Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

mike13ortega

polaris scrambler 400 transmission noise..;.

Recommended Posts

hey i just bought a 2001 polaris scrambler 400 2x4 that runs. but unfortunately the transmission is kinda messed up.... when i start it up it runs good. when i put it in gear(in drive) it makes a loud grinding noise!!!!.. it barely walks ...when i turn it off and roll it, it makes the same grinding noise....also the reverse dosnt work.. i bought it becasue i thought its a good price for $400 and is in real good condition and has clean title... please tell me what might be causing this noise. im not very experienced with transmissions but ill give iit a try.....any help appreciated:biggrin:

Share this post


Link to post
Share on other sites


sounds like your shifter linkage/rod may be out of adjustment [ not engaging all the way ].

Share this post


Link to post
Share on other sites

Could be the linkage is out of adjustment or it could be an internal tranny problem, bent shift fork, or something of that nature. I would try to adjust the linkage first and see if that helps at all. Also, inspect the entire gearshift assembly for loose or worn parts. If you can't get it fixed from the outside, you may end up having to split the gear case and look inside for the problem. Hopefully it doesn't come to that. Good luck.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Flipper Tiffany Roper Jones
      All I have been through everything. Bought brand new.
      Throttle safety switch 
      Cam and rockers
      ECM
      Carborator
      Stator
      Fuel safety switch 
      Battery
      Everything every forum has spoken of I've bought sealed airbox completely tight unplugged black wire on trans. I have literally done everything in the book.Checked oil today full of gas anyone no anything what might b wrong. Next I'm taking head off and making sure valves seat any ideas.
    • By Christian Smith
      Recently bought a Polaris 425 Xpedition. Main issue is that the quad randomly misfires sometimes. ONLY does it at idle. Everything sounds good. What should I look for? Haven't checked the plug, seems a bit hard to get to, not sure. Headlights flicker at idle as well, is this a sign of a weak stator? Help? 
    • By Ryann Racho
      So Id say about 2 years back I bought a 2013 Polaris Sportsman 500 H.O. off of my uncle. It ran perfectly, nothing wrong at all. I usually go mudding with it or just ride trails with buddies. So as you would assume, the quad is quite dirty from sitting for a few weeks.
       
      STUTTERING PROBLEM: I noticed one day out of nowhere that in high gear at 15-20 MPH, I was already maxed out at 4500-5000 RPM  It would get to 15-20 mph, max out on rpms and start sputtering. It sounded like it was basically acting like it couldn’t go any faster than this.
       
      IDLING PROBLEM: I was fucking with the carberator the other day maybe thinking that is causing my sputtering, and now my idle will shoot up to 2600 on start usually, then I will turn the throttle adjustment down to the normal 1400. The rpms with then fluctuate 10-30 rpms back and forth repeatedly, it will then run for about another 30-60 seconds and the RPMs will slowly drop to about 900-1000 RPM and stall out. I replaced the carburetor and everything seems to be working perfect on that, no leaks and what not but it’s still acting strange. Also, I’ve noticed that when looking into the Electronic Throttle Control that two plates that aren’t supposed to touch have to be WAY past touching to even try to fire up. Even when set at a wide open throttle like that, I still have to give it some throttle to get it to fire up.
       
      Here is what I have done so far: 
      Checked the belt and clutch
      Changed out spark plug (Last one was covered in carbon)
      Cleaned the intake and air box
      Replaced the carburetor
      Replaced the inline fuel filter
      Checked that all lines on carburetor are connected into the right spots
      Checked If intake boot was cracked (Not from what I can see)
      Unhooked and reattached new carburetor (About 4-5 times)
      Cleaned battery terminals and battery off
      Shut on and off Gas Line Cutoff Valve
       
       
       
      My next thoughts are that maybe the TPS is fucked up or maybe the Spark Arrestor is plugged with mud. I was thinking tomorrow to purge the exhaust and also check the ohms output on the TPS.
       
      ANY HELP IS GREATLY APPRECIATED. I HAVE BEEN BATTLING THIS FOR WEEK AND REALLY WANT TO GO RIDING. THANK YOU!
    • By stinky
      I have an Outlaw 110 that will struggle to turn the engine over. Jump starting doesn't help other than the battery will drain LONG before the bike eventually starts, so is required. If you keep messing with it long enough it will eventually magically begin to crank fine and sometimes finally start. Once we finally get the bike to start and warm it up thoroughly, it will turn over and start just fine the rest of the day like nothing ever happened... next day it won't turn over again.  Internet research has found lots of people saying they replaced starters, starter clutch, wiring, etc. but with only about 50/50 success rate for their particular problems... and I never found anybody describing a problem like mine, so I'm looking for advice/experience. Would rather not just start blindly throwing parts at it. Does anybody have any thoughts/ideas?
    • By 79davecampbell
      just bought a 2000 polaris 325. was told i vould pull start and ride but needed new battery for electric start. so bought new bat and charged it but nothing. while spraying with a hose after a ride it all came on. neutral light cooling fan and then quit. checked those things in the black bag and power at both ends. starter will roll when i jump solenoid. power to the ignition switch jumped that but still nothing. maybe switch for headlight and starter? NEED HELP PLEASE. 
  • Similar Tagged Content

    • By Wali
      I was riding my 400ex one day and when i shut it off to put it in the garage i tried to start it put again to drive it into the garge and it wouldnt start.I put a compression tester on it and its like 30 psi with out throttle and 0 psi WITH THROTTLE.
      when i put my finger over the hole it fell likes its pulling my finger in more then its pushing it out 
       
      Has good spark.When i took it into the shop the said it had 1oz of oil in it and a tiny pit of metal shaving(TINY BIT LIKE 30 flakes)
      When i try to pull start (push start/roll start) it made a not normal sound  and wouldnt stay running.
      If my bottom end is blow why would it still turn over fine,
      Are my valves siezed or not working properly 
      or is my timing off causeing valves to not open in correct order with fire 
      PLEASE HELP all help is appreciated 
    • By Hunter Aldridge
      Some times I get spark some times not can ride then it just dies and wont get spark it has new cdi box and stator but I don't know if it has the pickup coil I'm at a loss
    • By William Sims
      I have a 400 4by4 ,2005 green model,
      wounding how many different CDI boxes will work on it
       
    • By jerry houston
      Eiger 400 Suzuki runs fine Cook-Out joke face off the handlebars put it back on and will not start now will crank no no spark
    • By colin james
      View File 2012-2014 Polaris Sportsman 400 HD Service Manual
      This the factory service manual for the 2012- 2014 sportsman 400 hd service manual 
      Submitter colin james Submitted 02/08/2019 Category Polaris ATV  
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...