Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

kaptainbutler

2007 Honda 400EX Aftermarket Combination?

Recommended Posts

I have a FMF Powerbomb Header, FMF Powercore 4 Exhaust, K&N Filter and a Dyno Jet kit. Powerecore has a decent dent in the side from a wreck, but I dont think it is affecting the inner flow, the cylinder inside seems to be just fine. However, Im getting spanked everywhere except a little on the low end. I even had a factory get me the other day on a straight away race. The only thing he had done was remove the baffling. I thought I had a pretty good combination, what am I dont wrong. i am at a wall and can not get it tuned in. Thanks ahead for any suggestions.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Three things could be a factor here. One, riding style, if someone is getting a better launch and is shifting at a more optimal RPM, he can win in a race against a more powerful machine. Two, rider weight, a heavier rider means more weight that the motor has to move, I think that one explains itself. Third, your machine may not be tuned correctly, you may need to make some tuning adjustments like jetting, vavles, are you running an old plug?

Share this post


Link to post
Share on other sites

also, if youve flipped the bike recently you might need some carb cleaning! i would suggest you get rid of the fmf package, there are many underdogs making great performance pipes like SUPERTRAPP. might also look into repacking that fmf?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks guys, i didnt flip I was spun and the guy rode up onto my rear tire hitting my exhaust. Either way i did recently completely clean the carb. Im running the suggested Dyno jet for an aftermarket pipe, would I be wasting time to go up one more and see if it helps? Thanks again

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, you would not be wasting your time, jetting off a chart is not the best way to go about it. Besides, you need to take the intake changes into consideration too. A pilot jet change may be in order, or maybe just an adjustment to the pilot screw. Learn to read your plug, it is your best indicator for jetting besides engine performance. I could sit here all day and try to explain to you how to properly jet your machine, but I think you would do better to just use your search engine to do some research. Look up "plug chop" and just try to find as much info on jetting as possible and read up on it.

Share this post


Link to post
Share on other sites


put a lrd full exhaust on after market cdi box and change your gearing.... then kick every bodys but on the trails and track

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Anthony Sherman
      Looking to buy a banshee this Saturday. Guy has a sweet deal on one 3 hours from me. Bike sounds a bit rough to me but I’m not a 2 stroke or atv guy. This will be my first 2 stroke Any help would be much appreciated. I attached a video of the bike running. Please let me know if this a good deal at 3k. 
      B8207E87-DE09-4932-8176-23214F9FC3EF.mov
    • By Freezeman
      Thought i would share a fix that I came across. I was working on a 99 scambler 500, The customer complaint was that even with the fuel shut off the tank would slowly drain out onto the ground. First I found the fuel shut off was bad/ leaking/ dripping so I installed a new one thinking that would fix it. Then I ran it and and seen that the overflow was flowing fuel out from the bowl. So I cleaned the needle and seat and changed the float height to lower the fuel level in the bowl. Well... It still overflowed and flooded. So I bench tested the needle and seat with a pop off tester. I found that these newer style needle and seats just utilize an o-ring to install the brass seat into the carb.
      The o-ring for the seat had hardened up allowing fuel into the float bowl from under the seat. New o-ring and problems solved.  
       
        
    • By gouletp
      The thing sat since Christmas 2018 and while I decided whether to replace the starter (which I finally did today).  I am not sure if I added fuel stabilizer or not but chances are good I did.  I kept the one year-old battery well charged during the winter.  It turns over well but won't start.  I have a blue spark on a brand new plug.  When I pour a bit of fuel down the cylinder, the engine starts and runs for a few seconds (once for as long as about 8 sections) and then dies.  Even before adding fuel to the cylinder I noticed that the spark plug was wet with fuel.
      The air filter looks a bit dirty so I removed it just to see if the engine would start better but it made no difference.
      If the fuel did not contain stabilizer then the carb may be gummed up.  I don't really want to remove the carb to do a thorough cleaning.  Is there a product I can spray into the carb while the engine turns over that will clean the carb?
      Any other suggestions?
      Thank you
    • By AimlessMoto
      Hey guys, new here, but haven't found ANY answer to my specific problem on a Suzuki dedicated ATV forum, so here's to hoping!
      I acquired a 95' Quadrunner 250, 4x4, (LT4WD) for practically nothing with no spark. The PO had tossed in a used stator which didn't fix the problem... so I went all routes (though cheaply) to narrow down the initial problem of no spark. 
      Plug, coil, CDI (caltric) and stator w/pickup (caltric) were purchased and installed. And it RAN, but bogged horribly and would not rev past 1/4 throttle. 
      I checked fuel flow, vacuum lines, all the normal stuff, no issues. I decided to check the valves and cam... well, there was one problem. The cam was 1mm under the lowest spec in the manual. So, in-came a new cam, Stage 1 Hotcams... also threw in a new set of shindy valves, lapped them, replaced the valve seals, and the timing chain. 
      Back together again (w/stock airbox and new oiled filter). Now it idles even better, still boggs at 1/4 throttle, but will rev past it if you hold the throttle open for a second. Ahaha... success!
      So I was able to ride it above 1/4 throttle once I had momentum... could shift through the gears, all was good as long as I kept it over 1/2 throttle. Took a long enough ride to break in the cam properly at least so I won't have to worry about that. 
      Now, I start fiddling with the carb. It's clean as a whistle, stock, with stock jets (new replacement Mikuni jets). Same problem. 
       
      I start thinking, maybe this is fuel related and the bike is having an issue transitioning from idle jet to main jet... so I LOWER the needle by raising the clip 1 spot. Now it revvs up in neutral with no bog, but it boggs about the same trying to ride it. So I move the needle down again with the clip on the top slot. Better, but still has a bit of bog at 1/4 throttle. 
      The last bit of advice I got was to ditch the CV carb... so I sprung for a brand new Mikuni VM30-83 round-slide. Bolted it up, blew into the vacuum tube to fill it with fuel (no vacuum port on this one) and she fired right up... but there is still a bit of bog, it's just masked by the fact that I'm not waiting for the vacuum diaphragm to open. 
       
      So I feel like each little step brings me closer, but not perfect. I'm now wondering if this is still in-fact a carb tuning issue (I have some jets I can fiddle with and maybe lean-out the idle jet a little.) OR if the cheap-a** Caltric Stator/Pickup is what's causing these issues. 
       
      I have a 95' KingQuad with 400 miles on it... like new.. runs like a top... I've tried both the stock QR and the Caltric CDI boxes on it, and it revvs up and runs like a champ. 
       
      The only unknowns between the two systems are the carb, and the stator/pickup. My next step in troubleshooting is to rip apart the King Quad and test it's CDI on the Quadrunner... but considering there is no change to how it runs I doubt it will lead to a solution. 
       
      HOWEVER... I tried the stock CDI just recently after running the Caltric this whole time, and the bike runs like garbage. Hardly idles, and won't rev up at all. So, that is my one smoking gun telling me that it's either the pickup coil or the stator itself. 
       
      Has anyone had a problem even CLOSE to this? I can't image the carb would be causing this many issues, especially going to 2 different ones, both with stock jetting to OEM, and exhibiting the identical symptoms... the only change is when different CDI's are plugged in, or when the needle valve leans out the mixture. 
      Also, I checked the piston, rings and bore when I had it apart and they're like-new... no scoring, rings are loose, cylinder is still round and has honing marks still int he bore. Stock piston, stock bore size and it has 160psi compression. Battery is brand new, and I've tried 3 different R/R's, none of which change any symptoms, but slightly vary the charging voltage by .2-.5 of a volt depending on which unit. Also tried a new coil which changed nothing. 
      ANY help would be appreciated. Too much invested to not get it running right. 
    • By JacobSlabach
      got 7 atvs off CL recently for a good price.  one of which is a yamaha warrior.  anyone know where the vin is printed on this bike?  Haha good place to start as I do not know year or size yet.  The former owner says needs exhaust ans and clutch work.  he said it ran fine until the clutch cable broke and then I couldn't get the new cable adjusted right and it would grind gears.  things I see:  clutch cable locked up again, no brakes, carb leaking (green with algae around the bowl and has gelled gas stalagtights on it), aftermarket exhaust melted the airbox so I need something different and a new air box.  I would like the use the current exhaust if I can but I have a feeling its a redneck fix as it looks like there is an ace bandage holding it to the exhaust pipe (its an aftermarket slip-on exhaust), so I'm not sure about that- lets get the bike running first.  also, battery (looks brand new, what a shame) is dead, 0 volts.  Otherwise, bike looks to have not been wrecked, and plastics are ok (it sat outside under a 'tarp' for 3+ years since it was run last).  any tips and advise on where to start first would be awesome as this is my first clutched bike (manual).
      the clutch is my main concern- I've never rode a clutched bike so I dont even know what its supposed to feel like.  lol I'm spoiled on my automatic polaris 
  • Similar Tagged Content

    • By mikeexplorer
      Wiring diagram for 2007 Arctic Cat 700 EFI 4x4
       
       
    • By sloundez
      Does anyone out there know where I can get a functional pair of wheel cylinders for subject ATV? Any suggestions welcomed. Thanks
    • By Npeters
      Im working on a old 1987 honda 125 4 wheeler in the school shop. It will start by getting pulled by another 4 wheeler but wont start with the pull start or Electric Start. When you pull start it it tries to start but when you try the electric start it just turns over but doesnt even act like it wants to start. The spark plug is dry and it shoots fuel out of the back(air filter side) of the carb. Weve had the carb off twice and it is complety clean. What are some things we can try?
    • By marcuslachance
      I
      I bought a Honda 250sx 1986 but the exhaust is broken. Apparently it's not possible to order a new one. I checked to order one on others compagny but there's noting.
      Do you know which exhaust it's possible to install. Is there a company who sold an exaust to fit on my 250sx.
      Sorry for my english
      Thank you
      Marc
    • By JenWal85
      Hope someone can help with this one.
      We took our 1984 Honda TRX 200 to the shop and they had it for about 2 weeks before they finally called and said that they had cleaned the carb and changed the battery and that it had started up.
      We went and got it and when we got home it would not start so we called them, they said bring it back in, so we did. They called us the next day and said they changed the spark plug, and that it was running. We went and got it again and it ran when we drove it off the truck.
      We parked it for about an hour because we were going to get ready to go on a ride. Well, it wouldnt start again.
      So we called them and they said the last thing they could do was order a new CDI box and put that on. I decided to just buy it myself, so I didnt have to pay them labor again. We put the new one on today and its still not starting.
      Does anyone have any ideas on what we could check to see what in the world is going on with this thing?
      Please and Thank you
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...