Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

bodatiouskid

2002 Kawasaki 650 Prairie - Drive Belt Squeal

Recommended Posts

I have a 2002 Kawasaki 650 Prairie.When I first take off I have a belt squeal in the front pulley.Have gone inside pulleys with medium sandpaper but still have squeal.Installed new belt & still have squeal.

Any suggestions?Would like to fix without spending $$$ on new parts.

Share this post


Link to post
Share on other sites


my 03 650 does that same thing also... I have a shim to put in mine if I can ever get around to it .. the shim is cheap.. but a pain the the but cause ya gotta take the clutch apart to install it ..a clutch kit will also solve it ..I have fixed the same issue b4 on a 700 with the clutch spring kit ..it allows the motor to rev just a little more b4 it grabs ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
my 03 650 does that same thing also... I have a shim to put in mine if I can ever get around to it .. the shim is cheap.. but a pain the the but cause ya gotta take the clutch apart to install it ..a clutch kit will also solve it ..I have fixed the same issue b4 on a 700 with the clutch spring kit ..it allows the motor to rev just a little more b4 it grabs ...

Took out secondary & took apart.Had 2 shims(a thick&athin).Took out the thin & re-installed secondary.Still squealled.Took out secondary,pulled apart & took out thick&re-installed thin.Re-installed secondary.STILL squeals @ takeoff but not as bad.Left that way because didnt know if I should take out both shims.:confused:

Share this post


Link to post
Share on other sites


taking out the shim on the secondary wont solve the prob.. the main clutch is ware the squeal issue is usually coming from.. I have raced snowmobiles and snowmobile powered quads and its the main clutch that is not closing fast enough or it hangs up and you get a squeal.. if you want to really get into it you need to change the spring and spring rate and put a shim in it to get it away from the slight groove that is there ware it sits at idle .. and you can change the the spire that has the sharp angles and the rollers and really get the issue solved .. but it gets expensive ..if you can put a shim in the main clutch to get the clutch face slightly closer to the belt it should stop the squeal..i have extensive experience with the clutch systems on these machines ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Man, I had an older 360 that squealed like crazy.. I never fixed it and sold it as is. Now I have another Prarie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Michael Kastanis
      Hey I have a Kawasaki 300 boyu and it die in 5 gear and can’t get in Neutral try rocking it and moved it back and forth but nothing can same one here help me pls

    • By Brother Buddy Gardner
      Hello everyone! I recently purchased this quad for a mere 300.00 and it is pretty clean for the year. I bought it from a guy who bought it in a storage unit. He didn’t know anything about it. I got it home and noticed it did not have an ignition coil for the spark plug. I bought the ignition coil, a new battery, new CDI box, new starter relay, new safety neutral relay, new carb and so on... I got it to turn over, but when I pull the plug and check for spark I have nothing.. it has a non factory starter button that works when I push it and turns the engine over no matter if the key or stop switch is on or off..not sure what that’s all about, but it does turn over..just no spark at the plug. Any help would be greatly appreciated! Thanks!
    • By izoneterror
      hello guys i have another question my klf 220 jumps straight into reverse without turning the leaver this concerns me because i dont want to knock it down into revers when going at a decent speed any advice  why this is doing this and how i can fix it ?
    • By Michael Rogers
      Anyone ever replaced the shifter shaft on one? Not sure on the year but assuming it is in the late 90's. Is it a huge task, splitting the case etc... thinking about buying it as my next project.
       
      Thanks
  • Similar Tagged Content

    • By technofarmer
      Well its finally happened, its time to replace the belt on my 2011 Polaris Sportsman 500 H.O.   Is there anything specific i need to know before getting into it? Is there one brand of belt i should get over another?   I'm still on my first Polaris and plan to keep it at least another 8 years.   
    • By Connie Johnson Donald Hudson
      Smells like gas in the oil ... Also, recently replaced belt, new BT does not have grooves on both sides, does that pose a problem?  Also just bought and replaced new carburetor, never has it idled better, but give it gas and it backfires very loudly!
    • By bodatiouskid
      Just bought a 2003 Kodiak 450.At take off,the belt doesnt grab for a few seconds.Is there any wat to tighten belt?& how tight should it be?
    • By oldcomet
      Morning Folks
      Ok so I have taken the front hubs apart everything is good and working fluids changed and full In 2 wheel drive the bike works great However in 4 wheel drive high I get a grinding clunking noise right near the foot pegs The universals are all brand new in the complete bike The problem just started after my last ride Sometimes I have to change the rpm to get the bike to go into gear in forward and reverse The bike doesn't make the grinding noise when I have the bike in 4 wheel driver low gear only in high gear Could the shifter need adjusting any help would be great Thanks for your time
      Oldcomet
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...