Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Bumblebee400ex

01 Honda 400EX Ticking in top end, HELP!!

Recommended Posts

Ok so i got a 01 400 ex that I bought on ebay with a bad top end (bent and broken valves, busted piston the head was seriously messed up). So we got a different head(used) it was fine but needed two new valves so we got those and lapped them in then transfered the springs and stuff over to the new head. We also got a big bore kit(new) and different cam (used). Put it all together and it had a tick(sounds like its coming from top end), figured it was timing chain so we bought a new one and replaced it. Well now it does the same thing, constant ticking. Anyone have any idea what it could be. Heres a youtube vid with sound of my quad with the tick. Any input/help would be great!!

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=LX4yknIlc_Y]YouTube - ‪400ex knocking?‬‏[/ame]

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites


did u check crankshaft for balance . piston connecting rod.if u newer set up an engine u no way gonna get good engine work .if u wanna spend your time fixing that on the rail when awry one driving thats you choice people doing like this if they wanna sell ,not keeping for them self

Share this post


Link to post
Share on other sites

we never did anything with the crankshaft besides check for up and down play and the spec honda gives in the manual, husband used the same big bore brand in his kfx without balancing and everything went together good without issues. I just want to get some opinions so I can drive with my husband before summer is over. If need be he said he will pull the motor apart and put a new wiseco crank in.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was thinking, the same, loose valves causing the ticking. Is that howling noise coming from the motor too, that sounds terrible.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Well my husband did adjust the valves, but i am thinking thats where the sound is coming from. As for the howling, it doesnt make that sound its just the phone we took the vid with that made it sound that bad.

Thanks all for the input so far :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your problem is in your valves IMO You said you lapped the valves Did you cut new seats for you new valves ? or at least check the seats ? I was always told to cut new seats for new valves !! I would of had the head checked out by a machine shop first ! but I always do all the valves ! And would never us old springs and hardware

Share this post


Link to post
Share on other sites

did you check the cam as well when it comes to engines you should never put used rotating parts in the engine. a slight flatspot worn on the cam would also cause the same noise. it doesnt take much to make a noise like that. you probably would have a hard time noticing a spot to the naked eye. when you put some new parts you should always go complete new. especially cams! I have diagnosed over a 1000 engines from v-8's all the way to garden tillers. pull it apart and put all new in. you will then eliminate the noise IMO. the noise is defenatley top end and i am 99 percent sure that it is either cam or loose valves.

Your friendly neighbourhood mechanic.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Well my husband did adjust the valves, but i am thinking thats where the sound is coming from. As for the howling, it doesnt make that sound its just the phone we took the vid with that made it sound that bad.

Thanks all for the input so far :-)

400/ex s are bad about ticking mine does it and it completely new check your timming chain tensor when you rebuild a 400 always check ur timming slides and crank gear and replace the timming chain the howling part sounds like the oil pump not pumping enough oil you always need to replace the oil and oil filter at least 4 times a year i change mine every 4 races on a average as many times as 20 and you do deceide to change out the crank go with a welded on i would go with a 4mil hot rod crank with a 460 big bore with a stage 2 cam.these motors genarate a lot of heat and friction so oil changes are a must.

Share this post


Link to post
Share on other sites


I know this thread is a little old but does the ticking go away when you give it a little gas? It might be the decompressor. Check your idle speed with a digital tach not your ears.

Sent from my SGH-T959V using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By JCH
      Hi there
      I am in need of a manual for my KLF 300 Bayou 4x2 . I've found others on here for the 4x4 model, but was wondering if I need a separate 4x2 manual. Does anyone know?
    • By MarkinAR
      And the new 300FW is already wounded. Something got in a bind and blew the whole chunk of case out around the primary drive gear at the back of the motor. In the pic you can see the crack along the top...there is a big chunk missing from the bottom. And it won't roll....but the front and rear diffs both seem fine. Unfortunate. This looks to be a bit of a project. Still feels like it will shift through gears so i'm wondering if the ring and pinion just jumped a bit and blew something to pieces.  I have a parts bike.  But will this require the case to be split and transmission completely disassembled?  I assume you can't just slide the broken primary drive out and slide the replacement in?
       

    • By John Dunn III
      Just bought a LT 230 anything I should watch for. It runs and drive good. Just don't want no surprises 
    • By barracuda420
      Hi, I'm new to ATV/UTV's and am looking for any advice that would help to repair my 2018 Ranger 500.  I got it from an insurance auction and have never owned one before.
      It looks like it was sunk deep.  Found rocks and sand in the roof, milky oil in the air filter box, water in the fuse box, etc.
      So far, I've cleaned the air box out, vacuumed most of the rocks and sand, checked the engine, trans and diff casings for cracks/leaks.
      The battery would not charge while connected so I know there is some short somewhere...probably the wet fuse box.
       
      I plan on drying out the fuse box and all connectors with a hairdryer tomorrow, check the fuses, remove/dry out the ECM and disassemble/clean the air intake.  Then install the battery and see if i can get it to key on and see what kind of lights I get.
      Need to know what to expect with the engine/trans...
      Thanks.
       
    • By Skhot K
      Hello! I picked up a YFM400 and I would love to talk shop with knowledgeable co-owners, and I'd love input about the machine from anyone here who clearly knows more than I do! Cheers from NY
  • Similar Tagged Content

    • By Bob Hill
      I need a motor but i really dont hsve lots of cash and im on the kenai peninsula. Up here in Alaska i really need help
    • By Wali
      I was riding my 400ex one day and when i shut it off to put it in the garage i tried to start it put again to drive it into the garge and it wouldnt start.I put a compression tester on it and its like 30 psi with out throttle and 0 psi WITH THROTTLE.
      when i put my finger over the hole it fell likes its pulling my finger in more then its pushing it out 
       
      Has good spark.When i took it into the shop the said it had 1oz of oil in it and a tiny pit of metal shaving(TINY BIT LIKE 30 flakes)
      When i try to pull start (push start/roll start) it made a not normal sound  and wouldnt stay running.
      If my bottom end is blow why would it still turn over fine,
      Are my valves siezed or not working properly 
      or is my timing off causeing valves to not open in correct order with fire 
      PLEASE HELP all help is appreciated 
    • By Coral Breding
      I loosened the allen bolts on the carrier and when I went to put my driver in the alot to pull back and tighten the chain, I noticed the holes were facing the front of the bike. I tried to slide a driver in and tighten the chain but the thing would not budge. I nearly ripped the tip off the driver in the slot. Any suggestions? 


    • By afa913
      Am i better off to just replace the bearings or buy the whole carrier?
    • By afa913
      Anyone know a place i can find a used stock pipe for a 400ex?  I would love to find a take off
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...