Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

dcata

1995 Yamaha Timberwolf 250 idle

Recommended Posts

Got a question and hopefully find some help. I have a 95 Timberwolf 250 that I picked up and it didnt want to idle. I have rebuild the carb with new kit replacing all the jets and float seat. Blew out the ports with the air compressor after I soaked the carb and cleaned the ports with a fine piece of wire and it still wont idle on its own. Has new air filter. I had it running and sprayed around the carb and carb joint and didnt get a rapid acceleration as if I had a leak. I read somewhere how the standard jets are like a number #40 and people have replaced them with a bigger jet. I called the local dealer here and they said they cant order jets and was wondering if this could be the problem and if so where can you order them at. Any info/help is highly appreciated. Sorry for being so long, just want to get as much info out as I can.

Share this post


Link to post
Share on other sites


how about throttle cable adjustment ? idle adjustment? does it run good otherwise ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I havent done the throttle cable adjustment yet as I didnt really understand it, but I will look in the manual again tonight when I get home. I have the pilot jet at 2 1/2 turns, but I just noticed that the needle jet isnt clipped in like it is suppose to be. Im going to fix that when I get home from work tonight. Thank you for your response as it made me look a little harder and now might have the solution.

Share this post


Link to post
Share on other sites

the pilot screw is the high mixture screw. this is for full speed. does not effect idle. on handle bar were the cable connects to throttle there should be an adjustment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok got it on the pilot screw. I will look tonight when I get home at the throttle at the handle bar adjustment when I get home. Again thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites


* Added full year and manufacturer to thread title.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks I fat fingered the keyboard......lol.......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just a update. I put the lock tab on the needle jet in the center of the jet as I had it running lean and adjusted my throttle cable and now the Wolf will sit and idle and has no hesitation when I throttle it up. I want to thank all that replied for their help and info as it paid off. Awesome forum..........:biggrin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay im going riding tomorrow and went to start the Wolf to make sure all is fine and it still idles on its own and acceleration is good. But when I rev it up and at idle im still getting the black smoke of either running rich or lean. I know on the needle jet that depending where you set the lock tab it can cause you to run either way so I put the lock ring in the center on the needle jet. Any other suggestions on something I might be missing. Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/17/2011 at 8:21 PM, yamaman said:

the pilot screw is the high mixture screw. this is for full speed. does not effect idle. on handle bar were the cable connects to throttle there should be an adjustment.

I thought the pilot screw (pilot circuit) was the exact thing that controlled idle?? I am confused now

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Gary Patch
      Hi my linhai 300 is hard to start and  engages gears at idle which is 1200 rpm was looking at cdi says on it 7500 rpm does this mean quad should idle at 7500 rpm as this would explain transmission problemb as idle is too high thanks gary
    • By John Ford
      i ordered a keihin carb for my 07 trx 90 and it fits nicely but the new cable they sent is way too long and i can't make it work.  the old honda cable cap [that fits on top of the carb] is too small to fit.  the keihin cap is approx 3/4 or 19mm.  honda cap is more like 1/2 in.  the keihin has a rubber boot on the cap where the throttle cable goes through . i don't know how to find the right length [most cites don't give the length].  i'm not sure how cables fit into that boot  and do i need to add the length of the boot to the cable?  the old honda cable is 28 inches total, but the cable movement is only approx 2'' which would not be enough to reach the actuator block on the keihin.  looking to find a throttle cable compatible with the keihin.  any help, please.
       
       
    • By JacobSlabach
      got 7 atvs off CL recently for a good price.  one of which is a yamaha warrior.  anyone know where the vin is printed on this bike?  Haha good place to start as I do not know year or size yet.  The former owner says needs exhaust ans and clutch work.  he said it ran fine until the clutch cable broke and then I couldn't get the new cable adjusted right and it would grind gears.  things I see:  clutch cable locked up again, no brakes, carb leaking (green with algae around the bowl and has gelled gas stalagtights on it), aftermarket exhaust melted the airbox so I need something different and a new air box.  I would like the use the current exhaust if I can but I have a feeling its a redneck fix as it looks like there is an ace bandage holding it to the exhaust pipe (its an aftermarket slip-on exhaust), so I'm not sure about that- lets get the bike running first.  also, battery (looks brand new, what a shame) is dead, 0 volts.  Otherwise, bike looks to have not been wrecked, and plastics are ok (it sat outside under a 'tarp' for 3+ years since it was run last).  any tips and advise on where to start first would be awesome as this is my first clutched bike (manual).
      the clutch is my main concern- I've never rode a clutched bike so I dont even know what its supposed to feel like.  lol I'm spoiled on my automatic polaris 
    • By Squirrel
      So I bought a Bayou 220 as me 'Black Friday' score, and was informed it has carb issues.. 
      A little history from the previous owner: they suspected the carb was bad as it was 'running like crap' so they did a rebuid kit on it. Didn't fix issue so they took it to a shop where the tech installed an aftermarket(?) carb, but had to modify the throttle cable to get it to work. Quad ran great at 1/4 throttle, but anything above that and the throttle would stick and the machine would run like garbage again.
      What I know and think: I hear carb issues are common and fairly easy to fix. Also, I think they used the 'universal' rebuild kit that claims '88-'11, but the jets and such were different from '00-'03 (gaskets, etc. appear to be the same) so their original attempt was a good idea, just not good enough.
      They did give me the original carburetor with the 4-wheeler, but it has the wrong internals. I'm thinking if I can get the right jets, springs, etc for the rebuild, I should be able to get this thing running right. Of course, I still need to charge the battery back up, change all the fluids, replace fuel lines, plug and wire.. ya know, the basics for a machine that's been sitting for roughly 9 months. lol
    • By benwheeler
      Hi all, 
      Just joined up with premium membership.  I wish to download a service manual or 2 (specifically the Polaris 110 EFI manual).   I paid for the membership, but when I try to download it says it's not available to me.  I know I haven't posted anything until now, but I thought the premium membership gave instant access to downloads.     Not sure what I'm doing wrong?  
      Thanks!
       
      Bill 
  • Similar Tagged Content

    • By Derick Joel Smith Trimmings
      Buying a Baja 250 tomorrow for 600 bucks, needs nothing but a wheel bearing, i already know Baja is an off brand crappier. Manufacturer, but does anyone have any tips or knowledge of these bikes? 
    • By fatfarmboy
      Just bought (Tue. evening) an '89 Suzuki 250 4wd that has been sitting out the last 5 yrs. It's complete, including the shift knobs, battery cover, and headlights. It has the optional cooling fan on it (probly stuck - didn't check), and the engine isn't locked up. Plastic looks good and isnt cracked. Racks aren't bent up. Shift lever works, the foot brake moves (needs oil - have to pull it up by hand), and there's black oil and no water in the engine sight glass. Guy was asking $125 and gladly took $100 for it. Anxious to get started on bringing it back to life. Been wanting one of these for years. As soon as I can get to it (working on a junky "Jackel" right now - Chinese Yamaha Timberwolf). I'm going to pull the tank off it and clean it, clean & possibly rebuild carb, put in new plug, and a battery, then see what happens. If nothing, will keep going until it runs. Feel free to respond if you want to, I'm mainly just excited and wanted to tell somebody. 
    • By Flanstone
      I just bought two 1985 TRX250's from my father-in-law. One runs great, the other not so much. The one is having issues with the shifter. The shifter seems to be resting lower than normal. When I press the shifter downward, it just pops back up. Any thougjts as to what the issue might be?
    • By Christopher Williams
      Hello all, 
      i just rebuilt the top end of a 99 Bear Tracker 250 and it can’t get it to hit off of gasoline or starter fluid. Occasionally it will backfire. Right now I’m just trying to get it to fire off without the carburetor like I’ve done a thousand times before with other engines. Usually there is no response, but occasionally I get a backfire through the intake. ISeems like it’s out of time, but I don’t see how that could be possible. 
      Here’s what I know:
      1. compression 120psi
      2. all timing marks are lined up after numerous revolutions. 
      3. Strong spark. 
      4. Valves adjusted correctly. 
      Thanks in advance. 
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...