Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

mdickins

1993 Yamaha Kodiak - Won't Run After Carb Rebuild

Recommended Posts

I just rebuilt my carb, and now it will start with the choke pulled, but dies shortly, and dies immediately if the choke is released. Anybody know what I did wrong?lol

Share this post


Link to post
Share on other sites


I just rebuilt my carb, and now it will start with the choke pulled, but dies shortly, and dies immediately if the choke is released. Anybody know what I did wrong?lol

Share this post


Link to post
Share on other sites

probably still dirty. they are a PITA to clean and get it right. twist ties and an air compressor are the necessities along with the solvent ... is the float at the right spec? usually upside down and from the outer rim of the carb, where it meets the bowl, it is about 1/2", give or take an 8th to 16th, and the screw with the spring, about 2 1/2 turns out ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Check your spark plug. If it was running like crap before you rebuilt it the plug may be fouled. That's what happened to me.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Thanks guys. I used a rebuild kit. Have moved the spring screw from 1 turn to about 3 1/2 turns, and used the air compressor and small welding wire to insure everything was cleaned well. I guess I'll just have to pull it and go back over it to get her right. Thanks again for the feedback. :confused:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not saying you are as green as I am on bikes...but the same issue happened to me when I put my carb back on. My problem had to do with my own stupidity...I was assuming gas was getting into the carb bowl. It was not.

I had petcock on, but level was low enough to require reserve setting....I'm new to "ON" vs "RES"!

Switched over to reserve and she fired right up. Boy did I feel silly.

Also +2 on the plug check. I was actually able to remove mine without a tool. It was just finger tight....but that is another story!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Ellery Zandt
      I have no idea where the antifreeze line coming off the thermostat goes too. The carb two nipples in the pic create a vacumme. Can someone help me on this please....!!! my email direct is [email protected]!!!!
    • By JacobSlabach
      got 7 atvs off CL recently for a good price.  one of which is a yamaha warrior.  anyone know where the vin is printed on this bike?  Haha good place to start as I do not know year or size yet.  The former owner says needs exhaust ans and clutch work.  he said it ran fine until the clutch cable broke and then I couldn't get the new cable adjusted right and it would grind gears.  things I see:  clutch cable locked up again, no brakes, carb leaking (green with algae around the bowl and has gelled gas stalagtights on it), aftermarket exhaust melted the airbox so I need something different and a new air box.  I would like the use the current exhaust if I can but I have a feeling its a redneck fix as it looks like there is an ace bandage holding it to the exhaust pipe (its an aftermarket slip-on exhaust), so I'm not sure about that- lets get the bike running first.  also, battery (looks brand new, what a shame) is dead, 0 volts.  Otherwise, bike looks to have not been wrecked, and plastics are ok (it sat outside under a 'tarp' for 3+ years since it was run last).  any tips and advise on where to start first would be awesome as this is my first clutched bike (manual).
      the clutch is my main concern- I've never rode a clutched bike so I dont even know what its supposed to feel like.  lol I'm spoiled on my automatic polaris 
    • By Adrian Ciotinga
      Hello,
      I recently picked up an ‘07 KFX 700. All was going well, rode it about 40 miles, when it started bogging at low speeds. If I kept the revs higher, I was just fine. Also, a persistent issue since I picked it up is the fairly difficult start (but it is abnormally cold right now and the quad is jetted for the dunes at summertime).
      Regarding the complete lack of idle, I have to rev it a couple times to get it to idle after starting it, after which it’s 50/50 whether it remains idling. I don’t have low fuel, but all of this began after I rode it pretty hard and the radiator fan kicked in. Might be overheating, just wanted to hear your opinions.
    • By Ellery Zandt
      Does anyone have a redcat 250 or falcon 250cc that they can share where the two vacuum lines on the carburetor that you run antifreeze through I honestly have no idea where the lines are suppose to go to circulate the antifreeze. 
       
      Any help is greatly appreciated. 
       
    • By Jim Denton
      The Shindy kit has been recommended as well as the random chinese kits. My last couple of Harley evos were c/v carbed. They both have been treated to a similar mod kit as seen below the better throttle response was nice and they breathed better. Has anyone tried this kit? I'm itching to start my project and will have to do a carb regardless. The H's also got new Andrews Ev-27 cams



  • Similar Tagged Content

    • By Ellery Zandt
      I have no idea where the antifreeze line coming off the thermostat goes too. The carb two nipples in the pic create a vacumme. Can someone help me on this please....!!! my email direct is [email protected]!!!!
    • By Ellery Zandt
      Does anyone have a redcat 250 or falcon 250cc that they can share where the two vacuum lines on the carburetor that you run antifreeze through I honestly have no idea where the lines are suppose to go to circulate the antifreeze. 
       
      Any help is greatly appreciated. 
       
    • By Paul Maple
      I have a 1999 Sportsman  500, it was running fine, than started to lose power in the winter, I adjusted the idle screw and away I went, than a few weeks ago it died, I have found that i am flooding the engine, compression was at 70PSI and due to the compression release mech. i assume i am good as it compared to the same PSI on a 2000 sportsman 500 i have. i cannot start the atv unless i go full throttle and it starts an runs for about 30 sec than dies, again it is flooded. i ordered a new carb off ebay as i could get one for around $40. put that in same issue, i have checked the timing, (good), valves out of adjustment i adjusted to .006 still same issue, i have found the exhaust lobe and rocker arm to have some wear, i have ordered new ones, but am looking for any other input in this area as well. would the exhaust cam and rocker arm cause the engine to flood? i have used a bore scope and the piston liner has good cross hatching still? any input would be great.
    • By Tubecatgs
      A friend of mine has this Bayou 220 that started running bad and parked it a few years ago. I foolishly volunteered to take a look at it. I noticed right away the choke plunger on the carb was broken and probably the reason it was running bad but now the old gas was evaporated and like turpentine. Before i even tried to start it, i drained/ thoroughly washed the tank out, new fuel filter, new fuel lines. Blew air through the petcock etc. Changed the oil and filter and air filter and new choke plunger and cable. I disassembled the carb and rebuilt it with a kit. I cleaned the main jet with solvent and poked a wire through it to make sure it is clean.. the engine now fires right up with the choke on and dies when i take the choke off. I adjusted the air/fuel screw to about 1.5 turns out and the idle screw about 2.5 turns out. The rubber boot between the carb and head does not have any cracks in it so I don't think it is leaking air. I originally had the clip on the needle on the second from the top ring... when i moved it all the way to the bottom it starts, runs and idles really fast and will idle eeally high with the choke off but if i adjust the throttle cable and/or idle screw to a slower idle it will sometimes stall but the idle will go up and down every few seconds and when you give it gas there is a hesitation... i tried moving the clip down to rhe second from bottom and same problem... i replaced all the parts in the pic to the top right. However, there appears to be a small o ring, washer and spring left over from the kit... i did not see these get removed..... a) any idea if where these extra parts go and if i need them and b) any other ideas on why i cant get it to idle right or carb adjustment ideas?
      Thanks
    • By bradley nelson
      What is the best and easiest way to tune your carburetor? Any tips or tricks?
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...