of thsi thread.

Share this post


Link to post
Share on other sites


I have a 02 banshee with a vitos 404 big bore kit toomey pipes and silencers and has tors will not idle any suggestions

Share this post


Link to post
Share on other sites

probably check the pilot jets in both to make sure they are clean. If they are clean check they sync on the carbs... Id get a tors removal kit makes everything much easier...

Share this post


Link to post
Share on other sites

TORS handles the idle on then stockers... have you talked to Vito's? I'll bet they have a cure. Did you use the Toomey jets that came with the pipes?

Vito will prob sell you a TORS elimination kit. With all your mods, it's prob the best way to go.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have you tried adjusting the air screws? Is this a problem that started with the addition of the mods? Did it sit for a long period of time before this problem started.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doez anyone know the factory setting on the idle air/fuel ratio adjuztment

I got a stock banshee so factory setting will be koo

Share this post


Link to post
Share on other sites


hey im a new rider and i have an 01 Yamaha banshee and the idle is way to low so does any one know how to fix it or know whats wrong and I have to hold the throttle to start it up and to keep it on and every once and a while it pop and shoot air out the sides and i dont really know what it is so can any help

Im 13 so i not a pro but i know a little about the atv

Share this post


Link to post
Share on other sites

the carbs are probably gummed up. if you can take them off and let them soak in some carb cleaner,

they would probably fix themselves right again ...

Edited by oxidized_black

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By JacobSlabach
      So I have rebuilt two top end's now and going through the process of a third.  I'm confused about how high the compression should be on these atv engines, and if low compression, what should be replaced or checked and how?  And as far as smoking, how to tell what is the issue there as well.  The first rebuild i did was on a kawasaki 300 and it turned out ok...  I realize that I adjusted the valve clearance on the exhaust stroke rather than the compression stroke which caused a tick.  nut the thing that got me was one both rebuilds, the compession reading didnt really change that much.  I've heard that engines should have over 100psi compression, yet have never seen 100psi reached on my tester by any engine.
      this thread is open to any top end questions btw.
    • By Ajmboy
      I'm starting this post and then sending it straight to Santa! So let Santa know what you want for Christmas!
      Me: I want Satellite Radio for my car, a new chair for my computer desk (because my ass has wore this one out), and a new pc!
    • By Resurgence Small Engine Inc.
      Something to think about if you have cooling coming out of that hole in the bottom of your engine! One of the damaged components on this engine was pitting on the water pump impeller shaft. This would have caused the coolant to leak out of the engine crankcase and probably was the root cause of its failure.
       
      https://www.youtube.com/watch?v=cacO8F5wLRg
    • By Charles Riley Tandy Jr.
      Im a student of a university were are engineering a utv, we are going to redisign a standard transmission from a quad or a utv and implement it into the design. The overall weight will be around 300-400lbs run by a 300cc b&s.
      my main concern is what utv or atv would be best to steal the guts from transmission suited to withhold the weight and geared right. any suggestion would be great except cvt not what we want thanks
    • By quadcrazy
      Do any mods to your atv? Let's hear about it!!!
  • Similar Tagged Content

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...