Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

deke

1994 Suzuki LT-F160 - Won't Idle

Recommended Posts

I need a little help here. I just bought a '94 160 cc Quadrunner and I really don't know anything about these. It stalls when it goes to idle. I can't turn the idle screw in any farther so I'm thinking it's the air screw. Can anyone tell me which screw is the air screw? Are there any other adjustments for idle? Also, there is a kind of plunger under the tank that you can pull in and out about a quarter of an inch. Can anyone tell me what that is? Any help would be appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites


if you can rev it high, i would spray some carb cleaner in there and see what that does.

is the plunger the choke ?

you may need a rebuild kit. you should check the needle and seat at the float too.

zuki carb 160.jpg

1.jpg

57d77342b98e8_zukicarb160.jpg.d6f3d3752e777528428f5d776cb9c4d1.jpg

1.jpg.89bf299370e2f32e16df7953c738abb6.jpg

Edited by oxidized_black

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for getting back. The choke is mounted on the left side of the handle bars so I don't know if the knob I'm talking about is part of the choke or not. I don't think so but I will take a closer look tonight and maybe a photo and post again.

As to the idle, I can certainly clean the carb but what I'm wondering is if the fact that I just started using regular gas and the previous owner used high test might make a difference in how it idles. I can't use high test at today's prices so I will have to find a way to make it run smoothly on regular gas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By AimlessMoto
      Hey guys, new here, but haven't found ANY answer to my specific problem on a Suzuki dedicated ATV forum, so here's to hoping!
      I acquired a 95' Quadrunner 250, 4x4, (LT4WD) for practically nothing with no spark. The PO had tossed in a used stator which didn't fix the problem... so I went all routes (though cheaply) to narrow down the initial problem of no spark. 
      Plug, coil, CDI (caltric) and stator w/pickup (caltric) were purchased and installed. And it RAN, but bogged horribly and would not rev past 1/4 throttle. 
      I checked fuel flow, vacuum lines, all the normal stuff, no issues. I decided to check the valves and cam... well, there was one problem. The cam was 1mm under the lowest spec in the manual. So, in-came a new cam, Stage 1 Hotcams... also threw in a new set of shindy valves, lapped them, replaced the valve seals, and the timing chain. 
      Back together again (w/stock airbox and new oiled filter). Now it idles even better, still boggs at 1/4 throttle, but will rev past it if you hold the throttle open for a second. Ahaha... success!
      So I was able to ride it above 1/4 throttle once I had momentum... could shift through the gears, all was good as long as I kept it over 1/2 throttle. Took a long enough ride to break in the cam properly at least so I won't have to worry about that. 
      Now, I start fiddling with the carb. It's clean as a whistle, stock, with stock jets (new replacement Mikuni jets). Same problem. 
       
      I start thinking, maybe this is fuel related and the bike is having an issue transitioning from idle jet to main jet... so I LOWER the needle by raising the clip 1 spot. Now it revvs up in neutral with no bog, but it boggs about the same trying to ride it. So I move the needle down again with the clip on the top slot. Better, but still has a bit of bog at 1/4 throttle. 
      The last bit of advice I got was to ditch the CV carb... so I sprung for a brand new Mikuni VM30-83 round-slide. Bolted it up, blew into the vacuum tube to fill it with fuel (no vacuum port on this one) and she fired right up... but there is still a bit of bog, it's just masked by the fact that I'm not waiting for the vacuum diaphragm to open. 
       
      So I feel like each little step brings me closer, but not perfect. I'm now wondering if this is still in-fact a carb tuning issue (I have some jets I can fiddle with and maybe lean-out the idle jet a little.) OR if the cheap-a** Caltric Stator/Pickup is what's causing these issues. 
       
      I have a 95' KingQuad with 400 miles on it... like new.. runs like a top... I've tried both the stock QR and the Caltric CDI boxes on it, and it revvs up and runs like a champ. 
       
      The only unknowns between the two systems are the carb, and the stator/pickup. My next step in troubleshooting is to rip apart the King Quad and test it's CDI on the Quadrunner... but considering there is no change to how it runs I doubt it will lead to a solution. 
       
      HOWEVER... I tried the stock CDI just recently after running the Caltric this whole time, and the bike runs like garbage. Hardly idles, and won't rev up at all. So, that is my one smoking gun telling me that it's either the pickup coil or the stator itself. 
       
      Has anyone had a problem even CLOSE to this? I can't image the carb would be causing this many issues, especially going to 2 different ones, both with stock jetting to OEM, and exhibiting the identical symptoms... the only change is when different CDI's are plugged in, or when the needle valve leans out the mixture. 
      Also, I checked the piston, rings and bore when I had it apart and they're like-new... no scoring, rings are loose, cylinder is still round and has honing marks still int he bore. Stock piston, stock bore size and it has 160psi compression. Battery is brand new, and I've tried 3 different R/R's, none of which change any symptoms, but slightly vary the charging voltage by .2-.5 of a volt depending on which unit. Also tried a new coil which changed nothing. 
      ANY help would be appreciated. Too much invested to not get it running right. 
    • By Gary Patch
      Hi my linhai 300 is hard to start and  engages gears at idle which is 1200 rpm was looking at cdi says on it 7500 rpm does this mean quad should idle at 7500 rpm as this would explain transmission problemb as idle is too high thanks gary
    • By Thomas Brooks
      I know...I feel stupid for asking.  I find it impossible to use the thumb throttle with my thumb when I have the bars turned full right. I have to reach across the top and grab the throttle from the front with my fingers. It isn't very smooth and I can't help but think that there must be a technique, mod or adjustment for this. How do I get past this?
      Thomas
      2017 Polaris Sportsman 570 X2
    • By Admin
      View File 1985-90 Suzuki Quadrunner LT230 Service Manual
      1985-90 Suzuki Quadrunner LT230GE, LT-F230G, LT230S Service Manual
      Submitter Admin Submitted 06/29/2019 Category Suzuki ATV  
    • By Admin
      View File 1985-86 Suzuki Quadrunner LT 250E Service Manual
      1985-86 Suzuki Quadrunner LT 250E Service Manual
      Submitter Admin Submitted 06/29/2019 Category Suzuki ATV  
  • Similar Tagged Content

    • By Reece K.
      I just recently bought a 1994 Yamaha Timberwolf 4x4 from a buddy who had the wheeler sitting in his garage for 7 years. I got it home and fired it up pushed it out of the garage and tried to shift it and it wouldn't shift. First it would click like it was shifting, but the wheeler wouldn't move and when I hit the gas it revved up like I was in nuetral. After trying some more it became stuck in 1st gear and wouldnt shift at all. But it later broke loose agian and acts like it is in neutral again. I took the motor off the machine to make it easier to work on.After asking friends they were convinced it was a clutch problem but after opening up the casing for the clutch I don't see anything out of the ordinary and am concerned that it may be a transmission problem. Any help would be greatly appreciated thank you.
    • By bodatiouskid
      Have a 2002 Polaris Sportsman 700 that only has 34mi. on a carb & ring job.
      Cut the gas off today to drain carb.Now engine will not idle.If I open throttle will run,but let off & will cut off.Can screw idle in with no change.
      What happened? Why did this happen when fuel ran out?
      Please help me,my ATV is a daily driver.
      Please help!!
    • By insanemustang
      Looking forward to posting some questions on here, doing some reading on here, and enjoying the company of others.
      So I bought a 1994 Yamaha Big Bear 350 4x4 from a buddy of mine for $1,000. He has had the ATV for about 2 year. No rear problems when talking about the motor. It has failed to start some, and unfortunately it does not have a pull string. Not sure if that is something I can add on later or not. But we traced the issues to the starter and replaced it. Now it starts easily and has a new battery and starter that he bought .
      Issues I am going to be working on, and asking questions about:

      Hours display is broken and doesn't show anything at all
      Would like to possibly add a speedometer at some point
      Rear brake doesn't work until the pedal is all the way down to the floor, and then it engages, doesn't really brake. I'm thinking this is a simple adjustment
      ATV pops and clicks when turning. Was thinking CV axles, but not sure and want to be 100% sure before I order replacement parts
      Need to learn the braking system better. It has two hand brakes and then the pedal brake. What's the difference and how do they all work together. Assume one is a hybrid brake that engages both front and rear at the same time, but not sure
      Need to clean/paint the hubs
      The shifting is tough and some times requires more pressure than I'm comfortable with. Not sure if it's lubrication, or an issue with the linkage. Need to learn that too.
      Having a hard time finding a manual online, need to buy one probably

      I have around $500 to invest into the ATV. I am hoping this will take it back to really nice riding condition.
      Any thoughts on the above issues/concerns? I plan on using the search functions as well.
      Looking forward to hearing from you all.
      - Brandon
    • By superdude811
      Can you put tracks on manual atvs? would it be effective? is 280cc enough to even move them? thoughts/suggestions?
    • By cprservices
      Does anyone on here have a 2013 honda rancher? I have had several Honda ranchers in the past but I bought this 2013 rancher and it hits the rev limiter at half throttle. It is very annoying and I was wondering if anyone else's Rancher does this. If this is something from the factory or if I have a problem or not just trying to figure it out. Any help would be appreciated
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...