Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

xplorer95plow

1995 Polarix Xplorer 400 wont start

Recommended Posts

I am a noob. Recently bought a 95 Xplorer off craigslist to have some fun with and plow my drive. When I purchased it the seller said all it needed was a new battery. It consistently started on the second pull at first. Now it fires up right away or I nearly throw my back out. It doesnt seem to fire at all when it wont start.

The electric starter doesnt work. The relay just clicks when trying to use the electric start. I shorted the positive battery terminal to the starter but got nothing. I was going to take the starter out to see about replacing it but thought I should get it running consistently from the pull first.

Any suggestions? Possible simple checks? Spark plugs or the carb were my first thoughts but I am new to working on a 2-stroke.

Share this post


Link to post
Share on other sites


are you getting spark consistently? you might want to check all the connections from the battery to the starter and the ground, even if they look good, they probably could use a scuff from sandpaper to get a better connection.

a new plug for sure to try. cheap and could be an easy fix ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

I finally got a chance to replace the spark plug but I still get nothing from the pull start. The connections to the starter shouldnt effect the pull start... should it? How would I go about testing if there is spark?

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

stater/pull start won't effect the spark. take the plug out and leave it connected to the coil wire, let the plug rest against the head/spark plug hole and pull start it. you should have brilliant blue and consistant. if nothing or weak color, maybe coil or stator ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Ajmboy
      So here is the latest scam on craigslist I came across today... bunch of ads by MadelineCook1988 @gmail .com and some others
      If someone is selling an ATV too cheap, 90% of the time its scam!

      Here's some of the correspondence with this seller...
       
       
      Here's some more listings. When they list an email address, its a sign that its a scam...






    • By Maxx
      Hello Guys!
      Dumb question. How much oil registers on the oil level gauge while running? The oil level reads correct when off, but while running I can only see just a little bit in the oil level gauge. Makes wonder if the oil isn't circulating well enough.
      Also, whats your preference in battery brands for ATV's (standard or AGM). We don't ride it all that often.
      Thanks in advance for any info.
    • By dook
      I've been riding Suzuki Kingquad 300's for the last 20 years. I have 3 of them. I love the low gearing, low center of gravity, low rider position, low racks shaft drive and smooth ride, but they are getting old and I'm tired of fixing them. Best engineering of any utility quad, IMO, but the execution...build quality is not up to par with Honda, so the price you pay is lots of wrenching.
      I positively despise CVT type belt drives. My neighbor has a couple of old Hondas, Rancher and Rubicon and I admire the reliability of them. He does very little maintenance and they always run and have pulled my Kingquads home for me when they break.
      Is Honda the only company that makes ATV's that don't have CVT? I like the build quality but I don't like the high rider position caused by the vertical cylinder, the cold nature of them, having to warm up for several minutes and the plastic skid plates. I guess all modern ATV's have the same issues, though (correct me if I'm wrong).
      Been checking with the dealers, it seems Honda foot shift models are scarce. I really don't need devices/gadgets to decide which gear I need to be in. So I'm avoiding the DCT models. I must have IRS and EPS because of my age and physical condition though.
      Is it possible to get a Rancher with IRS, EPS and foot shift? The specs I'm reading show the rancher is 2" lower than the Rubicon. I'm assuming that to be seat height. With vertical cylinder design, the more you grow the engine, the higher you push the seat....at least that's my thinking.
      Any comments from the Honda experienced?
    • By Roy Anderson
      I have had a 2002 Suzuki King Quad 500 for almost a year. This is a question I’ve posted before, but likely missed the answer due to being new to the site. Here’s the issue. When in 4 wheel drive, especially in low range, especially when pulling a load downhill, I hear a lot of clanking in the front end. As if the front drive shaft was binding then unbinding. A friend who had a 1987 Dodge 4x4, told me all the noise his front end made when in 4 wheel drive was entirely normal. So, is this something I should worry about? I have all the bodywork and tank off right now doing a valve adjustment and carb rebuild. If I gotta do something, I’d like to do it now. Lastly, I’d love to find a carb tuning guide for this era of Mikuni. Haven’t tracked one down yet. Any thoughts of where to find one? Great forum. Have really enjoyed it so far.
  • Similar Tagged Content

    • By Billie
      :confused:need a repair manual or help in what to look for thank you Bill
      for you muddober to make clear to you the neutral light and the gear light
      do not light up win shifting fuses are good Iuse my CAt for hunting im dissable the atv is my leag s thank you
    • By kiwisteve
      Hi Folks
      MY Ltf 400 has power and electric start turns motor over, but wont start...
      seems no spark
      im told stalled in paddock and wont start again
      any suggestions please
    • By Ironfist104
      My wolverine has a new carb kit, new battery cranks over and over take it to the point of killing the battery to start sometime.... but it I give a tug on the start rope while I'm cranking it with the starter it fires right up.... any advice?
    • By izzydum1
      Any ideas on what would make a coil not fire? She was running fine, then began slow start. Now wont start at all.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...