Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

d_spends

2003 Arctic Cat 400 Auto 4x4 Wont Crank

Recommended Posts

Trying to help a friend get his machine going. Need help.

It has sat for 10 months. (indoors). We just get the clicking from the solenoid trying to start it.

He had just charged the battery, but I tested it at only 9.5 volts. I replaced it with a used one I had which gave 10.7 volts.

Question: should I not be getting about 12 volts from a good battery?

I tested it to the solenoid, and got the 10.7 volts on the battery side, but only about 1 volt on the starter side of the solenoid when the start button was pushed. Pulled out the 30 amp main fuse and looked good, and tested good with a meter. Cleaned terminals of fuse and re-inserted it. Still the same measurement.

Next was to disconnect the cable from the starter terminal. Now when pushing the start button, I get the battery voltage (10.7) up to the end of the wire for the starter.

Me thinks something in the starter saps the power off???

Next I removed the starter from the engine (easy to get at , at least). Connected the cable back to it and (touching case to ground) had the start button pushed, it spins fine and no sounds come from the solenoid. This is a NO LOAD condition for the starter though. Put it all back in, and no crank, just clicking from the solenoid.

My best guess is a low voltage situation from the battery. I will try jumping it from a vehicle battery today to see if it makes a difference.

My next best guess is a faulty starter, brushes shot and wont handle the load???

Also, as an afterthought, tried the manual pull start, after a few pulls it started right up. This should indicate that the neutral safety switch and emergency kill button are functioning fine and cant interfere with normal starter operation.

Advice would really be appreciated.

Thanks

dave

Edited by d_spends
More detail.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Your doing what I'd do, but you may also have a bad solenoid, your eliminating things as you go, and unfortunately that's all you can do. Another thing I'd be concerned with would be how the carb. looks by sitting 10 months weather indoors or not. Bet it is a little gummy in there! Good luck and hope you get it!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just got back. Jumped the battery from his truck, and MAGIC. Started right up.

His battery was a premium one, only 2 years old, but is garbage because of poor care.

He is off to buy a new battery and a battery tender unit to keep it up.

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

To close this issue, and help others with the same situation/tests, the new battery is the same premium battery, charged with the Junior Battery tender, and although it is going to be left on charge until tomorrow, is already reading 13.2 volts.

Morrow of the story, more volts turns starters. Make sure you have a proper battery tender and use it.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Typically the stock batteries are junk and don't last long. I replaced mine with an aftermarket maintenance free one and its been working well.

Mike

Share this post


Link to post
Share on other sites

Now that you have it running you might want to check the oil. If it was left outside and there was gas in the tank it may have migrated to the crank case. I picked up one that was sitting for a year and had to drain 4 gallons of gas from the crank case.

I ran sea foam through the tank as well and it cleared up the smoking issue i had. Just a thought.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Adrian Ciotinga
      Hello,
      I recently picked up an ‘07 KFX 700. All was going well, rode it about 40 miles, when it started bogging at low speeds. If I kept the revs higher, I was just fine. Also, a persistent issue since I picked it up is the fairly difficult start (but it is abnormally cold right now and the quad is jetted for the dunes at summertime).
      Regarding the complete lack of idle, I have to rev it a couple times to get it to idle after starting it, after which it’s 50/50 whether it remains idling. I don’t have low fuel, but all of this began after I rode it pretty hard and the radiator fan kicked in. Might be overheating, just wanted to hear your opinions.
    • By Jay Reddick
      Hey guys, need some help with my 2016 Yamaha Kodiak 700 4x4.  Was riding and it started smoking below the air box and then Caught fire.  We got the fire put out quickly with a fire extinguisher.  Many of the wires below the air box got damaged.   I purchased a new wiring harness for the atv and replaced that as well as any other damaged cables or parts that burned up where the fire was.  I also replaced the regulator, the ECU, and the starter solenoid. I also replaced the stater since some of the cables that went to the regulator were damaged.  It acts like it will crank but it won’t turn over.   The fuel pump initialized when I turn the key so it’s working.  I’ve spend $1500 on parts and no luck yet.  Any suggestions?  
    • By Chad Byrne
      1999 350 big bear ran with old carb on it but it leaked and most of the screws on it r stripped from having it spart so much i bought a new carb everything was the same installing it and now it won't start, any ideas
    • By Daniel Gibson
      Working on a bayou 220 that has been ran extremely hard it's whole life. Literally had almost an inch thick dirt/oil covering the motor. Yeah that bad. Surprisingly it runs though. I cleaned the carb and tank multiple times. They're clean enough to eat off of. Readjusted valve lash and set timing. Was about 3 teeth off. It cranks good and runs good only problem is I have to cover the carb intake basically choking the hell out of it for it to start. The com choke works fine. It does this each time I start it regardless of temperature both ambient or motor. Wth? Compression is at 115psi I get 130s if I put a little oil in the piston chamber. Please help. Thanks 
    • By Mike Johnson
      Does anyone know what the 3rd item is behind the battery on this ATV ? I know 1 is the,  solenoid1 is the CDI box, what is the 3rd.
  • Similar Tagged Content

    • By Wali
      I was riding my 400ex one day and when i shut it off to put it in the garage i tried to start it put again to drive it into the garge and it wouldnt start.I put a compression tester on it and its like 30 psi with out throttle and 0 psi WITH THROTTLE.
      when i put my finger over the hole it fell likes its pulling my finger in more then its pushing it out 
       
      Has good spark.When i took it into the shop the said it had 1oz of oil in it and a tiny pit of metal shaving(TINY BIT LIKE 30 flakes)
      When i try to pull start (push start/roll start) it made a not normal sound  and wouldnt stay running.
      If my bottom end is blow why would it still turn over fine,
      Are my valves siezed or not working properly 
      or is my timing off causeing valves to not open in correct order with fire 
      PLEASE HELP all help is appreciated 
    • By Hunter Aldridge
      Some times I get spark some times not can ride then it just dies and wont get spark it has new cdi box and stator but I don't know if it has the pickup coil I'm at a loss
    • By William Sims
      I have a 400 4by4 ,2005 green model,
      wounding how many different CDI boxes will work on it
       
    • By jerry houston
      Eiger 400 Suzuki runs fine Cook-Out joke face off the handlebars put it back on and will not start now will crank no no spark
    • By colin james
      View File 2012-2014 Polaris Sportsman 400 HD Service Manual
      This the factory service manual for the 2012- 2014 sportsman 400 hd service manual 
      Submitter colin james Submitted 02/08/2019 Category Polaris ATV  
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...