Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

BKW78

2006 polaris sportsman 450 "engine hot"

Recommended Posts

The "engine hot" warning keeps flashing even when the bike is off for several hours. i unplugged the temp sensor and had it tested. It appears to be fine. With this warning flashing the fan wants to run all the time. I have not been able to locate a wiring diagram on the net, is there a relay that could be stuck?

Share this post


Link to post
Share on other sites


if your fan is running all the time then there is nothing wrong with yourwiring. back wash your rad by pulling out the fan. if than is good then check your brakes. if you have a caliper dragging then you can overheat the engine. you can also do a coolant flush. if your fuel mixture is a little lean it will cause it to overheat. if all of these are ok then i would buy a manual. if your plug gap is to wide it will do it as well. if you put to hot of plug in it will do it as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Appearing to be fine and being fine are two different things, electrical components may be bad even if they test ok. How long does the machine run before you get the warning light? If it comes on immediately, I would say the either the sensor is malfunctioning or you may have a short in the wiring. If the light doesn't come on until the machine has been running for a while, then you may just be running hot. Make sure you have plenty of coolant and clean oil. How does it run, do you have any performance problems?

Share this post


Link to post
Share on other sites


I haven't rode the bike for 3 days. When I turned the key on the "HOT" warning starts flashing the oil was changed and the coolant level is correct. The bike runs fine even with the light flashing, the fan just runs all the time even with the key off

Share this post


Link to post
Share on other sites

I work at a chemical plant. The electrical shop has a test bench where they can heat temp sensors to test them. They can check at what temp the contact opens and then where it resets.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

What do you ever find out? I have the same problem, but not sure if it's the sensor, or the control module for my 2007 Sportsman 450.

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Ryan Foster
      I am trying to find a used OEM cylinder for the above mentioned quad. I was told the current cylinder came from Amazon so I suspect its aftermarket china (made from recycled coat hangers and shopping carts.) Anyway, was looking at the parts list and they have 2 cylinders listed..
      11210-19B82-0F0
      MODEL X/Y
      and..
      11210-19B90-0F0
      MODEL K1/K2

      My engine case is stamped K403 230829 Trying to figure out what model I have. I see I have a K in there but....
      I don't know what the differences are between the cylinders (the first one cost more). Anybody know how to decipher this?
      I only have the engine, I don't have the frame to get the actual VIN.  

      Also, are there any marks on an OEM cylinder to differentiate it from aftermarket?
       
    • By David Miller
      Does anyone know how to access the check engine codes on a 2018 450 sportsman. Just changed battery and spark plug . It runs fine but the light is on and I need this to plow snow and need it reliable. Any ideas . Thanks
    • By jrhoads23
      I picked up a 2017 Polaris Sportsman 850. The previous owner rarely rode it and it only had 53 miles on it (10 hours). I believe the Polaris break in period is something like 250 miles / 50 hours or something like that at which point they suggest doing the first oil and fluid change. My question is should I do it sooner than that? I believe this was manufactured in fall of 2016 so that means the fluids in there are 3 years old. Maybe that isnt a big deal and it is still fine to wait until 50 hours, but just wanted to check
    • By oliverstevenrjr
      I have a 425 Magnum that idles great but seems to flood out when I rev it up, sputters, backfires a little somtimes. No water in gas, good fuel filter, carb seems to be fine, good working diaphram. Plug change makes no difference whatsoever.
  • Similar Tagged Content

    • By Michael Aiken
      Where can I find a wiring diagram for my 2005 450 Kodiak. Thanks.
    • By Kristpj
      I know this tooic has been addressed by many, I’ve looked through many forums and pages. I did not find anything like the problem i have.
      I have a 2007 Kingquad 450. I have a new fully charged battery. When i turn the key, the dash flashes and seems to struggle before getting fully lite. We can hear a small relay near the computer clicking, i think it is the fuel pump relay. When i turn off the engine kill switch and press the starting button relays click and all the power shuts off, i turn the key off, engine kill switch then start over, power is there. Atv will start with pull start, but not elextricly. if i try to use my winch, all power cuts and engine dies. 
       
      Can anyone tell me what it may be? or has anyone fsced an issue like this before?
    • By chuckufarlie
      I have a 2018 Kodiak 450 EPS that just this past Sunday I ran through a bit of water.
      After the puddle the belt was slipping, so I pulled over and drained the ultramatic housing and the slipping problem went away. This was all in L and everything seemed to work fine. Later when I got on a road, I put it in H, but it still rode like it was in low... i.e. I had to rev it up a lot just to get to 30mph.
      When at home I pulled the ultramatic cover off to inspect, and it looked okay in there. Not much dirt, belt and everything are clean, but when I rev up the engine (with cage in place, of course), the belt doesn't get to the top of the clutch (maxes out about an inch or 1.5" from top of clutch, so maybe it is normal).. I put it back together but same thing... H seems like L still.
      Do you think the clutch needs to be further dissected for cleaning, or could this be an issue with the gear selector?
       
    • By Steven Alter
      I have a 2018 450 and the digital gause has started flashing on an off while driving. The backlit also goes on and off. It is worse when I hit the gas. The battery died a few weeks ago and I jumped it but its been fine until last night. Called the dealer and showed them a vid and they recommend replacing the gauge and its like 600 bucks. The machine has less than 100 hours on it. I would really hate to have to change it out. also the unit sometimes has trouble starting. Any ideas?
    • By Admin
      View File 2014 Arctic Cat 450 ATV Service Manual
      2014 Arctic Cat 450 ATV Service Manual
      Submitter Admin Submitted 02/08/2019 Category Arctic Cat ATV  
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...