Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

thefuzzman

2000 Suzuki Quadmaster 500 - Running At Half Power

Recommended Posts

Hey guys, brand new to the post.

I have a 2000 Quadmaster 500. Long story short, my atv wouldn't start this spring due to gummed carb. Pulled it apart and cleaned everything, and replaced float needle. Put everything back together, cleaned the fuel tank and put new fuel in her. She started great and idled fabulous. I went to go for a rip and found I only had half power. Flat out throttle and I only had maybe 10-15 miles an hour. It wasn't choking or flooding or running rough. It just felt like half power. HELP!!

Share this post


Link to post
Share on other sites


take the jets out and spray them out and/or run a thin piece of wire thru the holes and see if that helps. you can also try spraying into the carb with carb clean if it will let you rev decent ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^ I agree, the carb needs a good cleaning. Make sure ALL the tiny ports are cleaned out. An overnight soaking of all the parts & carb in carb cleaner wouldn't hurt if you know you can remember where everything goes for re-assembly. Also, check to make sure the main needle is still seated in the barrell and the snap ring @ retainer are in place. I've seen the tiny snap ring /adjuster clips on the needle fall off for no apparent reason.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks guys, I was already figuring about tearing the carb apart again. I thought it might be throttle linkage as well. It just feels like I only have half throttle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's easy to check, pull the air box and boot off so you can see down the throat of the carb, then cycle the throttle to full. If the barrell tops out in the throat it's not linkage or cable adjustment.

Share this post


Link to post
Share on other sites


That's easy to check, pull the air box and boot off so you can see down the throat of the carb, then cycle the throttle to full. If the barrell tops out in the throat it's not linkage or cable adjustment.

hey fuzzman I also have a 500 quad master I hope you find what wrong with yours, mine will idle but dies when you give it gas. I have changed the coil, plug, fresh gas clean the carb and replaced the hoses. someone said it may be the cdi box I am just about to quit. good luck with your quad master. Raybob in kentucky also replaced the key switch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, after tearing the carb apart again, I noticed the diaphragm wasn't on properly. I checked it for tears and refit it. Cleaned everything again and put it back together. It will still idle, although a little rougher now. But now I can't give it any throttle. The moment I touch the throttle, and I mean just touch it, she dies dead. Buddy of mine figures the pilot jet still might be glazed, and that I should just replace it.

Raybob, I will let you know if this works, maybe that's what's getting you too.

Share this post


Link to post
Share on other sites
OK, after tearing the carb apart again, I noticed the diaphragm wasn't on properly. I checked it for tears and refit it. Cleaned everything again and put it back together. It will still idle, although a little rougher now. But now I can't give it any throttle. The moment I touch the throttle, and I mean just touch it, she dies dead. Buddy of mine figures the pilot jet still might be glazed, and that I should just replace it.

Raybob, I will let you know if this works, maybe that's what's getting you too.

mine is doing the same thing thanks. Raybob dont replace the stuff I did because mine is do the same as yours

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Ed Zeppeli
      So I fired up the quad the other day and let it idle for about 5-10 minutes and it ran great then died.
       
      I go to check it. No lights on dash, nothing.
       
      Check the main fuse and it's blown. Key's off/out. Put in another and it blows immediately.
      Pull out the meter and see that on the non-load side of the fuse holder there's continuity to ground.
      Check all obvious things. Wiring diagram. Connectors. Frayed wires. Bad grounds.
      Battery measures ok at 12.8v.
      I'm dreading taking off the front plastics but I suspect the regulator/rectifier. The wiring diagram shows the red wire (the suspect wire) goes to the ignition switch and the regulator/rectifier.
      Anyone else experience something similar and/or have any troubleshooting tips that may save me the grief of removing the plastics?
       
      Thanks much,
       
      Warren
    • By Shook
      Hi I have a 2000 big bear 400 and i just put a new carburetor on it and it idles fine but when you try to accelerate it sounds like it is going to die, so when it sounds like it is going to die I will give it more throttle then it will go just fine.
    • By Walter Awe
      I HAVE a 2002 big bear 400 4x4. I have two wires atacking to the front of the carb. What are they for?
    • By 79davecampbell
      just bought a 2000 polaris 325. was told i vould pull start and ride but needed new battery for electric start. so bought new bat and charged it but nothing. while spraying with a hose after a ride it all came on. neutral light cooling fan and then quit. checked those things in the black bag and power at both ends. starter will roll when i jump solenoid. power to the ignition switch jumped that but still nothing. maybe switch for headlight and starter? NEED HELP PLEASE. 
    • By mike costa
      Motor starts right up, but when I open it up past quarter throttle it bogs way down while ridding, the longer it runs the worse it gets. If I just leave it in neutral and  give it full throttle it revs up and down. 
      Back history:
      Bike sat for 3 years,
      Installed new plug, cleaned the fuel tank, took it to a shop and had the carburetor gone though.
      Picked up from shop, motor bogged down first day and barely got me back to the truck an 1 mph.
      Took back to shop after a month I was told it had a bad plug, I told him I just replaced it.
      Got quad home and it is doing the same thing!!!!!!!!! 
       
      Thanks in advance for your support!
       
      The carburetor has recently been gone through by a shop
  • Similar Tagged Content

    • By mrfartsalot
      i have a 2001 suzuki quadmaster 500 4x4 that the primary cvt clutch is rusted on any ideas on how to get it off i want to try to reuse it if possible.
    • By Paul Maple
      I have a 1999 Sportsman  500, it was running fine, than started to lose power in the winter, I adjusted the idle screw and away I went, than a few weeks ago it died, I have found that i am flooding the engine, compression was at 70PSI and due to the compression release mech. i assume i am good as it compared to the same PSI on a 2000 sportsman 500 i have. i cannot start the atv unless i go full throttle and it starts an runs for about 30 sec than dies, again it is flooded. i ordered a new carb off ebay as i could get one for around $40. put that in same issue, i have checked the timing, (good), valves out of adjustment i adjusted to .006 still same issue, i have found the exhaust lobe and rocker arm to have some wear, i have ordered new ones, but am looking for any other input in this area as well. would the exhaust cam and rocker arm cause the engine to flood? i have used a bore scope and the piston liner has good cross hatching still? any input would be great.
    • By colin james
      View File 1996-2000 Polaris Sportsman 335/500 Service Manual
      This is the factory service manual for the polaris sportsman 335 & 500.
      You can download the section you need  or download all of the chapters for the complete manual 
      Submitter colin james Submitted 10/19/2018 Category Polaris ATV  
    • By colin james
      This is the factory service manual for the polaris sportsman 335 & 500.
      You can download the section you need  or download all of the chapters for the complete manual 
    • By colin james
      This is the factory service manual for the sportsman 500 6x6.
      Download just the chapters you need or can download all chapters to have complete service manual. 
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...