Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

texaskaw

1994 Kawasaki Bayou 400 - No Spark

Recommended Posts

been acting up for a couple weeks.running fine then dies,no spark at plug.wait few minutes start up again runs for maybe hours.also sometimes it will run great then it starts losing rpm.will not wind up to higher rpms then it will pickup and go for awhile.well now there is no spark any time ,nothing....:aargh:

Share this post


Link to post
Share on other sites


I checked coil with ohm meter shows to be bad.I will try this first .where is the cheapest place to buy cdi unit if this one is bad..

Share this post


Link to post
Share on other sites


new coil no difference.bike has been setting 2 weeks now no spark at plug. today I checked plug ,its firing now....any ideas what going on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Two more places you should look. First check the trigger coil resistance and if its up to snuff. Try checking the key ignition. There is a continuity check you can do for that also. Otherwise, you can run a jump wire on the wiring harness side to elimininate the key. once it is jumped out and you get a constant spark then you have your problem. Use a small wire to jump with until the neutral light comes on then the bike should fire up. If this is too complicated then dont take any chances on it unless you know what your doing.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Two more places you should look. First check the trigger coil resistance and if its up to snuff. Try checking the key ignition. There is a continuity check you can do for that also. Otherwise, you can run a jump wire on the wiring harness side to elimininate the key. once it is jumped out and you get a constant spark then you have your problem. Use a small wire to jump with until the neutral light comes on then the bike should fire up. If this is too complicated then dont take any chances on it unless you know what your doing.

you talking about pickup coil? regular ohm meter ok? key ignition replaced with toggle switch and green neutral lite has always come on when switch is closed.will a regular ohm meter work to check cdi if needed/ I have older needle type and digital type. think stator would act up like this or cdi? thanks for any help.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Some people call it a trigger coil or a pickup coil. The best meter to use would definitely be a digital meter. However, the reading that youll get may differ some because you may not have the same type of meter that Kawasaki may have used.

As it seems like you have the ignition key already bypassed, then that illiminates the ignition set. Therefore the only other issues has to be the stator itself. Youll need the reading given out of a shop manual in order to test the CDI, I have been around kawasakis for years and I don't ever remember replacing a single CDI. Im not saying it may not be your problem but be sure before you replace it. They are not cheap.

If the ignition coil specs and the pickup coil specs measure up then its either a bad ground or a broken wire somewhere. That's what I would check before replacing the CDI. If your getting spark sometimes and then not id bet money on a corroded ground wire or a loose wire.

Edited by skidooer_3

Share this post


Link to post
Share on other sites


you could just run a fresh ground wire and see if it helps being intermedant your meter might read fine if and new ground and bypassed ignition switch doesn't help then replace the cdi

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Check your DC voltage at the battery when the unit is running. At idle it may be a little high in the 14s, but should settle down to 14 DC volts when revved up. If over 15 volts then replace reg/rec. If not that, then check all your connectors in the wire harness, you may have some corroded connectors. Just a shot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Brother Buddy Gardner
      Hello everyone! I recently purchased this quad for a mere 300.00 and it is pretty clean for the year. I bought it from a guy who bought it in a storage unit. He didn’t know anything about it. I got it home and noticed it did not have an ignition coil for the spark plug. I bought the ignition coil, a new battery, new CDI box, new starter relay, new safety neutral relay, new carb and so on... I got it to turn over, but when I pull the plug and check for spark I have nothing.. it has a non factory starter button that works when I push it and turns the engine over no matter if the key or stop switch is on or off..not sure what that’s all about, but it does turn over..just no spark at the plug. Any help would be greatly appreciated! Thanks!
    • By Admin
      We would like to wish everyone a Fantastic Memorial Day Weekend!


      SUPPORT OUR TROOPS!




    • By amharrison24
      i have a 91 moto 4 100. has electric start only. for as long as i could remember we have always pushed start it. after riding for while you shut it off. you are able to hit the start button and it will start right up. anyone know where i should start with fixing this issue? im fixing it up for my niece. thank you in advance.
    • By Steven Urban
      First time using this forum.  Owned a Kawasaki dirt bike once, had no issues.  But I picked up this 4 wheeler at an auction.  They stated it ran, but only needed a battery.  Well I do not believe that was all true.

      Some pictures are attached.  Not sure why, but the whole air filter stuff was removed.  They had some small thing inserted as a make shift air filter.

      I purchased a battery to try this all out.  Waiting to return it and get the proper size, as it was too big for the battery box.  But here is my issue I had while the battery was connected.

      1 - The lights on the steering column did not come on.  Not sure if they work or not.

      2 - The starter solenoid seems to be bad.  I have a new one on order. 

      3 - In the pick, there is another rusted part.  Not sure what that part is or what it is used for.

      4 - What is the 12v rectifier?  square bodied part.

      So when I hooked the battery up.  Pushing the start button did nothing.  Pulling the cord to try and pull start, it turned, but would never fire.  I have put in a new spark plug as well, it looked worn out.  With electric start, I crossed over the posts on the start solenoid, it turned over, but would never fire and start.

      I have read a few other threads and it stated something about needed the neutral light on.  SOmething about a kill switch.

      Any help would be appreciated.



  • Similar Tagged Content

    • By Wali
      I was riding my 400ex one day and when i shut it off to put it in the garage i tried to start it put again to drive it into the garge and it wouldnt start.I put a compression tester on it and its like 30 psi with out throttle and 0 psi WITH THROTTLE.
      when i put my finger over the hole it fell likes its pulling my finger in more then its pushing it out 
       
      Has good spark.When i took it into the shop the said it had 1oz of oil in it and a tiny pit of metal shaving(TINY BIT LIKE 30 flakes)
      When i try to pull start (push start/roll start) it made a not normal sound  and wouldnt stay running.
      If my bottom end is blow why would it still turn over fine,
      Are my valves siezed or not working properly 
      or is my timing off causeing valves to not open in correct order with fire 
      PLEASE HELP all help is appreciated 
    • By Hunter Aldridge
      Some times I get spark some times not can ride then it just dies and wont get spark it has new cdi box and stator but I don't know if it has the pickup coil I'm at a loss
    • By William Sims
      I have a 400 4by4 ,2005 green model,
      wounding how many different CDI boxes will work on it
       
    • By jerry houston
      Eiger 400 Suzuki runs fine Cook-Out joke face off the handlebars put it back on and will not start now will crank no no spark
    • By colin james
      View File 2012-2014 Polaris Sportsman 400 HD Service Manual
      This the factory service manual for the 2012- 2014 sportsman 400 hd service manual 
      Submitter colin james Submitted 02/08/2019 Category Polaris ATV  
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...