Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

SwampHed

1994 Yamaha Big Bear 350 4x4 - Brake Issues

Recommended Posts

Ok so recently I purchased this four wheeler (my first atv) fairly cheap. There are almost no brakes on the rear (barely enough to stop, loading it was a sight!) and the front brake lever has no pressure at all. I'm guessing the front brakes just might need to be bled but i can't find the bleeder screw.

The person I bought the atv off of says it is a 1997 model but after inspecting the VIN I have found that it is actually a 1994 model. After knowing this and also knowing that yamaha changed the brakes from discs to drums after 1996 could he have installed the wrong parts? He says he put new pads on the front and back and also a new rear brake cable. Could this be why the brakes are not working?

What should I do?

Share this post


Link to post
Share on other sites


are all the brakes disc? Bleeding them can be a chore. There should be bleeder screws, probably a rubber covering them. I have a manual posted in the Yamaha forum. Yamaha ATV manuals, post #3 I think ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

yep, start by bleeding them, bring your patience and a friend with you. Changing pads is often done wrong the first time. Buy some brake fluid before you star and always use new, clean fluid OK? The repair manual should help you. Remember brake fluid is hygroscopic [it attracts moisture] so keep a lid on it OK? Discs a reall simple and hard to screw up so Ill bet youll have brakes after bleeding it some. Dont try to adjust the parking brake until you have rear brakes working properly...thats the cable

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By RCNY1
      Seems impossible to find a pair of front shocks for my 02 Yamaha Kodiak,newer or older listings are they the same as a big bear ?  Factory are $245 each !!! Any help appreciated 
    • By caperwing
      The rear brakes on this are hydraulic and manual. The hydraulic part is all messed up so I disconnected it all and want to go just manual on the rear. I got it all put back together but doesn't seem to work to well, like not enough pressure. The manual says I should mark the casing before taking it apart which I didn't read until to late. Any ideas? I put new brake pads on.
    • By David Land
      About 6 months ago I had a new fuel pump, ECM, stator and heaven only knows what else installed on my 05 King Quad.  It has been running great until the other day when I went to get it off the trailer, and it would not start.  Pulled the plug, and it was a little dirty, but not bad, but I put a new one in just for good measure.  Still would not start.  Pulled the fuel line connector underneath and turned on the switch and fuel was coming out, but with little to no pressure.  I turned the switch off and on multiple times to fill up a water bottle with fuel, and the fuel was good.  As it turns out, the fuel pump is out of warranty (go figure).  So, I'm going to put a pressure gauge on it tomorrow and see what it is pumping.  Is there anything else I can check?
      Many thanks,
       
      David
    • By Jeff011366
      Hello,
        Over the years I have always used a friends machine, and only ride a few times a year. Last week I purchased a 2002 Polaris Sportsman 700. The front diff needs a rebuild, the axles are very loose where they go into diff. My question is, both front wheels rotate forward by hand, but do not rotate the opposite direction. Is this "NORMAL OPERATION" I plan on rebuilding the hubs at the same time as the diff.....
       
        My question about the rear diff, it rolls as if the machine has a total POSI rear axle...……. I lifted the front end off the garage floor with overhead hoist, as I moved it sideways the rear tires skidded rather than rotate. Both would roll forward easy, but not go in a circle. When I drove the machine in the garage making a tight turn I could feel the binding and skidding of rear tires....  Even if the switch was in 4 wheel drive, when it's hanging in te air the ignition is off...….. with the machine in 2 wheel drive mode, is that HONESTLY 1 wheel drive to allow turning without tearing up the lawn? then it locks the rear axle once it's put into 4 wheel drive? I'm guessing the rear diff needs a rebuild also because there is something "BALLED UP" internally locking the rear wheels together?
        It's a old machine that was not maintained, I thought the wheels were all rusted, but it was 17 years off baked on red clay. Just wanting to make it a reliable machine. I have great mechanical ability, just lacking a little knowledge of what is suppose to be "NORMAL OPERATING STANDARDS"
       
      Thank you in advance for sharing your knowledge.
      Jeff
    • By Gilbey
      Does everyone run the tire pressure as stated on tires or perhaps a couple # below to soften the ride a little?
  • Similar Tagged Content

    • By Reece K.
      I just recently bought a 1994 Yamaha Timberwolf 4x4 from a buddy who had the wheeler sitting in his garage for 7 years. I got it home and fired it up pushed it out of the garage and tried to shift it and it wouldn't shift. First it would click like it was shifting, but the wheeler wouldn't move and when I hit the gas it revved up like I was in nuetral. After trying some more it became stuck in 1st gear and wouldnt shift at all. But it later broke loose agian and acts like it is in neutral again. I took the motor off the machine to make it easier to work on.After asking friends they were convinced it was a clutch problem but after opening up the casing for the clutch I don't see anything out of the ordinary and am concerned that it may be a transmission problem. Any help would be greatly appreciated thank you.
    • Guest Fox300exchic
      By Guest Fox300exchic
      The Hop-Up: You may be saying to yourself, “that’s a chick bike,” and you’re right. But honestly, it’s so much more than that. It’s one badass bike. http://www.quadmagazine.com/quad/features/article/0,24942,1587044,00.html
    • By dyyjrr9
      I just got a 1991 Yamaha Moto 4 for my son and I am looking for a service repair manual. I know that the timing chain needs replaced.
    • By alexcross324
      Hi all, I try to find this manual in the threads but you have a lot of stock here
      Cannot find this particular manual.
      I found it for YFM200 but not sure if they are the same.
      Thanks if you could help me with that.
      Im new here so if I did something wrong, please tell me.
    • By chuckcnm
      Hi, just picked up a MOTO 4 YFM255 and want to replace the rear brake pads. How do I get to the back. Guessing I need to remove the brake disk, question any easy way to do this?
      Thanks
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...