Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

jeb9455

2001 Suzuki King Quad - Stalling Problems

Recommended Posts

i have 01 300 king quad shuts its self off when ever found has no spark let it set for a while will restart anyone had this problem and what was the fix thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites


sitting on the bike, at your left foot, behind that cover is a stator and pick up coil ... sometimes the pick up coil goes bad, or needs to be cleaned off and set a little closer to the stator if you have adjustment.

check for fuses along the way too

Share this post


Link to post
Share on other sites


most likely it is either the coil, or spark plug cap. i have seen many spark plug caps go bad in the 35 years of repairing small vehicles like this. a quick way to check that (in your case) is to run the engine until it dies, then just remove the cap, and push the wire onto the end of the spark plug. if the machine runs fine, there is the problem. funny thing is, a bad cap will eventually take out a coil. as far as how the machine makes spark, as the engine turns, it rotates a flywheel. inside of the flywheel there are magnets. on the side of the engine under the flywheel, there are a series of coils called a stator. as the flywheel magnets go past the coils, it creates a magnetic field. that creates electricity. that current (the part for the ignition) is sent to a capacitor inside the cdi box. when the trigger coil (more magnet/coil stuff) sends voltage to a different section of the cdi box which sends the voltage created by the stator to the ignition coil at the exact time it needs to be there. there is also a "kill" section in the cdi box which either grounds out the spark, or interrupts (keeps) it from reaching the ignition coil. trigger coil voltage is usually in the 1-2 volt range (ac), the ignition voltage from the cdi box (same as from the stator) is normally in the 100 volts range (ac). the ignition coil is simply a step up transformer, bumping the 100 or so volts to around 15,000 volts. the spark plug cap has a resistor in it, so it minimizes the amount of radio frequency emitted by the ignition. that for most of us means nothing. but if you happen by a work site using high explosives, means life or death! that radio frequency emission can set off a blasting cap, and thus as much explosive as the crew is using.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Chris2018
      I have a 1996 Kawasaki Mojave KSF250. I have no manual on it and it has a no spark issue. If anyone could give me a hand with this or would possibly have a manual would appreciate it. 
    • By DUBLT
      Looking to purchase a windshield for my ATV, suggestions of what to buy with quality in mind and will fit without doing any modifications. 
    • By Kaj Colum
      Have a Bayou 400. sometimes when I press the start button i hear the solenoid click but the starter does not engage. Here is the strange thing though, when that happens if I kick the kick start just once then press the start button starter engages normally. Any ideas?
       
    • By Ted Aregi
      I've got a king quad 750cc has anyone converted the fuel pump relay to a stronger fuel pump relay on there king quad?
    • By josephnbl91
      My four wheeler when i first got it seemed like it was very slow when i first got it and it had no throttle response so i replaced the belt and cleaned all of the rollers thinking that would solve the problem from what i read on the forums. well it turned out that it wasnt. so i went to the next thing i took out the injector to check it out and i seen that there was a tiny bit of debree in it so i cleaned it and it seemed to improve a little bit. but still did not solve the problem. i later found out how to find the trouble codes out from the lcd screen using a paper clip on the diagnostic port and it showed the code which stood for no codes C00. i also forgot to mention that the throttle position censor is working perfect. before i started all of this the four wheeler ran just not to its potential. after my friend and i did the trouble code test the bike wouldnt even start anymore and the injector would spray for a few seconds for the start up then it stops and the fuel injection light comes on and blinks. the four wheeler wouldnt start anymore. i took it over to the local shop and they hooked it up to the computer to see if there was any codes and it still showed it was free of codes. they hooked it up to the fuel pressure gauge and we found that it was making 22 pounds and it should be making around 43. i then bought a new fuel pump and put it in. it now starts and runs for a few seconds and then it stalls out and the fuel injection light comes on again. which then leads me to think it is the ecu now but i want to be sure before i invest around $500 more into it. any opinions on whether or not anyone thinks this is the problem or if they have had a similar problem before would be really appreciated. sorry for writing a novel and not spelling very well. also i forgot to put the year in the title it is a 2007
  • Similar Tagged Content

    • By Anthony Marceau
      Hi everyone! I have a 1986 yamaha moto4 200 that's been sitting for a while! Cleaned the carb, replaced engine oil, put fresh gas in it. Got it running and went for a ride! It was running great just a little backfire once in a while! I barely made it home on the way back and now the bike won't run at all since then! It will start if I give a little bit of throttle but dies instantly as soon as I let go off the throttle! And even if I try to rev it up it'll sound like its not getting enough gas.. it revs up a couple hundred rpm's and backfires through the carb.. it almost sounds as if I was trying to take off from zero in 5th gear! Nothing is seized though! I dissasembled the head and the piston and cylinder are fine! Rebuilt the carb, replaced the ignition source coil.. I don't know what to do anymore.. compression test shows 90 psi Specs are 128 psi but i'm not sure if I trust my compression tester.. any ideas? Thanks!!
    • By Bearman
      Long story short. I bought this off my neighbor and only has 3 gears. The part that holds the shifter rod on broke, this is on the inside where the clutch is. The rod moved out of its spot and when they welded it back together only has 3 gears. I have a new case for it just need to know how to get the shifter in the right spot before I put it back together. I am missing the indicator that shows me where neutral is. A link to a good Manuel would be great. Thanks
    • By LTZ400IsLife
      I recently purchased a 2005 Suzuki LTZ 400, for the first few days it ran like a champ but now when it gets hot, no matter what you do, it will stall out when you stop. Even going from 2nd or 3rd gear it still stalls out. It still runs perfect, it just stalls when I hit the breaks (hard or soft). I don't know much about quads so I could use some help.
    • By waynep
      I have a 1996 kawasaki bayou 300 that i cant seem to get running for more then about 10 seconds i think i need it to spin a little faster. i had it giving it to me and havent ever worked on a four wheeler yet. i have already cleaned the carb and did all the maintainance things i could think of. and am hoping for a good starting point Thanks Guys!!
    • By James_P
      hi guys, I just got a 1999-2000 Polaris sportsman 500 4x4. it idles good but when you give it gas it bogs and stalls out! have checked the carb and readjusted it and its still stalling! checked the fuel lines and pump all good, checked spark plug and wires all good. anyone know anything about this bike pleas let me know!
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...