Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Tb140724

2001 Arctic Cat 500 backfiring - any advice?

Recommended Posts

i have a 2001 arctic cat 500 that has started back firing and cutting off. it seems to happen more after its been rode a bit but at no particular speed....it will crank back up but continues to try to die and back fire and eventually dies again..any advice on where i should begin looking to fix this problem????

Share this post


Link to post
Share on other sites


when was the last time you rode it before this happened ? is the gas old ? have you changed plug since 2001 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

check for a short in the ignition switch or the kill switch, make sure the plugs are in good shape first, i would put in news just to be sure. a bad connection at the battery can cause a problem like that also.

hope it helps

pontiacjim

Share this post


Link to post
Share on other sites


Hi, just a suggestion but try setting the valves. I have a 2000 ac 300 and a 2003 ac 250 and once they got a few hundred miles on them I had to start adjusting the valves for hard start and backfiring.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Chris Owens
      I have an 04 arctic cat 400 fis 4x4 manual changed the centrifugal clutch,  changed the clutch discs and adjusted the clutch. When shifted into gear forward or reverse it will leap a little but will not go it was moving with the old centrifugal clutch but it was worn out. Any help would be appriciated 
    • By Sp33dy0000
      Hi can someone please give me some sort of idea I have a Yamaha 600 grizzly four-wheel-drive I have put a new coil and a new stater and Pulse stater on it with new plug and steel can’t get any fire
    • By Dra O
      Looked at this one-owner 1998  454 today.  Pics below.  Do you see TONS of cash being tossed into this thing?  I like the low miles but I don't like the electrical "arrangement."
      1360 miles - one owner that used it for hunting - owner said it has been outside, as is, for 5-6 years (he originally told me 10 years).
      -a marine battery charges EVERYTHING (I didn't think this was possible) - he did this primarily for the wench  - a charged 12v battery didn't turn anything on the instrument panel - a charged marine battery would help but I didn't have one in my back pocket
      -no oil detected after taking off cap and I put my finger in DEEP.  no gas in tank.  brake fluid reservoir not dried up but has dark/old fluid
      -tires w/ good tread but cracking walls - some rims rusted but appear to be straight           -air box dry but filter old/useless       -original carb - didn't take out to inspect
      -foot shifter felt good/cycled through the gears      -pull start worked but I failed to check for spark
      -and then there's the WIRES... and WIRES... and WIRES.   Basically neuroanatomy 101.  More like Arctic Cat Nightmare 101.  New wiring harness on ebay runs around $70 - but this guarantees nothing.
      But the plastics are good
      Thoughts and opinions welcomed.  "Run away" -- "You're an idiot if you pay more than $XX for that piece" -- "Don't even THINK about it"
      Pictures below - may involve a second/third page
       
       





      more pics





    • By Steve Howard
      Ran find shut down the quad next day would start and idle when you try to accelerate it would start popping through the carb got a rebuild kit soaked it in chem clean after break down for 12 hours on slow vibrate reassembled and adjusted per manual still the same thing any help would be really appreciated thanks and happy ridding  
    • By Arizona
      So few months ago I acquired a 01 Explorer 4x4 (think its a 350 but not sure) 
      Anyway the owner said it started reving very high, shut the key off and still kept running 
      until finally he shut off fuel and it finally died. During the run away he said the exhaust got 
      red hot and has melted plastics to prove it. Said some thing flew out the tail pipe, I kinda figured
      it was the top of the piston. Anyway finally got around to looking at it (have a lot of other projects in the works)
      and checked the compression, Shows about 40 psi. Can hear air coming out the carb while rotating the motor over. 
      Gonna pull it apart eventually, don't hear any noises or binding in the stroke, You think the piston came apart? 
      any horror stories of these and is it worth my effort and money? Don't really have any money in it yet. Thoughts? Az


  • Similar Tagged Content

    • By gregj49
      Blows out black smoke when you rev it up how do you adjust the carb?
    • By chevyboy
      AL righty I did some trading around this weekend and ended up picking up a few 4 wheelers for cheap. I ended up with this one for $500 in it total and well the guy told me it dropped a valve. I haven't really messed with it at all. But this weekend I am going to try and start working on it some to get it running before winter time frame. So what I am asking is a couple of questions.
      1. First off where do I start I tried pulling the pull cord and could not get it to move at all.
      2. I need to get a service manual for this 4 wheeler where can I get it downloaded for free?
      3. what do I need to look for and how do I go about this really. I do have experience with 4 wheelers but this one is a little different to me than others because its a V2 and I have no clue where to start internal on the engines. Most of my experience is on the outside portion of troubleshooting on theses wheelers.
      Please no smart butt answers as i am new to here but just wanted opinions on where to start. Please and thanks wink:
    • By Wonderwoman
      Hello, well back to where I was last year with this carb. Took my 250 to the mountains for the first time this year and blue smoke, too much gas again. I can't believe that this carb gives me this much trouble. Seems like the choke is stuck but the cable moves freely. Anyone else ever experience this issue? Do you think a new choke cable would maybe resolve this?http://www.quadcrazy.com/atvforum/images/smilies/arghh.gif
      OK it was the choke. Put on all new cable and plunger and she is running 100% again. So now the question is, is the carb getting worn out where the plunger needle goes in the small hole and when I use the choke the needle end doesn't get lined back up with the hole?? We'll see how it runs and now that I know what the issue is I can always pull the choke plunger out and reinstall if I start having this issue again.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...