Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

StanollieYeti

2005 Sportsman 700 EFI - Ignition Issues

Recommended Posts

I have a 2005 Sportsman 700 EFI that I bought new. Recently this past spring, when I would turn the ignition to start it, I would hear a click, but the engine would not start. If I turn the key back to the off position and then try to start it again, it would ususally fire right up.

Over time it has gotten progressively worse. Instead of just getting the click once and then starting, about a month ago, I noticed it might take two or three attempts, getting a click each time. And then on the 4th or 5th time it would start.

This past weekend, when I turned the key, there was nothing, not even a click. After a few attempts, I would get a click when I tried to start it and after a few more attempts it would start.

So I'm posting this today in hopes that someone might have had a similar problem and solution. From looking at some diagrams, replaceable parts would be:

1) Ignition switch

2) Starter Solenoid Switch

3) Starter Unit

4) Battery

Before I go and buy any or all of these, where should I start?

Thanks in advance

Share this post


Link to post
Share on other sites


charge your battery first and check the starter solenoid. Try bypassing it, and I would check your battery connections to the starter and frame ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am a always a big fan of seeing if it will turn over without the plug in and less compression. I would charge the battery and check the connections as OX said and then pull the plug and see if you can crank it over.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Cj Winds
      I have a 2005 Yamaha Kodiak 400 Automatic. It has an oil leak inside clutch cover. The middle gear has two oil seals, the front seal is leaking engine oil into clutch area. How do you change the leaking seal?
    • By colin james
      View File 2018/2019 Polaris Sportsman XP 850/1000 Service Manual
      This is the factory service manual for the 2018/2019 Polaris Sportsman XP 850/1000
      Submitter colin james Submitted 08/01/2019 Category Polaris ATV  
    • By colin james
      View File 2017-2019 sportsman 450/570 with eps factory service manual
      This  is the factory service manual for the 2017-2019 factory service manual for the sportsman 450/570 with electronic power steering 
       
      Submitter colin james Submitted 09/06/2018 Category Polaris ATV  
    • By bodon
      Anyone know what the fuse terminal marked UNSWITCH  does  .  Even with the key off it is causing a drain on my battery and I'm trying to figure out  what that terminal goes to.  It's a 10 amp fuse. If I pull it the "short" goes away.  Thanks in advance.
  • Similar Tagged Content

    • By Michael Aiken
      Where can I find a wiring diagram for my 2005 450 Kodiak. Thanks.
    • By Mo Salem
      So my front hub broke, I’d like to put aftermarket on. Hard to find new oe ones. Please help. I’m new to all of this, I have some car knowledge and try to apply it
    • By oxidized_black
      tag : zukifreak
       
       
       
    • By LMI
      Was using the quad the other day to shuttle wood from my pickup to my wood pile.  When the job was done I turned off the Quad and heard a bit of a racket from the front end.  When I got down underneath the sound seemed to be coming from the fan housing.  fan was moving in spurts and not quickly... much like a computer case fan that's had it's day.  What I know.
      Temp sensor is ok, as the fan tries to activate fan is getting some voltage as it is attempting to spin.  When I first bought it used I tested the fan direct to battery and it was fine. The fan was working ok even not direct wired as I went on a couple of rides and when stopped and idling the fan did run Seems to be free spinning with my finger read up in the manual and they require me to drop the rad.  now I'm not opposed to that as the rad has some damaged areas I want to try and straighten out.  But if I can get the fan working without, I can leave the rad as it is until next year.
      Fan assembly is about 300 bills, any work arounds or alternatives?  I even thought large computer case brushless fan.  smaller ones are about $7 larger ones better quality probably far below the 300.  They run standard 12v DC.
      Anything I should be doing before dropping the rad... other than check for obstructions even though it seems to spin, and trying to hardwire it to the battery again for a test to see if it acts the same?
    • Guest Fox300exchic
      By Guest Fox300exchic
      The Hop-Up: You may be saying to yourself, “that’s a chick bike,” and you’re right. But honestly, it’s so much more than that. It’s one badass bike. http://www.quadmagazine.com/quad/features/article/0,24942,1587044,00.html
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...