Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

newf

1999 Suzuki Kingquad 300 High RPM Engine Rev

Recommended Posts

i have a problem with my bike and woundering if anyone can help me out.

the bike is a 1999 300 king quad 4x4 and it starts fine but after a min it starts to rev up at a high rpm.any idieas

Edited by newf

Share this post


Link to post
Share on other sites


My best guess is that you have an intake air leak. You are sucking extra air in somewhere, easiest way to track down an air leak is to spray carb cleaner all around the carb and motor, while listening for changes in the engine speed. When you hear the motor react, you have found a leak. I will be moving this thread to the Suzuki forum and changing the title, please post the year of your machine so I can add that to the title as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Were you able to solve your problem?

* Added issues to your thread title for better searches.

Share this post


Link to post
Share on other sites

yes the problem was solved.i had to take it to the shop and they said the valve was to tight and adjusted the carb,runs like a top now,thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Venom
      Hi All,
      I did a total restoration on a 2003 Yamaha Raptor 80. Rebuilt the engine and tranny.. Started it up today and it runs great. Took it for a ride and the transmission worked perfectly. Adjusted the carb a little more and went for another ride. It ran awesome, pulled into the workshop shifted into neutral ( Neutral light came on) and shut off the bike. went to roll it and noticed she would not roll. Turned on the key and neutral light was on... After some troubleshooting I found that she is in first gear with the neutral light on and will not shift into neutral... It seems to up shift fine into 2nd and 3rd and then back down to 1st. I am hoping somebody can shed some light on what is happening... Thanks for any help...

    • By Dwight Williams
      Ok, so I bought this scream of a deal the other day - a 94 King Quad 300 for $40.00.  It's been sitting outside with no carburetor on it for about a year.  Its rusty, missing some parts, wiring is all cut up and spliced etc.  No seat, no racks but the plastic is all there minus the headlight housing.  Anyway, who can pass up a $40.00 quad right?  I get it home and looked at the sight glass for oil level, it's about 1/2 oil and 1/2 water.  I drain it, refill it and turn the motor by hand (recoil starter is missing) and it turns over just fine.  I worked on the wiring for about an hour and got it to turn over with the electric starter and got enough of it sorted out to get a spark.  Did a quick compression test, 70 lbs.  Wet test bumped it up to 90.  Ok, so rings and cylinder washed out with water for a year, not too surprised.  I thought 'what the hell' and sprayed some starting fluid in it and it ran for about 2 seconds - enough to show  it's got life.  Since then the compression has gotten worse, I can't get enough pressure to activate the carb diaphragm, therefore no fuel pump either.  The compression is now around 60.
        Anyway, my question is....is it worth it to try to get this thing going?  I tore the top end down today and the cam and one of the rockers is pretty worn.  I figured a top end job would be about $100 or so, depending on the condition of the cylinder but I'll probably have to put a cam and rockers in it as well.  Doing some research on ebay I figure I'll have to spend about $500-$700 to make the whole machine right again.  Much less just to make it run and use as-is but I won't really like it until it's right.  I don't mind doing the work, I actually enjoy it but I'm concerned about what all that water did to the rest of the internals, I can't really test it all out until I can make it run.
      I know it's a basket case but I'm not into it much at all, even if I do the top end and find something else wrong I'm still not out much.  I'm leaning toward ordering the top end parts and going from there unless you can convince me otherwise - any way to check the rest of the internals without tearing it down?  I plan on flushing the oil cooler before I do another oil change, I've drained it twice now and it gets milky almost immediately just turning the starter - I suspect the oil cooler is polluted badly.
       
      I'll get some pictures today if anyone want to see them.
       
      thanks!
    • By Skhot K
      Hello! I picked up a YFM400 and I would love to talk shop with knowledgeable co-owners, and I'd love input about the machine from anyone here who clearly knows more than I do! Cheers from NY
    • By Mike8623
      OK guys, Ive got a 1996 suzuki king quad 300. Just where and how do you get to the CDI unit on these? Is there a way to check these if you dont have the suzuki tool or meter?
    • By oliverstevenrjr
      I have a 425 Magnum that idles great but seems to flood out when I rev it up, sputters, backfires a little somtimes. No water in gas, good fuel filter, carb seems to be fine, good working diaphram. Plug change makes no difference whatsoever.
  • Similar Tagged Content

    • By Jers
      I need to know what I have and what tire really go on it, Mine has 24x11x10 on the back and 22x8x10 on the front and I need new tire but I don't think are the right size. Also I can't find the model number listed but it looks like a 250 quadrunner 2wd and I think it is a 1987 maybe, can anyone help me, also I it has a rich running sound and I put a carb diap in it and cleaned the carb. is there a jet needing replaced?
    • By katasha2
      I took apart the carburator to clean out and I can't remember exactly where the springs that are inside the float are supposed to go I've tried to look up schematics but I think I am missing a spring maybe need helpt:confused::confused:
    • By evlsnke
      loud clicking, snapping noise under load when accelerating.
    • By deadrider
      I have a kq 450 4x4 that I an have a problem with.the bike does not want to move.i am not very familiar with the sheave or clutch that it has on it.my buddy who owned it beat on it prolly never maintained it just so that's out there. The belt is fairly new primary and secondary clutchs are pretty ruff looking the rollers are toast I think but idk. Everything moves fine except for the primary it moves but does not push in to move the belt only at a high rpm will it move sometimes any clue on what it could be other then going out to spend 6 or 7 hundred on a whole new assembly of the clutchs
    • By Jesper
      Hi guys
      Does anyone have a link to a service manual for the 2008 KingQuad fs 400 4x4.
      I would be very happy to get my hands on a file
      Thanks. :-)
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...