Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

ath1981

Arctic Cat '07 650 H1 Belt Slipping?

Recommended Posts

I have an '07 650 H1. Recently, when trying to take off easy, it acts like the belt is slipping. If I give it the gas, it grabs and takes off. It has 1300 miles on it and it has never had water or mud in the belt housing.

I can think of no real reason why the belt should be worn enough to slip. Could there be some kind of lubrication problem not allowing the sheaves to move properly?

Share this post


Link to post
Share on other sites


One idea is that if you stop suddenly the ctv does not have a chance to close properly wedging the belt and holding the sheaves open. When you attempt to pull away the belt slips (and chirps) into the lower position allowing you to have the proper gearing.

Secondly belt dust can be a problem even without mud or water in the cvt. take the footboard off and then the clutch cover. The two long bolts go towards the back. Make sure not to tear the metal gasket it is reusable. Then clean everything with brake cleaner if needed. Also check to see if the bolt on the primary is tight (if you never took the primary off then you wouldn't have to worry about this)

Finally I would be suprised if the belt was out of tolerance at those miles and you should be fine with a good cleaning. After you clean things up let us know if it is still happening and what kind of noise it is making ie chirp at start or constant squeel or noting.

Something similar happened to me this winter when I was plowing. I tried to push a large snow pile and glazed the belt by having it slip when attempting to move forward. I changed the belt with an older spare and all was fine. I was also told that you can attempt to remove the glazing with some fine sandpaper by sanding the sides of the belt lightly.

PS I added the make and model to the title

Edited by swampcat07
Added the make and model to the title

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Dwight Williams
      Ok, so I bought this scream of a deal the other day - a 94 King Quad 300 for $40.00.  It's been sitting outside with no carburetor on it for about a year.  Its rusty, missing some parts, wiring is all cut up and spliced etc.  No seat, no racks but the plastic is all there minus the headlight housing.  Anyway, who can pass up a $40.00 quad right?  I get it home and looked at the sight glass for oil level, it's about 1/2 oil and 1/2 water.  I drain it, refill it and turn the motor by hand (recoil starter is missing) and it turns over just fine.  I worked on the wiring for about an hour and got it to turn over with the electric starter and got enough of it sorted out to get a spark.  Did a quick compression test, 70 lbs.  Wet test bumped it up to 90.  Ok, so rings and cylinder washed out with water for a year, not too surprised.  I thought 'what the hell' and sprayed some starting fluid in it and it ran for about 2 seconds - enough to show  it's got life.  Since then the compression has gotten worse, I can't get enough pressure to activate the carb diaphragm, therefore no fuel pump either.  The compression is now around 60.
        Anyway, my question is....is it worth it to try to get this thing going?  I tore the top end down today and the cam and one of the rockers is pretty worn.  I figured a top end job would be about $100 or so, depending on the condition of the cylinder but I'll probably have to put a cam and rockers in it as well.  Doing some research on ebay I figure I'll have to spend about $500-$700 to make the whole machine right again.  Much less just to make it run and use as-is but I won't really like it until it's right.  I don't mind doing the work, I actually enjoy it but I'm concerned about what all that water did to the rest of the internals, I can't really test it all out until I can make it run.
      I know it's a basket case but I'm not into it much at all, even if I do the top end and find something else wrong I'm still not out much.  I'm leaning toward ordering the top end parts and going from there unless you can convince me otherwise - any way to check the rest of the internals without tearing it down?  I plan on flushing the oil cooler before I do another oil change, I've drained it twice now and it gets milky almost immediately just turning the starter - I suspect the oil cooler is polluted badly.
       
      I'll get some pictures today if anyone want to see them.
       
      thanks!
    • By MarkinAR
      And the new 300FW is already wounded. Something got in a bind and blew the whole chunk of case out around the primary drive gear at the back of the motor. In the pic you can see the crack along the top...there is a big chunk missing from the bottom. And it won't roll....but the front and rear diffs both seem fine. Unfortunate. This looks to be a bit of a project. Still feels like it will shift through gears so i'm wondering if the ring and pinion just jumped a bit and blew something to pieces.  I have a parts bike.  But will this require the case to be split and transmission completely disassembled?  I assume you can't just slide the broken primary drive out and slide the replacement in?
       

    • By Karen McDowell
      Went to change oil and get my sons  2000 Suzuki King Quad 300 ready for spring and found the left front wheel wont move at all but the right does. Doesn't matter if it's 2 or 4 wheel drive same issue. Nothing looks bent, tie rod ends and ball joints in place jacked it up and shook wheel and bearing seems tight. Any ideas before I tear the dang thing apart?  Of course my son has no idea what happened.  
    • By technofarmer
      Well its finally happened, its time to replace the belt on my 2011 Polaris Sportsman 500 H.O.   Is there anything specific i need to know before getting into it? Is there one brand of belt i should get over another?   I'm still on my first Polaris and plan to keep it at least another 8 years.   
  • Similar Tagged Content

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...