Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

turk740

2004 Suzuki ltz 250 Quad Sport - Starter Probs

Recommended Posts

i have owned it about 6 months went through three starters sumthing keeps chewing the teeth off of the starters put new starter gear in it twice too just cant figure it out works alright for a little while then starts messin up the engine seems to backlash when i shut it off too once its running it runs great though tired of buying starters

Share this post


Link to post
Share on other sites


Turk,

Do not know where this thought is coming from, I am not even part way into my first cup of coffee, but what about tooth mesh ? I am way out here on the limb this AM . ! Is there a gasket or shims or a seal to set the amount mesh or clearence when the starter teeth go in or when it releases ? Could it be there it is going in to far and then on release not retracting enough for the gears to clear? Is there any pattern of wear common on the teeth of all the starters you have had to go through ? Do you have any knowledge of the units past history ? Has it by chance been a "racer" , has the previous owner been way into the engine ? My line of thought here is if the later has happened maybe it was not put back together quite right. I know that is a stretch but man the buying of starters is a hard pull on the bill fold !

Like I said I am way out here on this limb on all this. (and it is lonesome out here , but not uncharted territory to me !) Tom

Edited by thuds4evr
miss spell and incomplete tought

Share this post


Link to post
Share on other sites

it has a starter gear and starter clutch there r no shims never been into either it is a fixed starter one way

Share this post


Link to post
Share on other sites

the gear on the starter and the starter gear match up perfectly but it is chewing the teeth up on the starter

Share this post


Link to post
Share on other sites


Truk

It is eating the teeth up on the starter you say. Okay, so I go over to CheapCycleParts.com and then I just picked a mdl (250 sport year 2004) so I could see the starter set up. Can not say I learned much. Usually there is some piece or part that "tells the starter gear to move out and engage a flywheel or something similar and spin it up. Then at some rpm the starter gear retracts . Note that I said "usually". I may be way out in the field here , if so tell me how you see it working. At the prices I see on the parts web sites , unless this ATV was a "gift" or "your pockets are dbl extra deep", I can not see how you can keep buying starters for this little jewel.

I hate being old and dumb to boot , but this one is driving me nuts. Surely someone is watching this thread that has some experinces to share with all the rest of us.

It just hangs in my head that the starter gear is not retracting(key word here --Enough}, but why ? Tom

Share this post


Link to post
Share on other sites

it has a starter clutch the starter is just a starter it dont come out it just spins the starter gear that is connected to the starter clutch it baffles me i cant see anything wrong with any of the components when i put on a new starter it works fine for a couple weeks then the engine or sumthing starts clanging banging and like stops the starter from turning or sumthing then i try to start it again and it may start just fine or it may bang and clang summore until it starts but once it starts it runs great but then after a couple more weeks it just grinds all the teeth off of the starter thank you all for ur help

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have to agree with oxidized black here, I'd pull the starter and check for side play off the flywheel. It could also be a MFG. defect where the starter and flywheel are mis-aligned. Either way, the starter has a "one way bearing/clutch" so the gears are constantly in contact while the engine is running. You might have a bearing going bad that is allowing the flywheel to run out of concentricity, hence, damaging your starter(s).

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a 2005 ltz 250 that is doing the same thing I picked it up cheap because of this issue I tore it down and found numerous shorts in the harness and a ground wire all messed up I fixed this I am yet to buy a new stater in fear it will still eat it but I had a thought I could be way off but what if there is a short causing the starter to try to start while the engine is running like I said I could be way off but any info you have found out about it would be much a appreciated

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Monika Novakov
      1988 Kawasaki 220 Bayou trying to remove generator/ starter 1way clutch cover to be able to replace 1way clutch. All bolts are removed case cover is dripping what oil that remains...but I can't get the cover to come off..what am I missing? Thx in advance.
    • By stinky
      I have an Outlaw 110 that will struggle to turn the engine over. Jump starting doesn't help other than the battery will drain LONG before the bike eventually starts, so is required. If you keep messing with it long enough it will eventually magically begin to crank fine and sometimes finally start. Once we finally get the bike to start and warm it up thoroughly, it will turn over and start just fine the rest of the day like nothing ever happened... next day it won't turn over again.  Internet research has found lots of people saying they replaced starters, starter clutch, wiring, etc. but with only about 50/50 success rate for their particular problems... and I never found anybody describing a problem like mine, so I'm looking for advice/experience. Would rather not just start blindly throwing parts at it. Does anybody have any thoughts/ideas?
    • By Mike Iadonixi
      Hi my son's 2005 Honda recon engine is seized any ideas on what or where to get another engine 
      Thanks to you guys i fixed my other son's four wheeler last month
      any help would be greatly appreciated
      Thanks
      Mike
    • By Tahj
      I am looking to see why my 2005 Grizzly  660 won't crank. I have set the valves but suspect a loose timing chain.
      When working to remove the valve cover I found a "cap tensioner case" - parts #25  - #299 on Babbitts site.
      The  cover seems to bridge the valve cover and the cylinder head. What the hell is it and what surprises will I  find if I remove it?
      Uncharted territory for me.
    • By Richard Barlup
      I have a honda trx200 and it starts fine when I use the starter button but won't start with the pull cord.     
       
  • Similar Tagged Content

    • By Trenton
      Hello. I am a new member as of today. I had a quick question to ask. I recently was driving mt HONDA RANCHER 2004 GPSscape 400 and my display stopped working. I was driving the atv and all of a sudden the speedometer and the service lights went out. Also the lights stopped working. I am still able to shift gears, change from 2wd to 4wd, and can still select if I want EPS or Auto. I have checked my fuse box and have changed a few of them around. It did not change anything. I was wondering if anyone had any idea of what had happend. Thank you for your time- Trenton 
    • By LTZ-Zach
      So i was riding the other day and my quad randomly shut off. It started back up and ran completely fine for a little while and then it started idling terribly.
      I cleaned the carb and changed all the jets and everything except the float due to the rebuild kit not coming with one and it actually runs worse then it did before.
      It will run and idle decent now but when I give it gas it dies.
      Does anybody know what could be wrong?
      I also changed the spark plug and air filter along with the oil and oil filter.
       
    • By Jers
      I need to know what I have and what tire really go on it, Mine has 24x11x10 on the back and 22x8x10 on the front and I need new tire but I don't think are the right size. Also I can't find the model number listed but it looks like a 250 quadrunner 2wd and I think it is a 1987 maybe, can anyone help me, also I it has a rich running sound and I put a carb diap in it and cleaned the carb. is there a jet needing replaced?
    • By Kyboy
      Iam looking for help seperating the rear brake drum and the cover. Any suggestions would be greatly appreciate
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...