Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

chucklesmcgee

1997 Polaris Magnum - Low Idle ~ Cant Rev

Recommended Posts



probably a dirty carb. you must have decent spark for it to idle. maybe try some sea-foam in the gas tank or take the carb apart and soak it and blow it out ,,,

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok I moved the needle up a thread and cleaned vigorously. its runs now but is idling too high now! wtf!!!! I called it quits for the night but im hoping I can adjust it with the air fuel ratio screw. wish me luck!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Adrian Ciotinga
      Hello,
      I recently picked up an ‘07 KFX 700. All was going well, rode it about 40 miles, when it started bogging at low speeds. If I kept the revs higher, I was just fine. Also, a persistent issue since I picked it up is the fairly difficult start (but it is abnormally cold right now and the quad is jetted for the dunes at summertime).
      Regarding the complete lack of idle, I have to rev it a couple times to get it to idle after starting it, after which it’s 50/50 whether it remains idling. I don’t have low fuel, but all of this began after I rode it pretty hard and the radiator fan kicked in. Might be overheating, just wanted to hear your opinions.
    • By Roy Anderson
      I have a 2002 Suzuki LT-F500F, and am a first time atv  owner. I rode two wheel bikes for many years, and now, two months in to being a new at owner, am just not enamored with the thumb throttle, and I’m wondering if anyone has tried a conversion to a typical twist grip throttle as found on all motorcycles? If so, how do you like it?
    • By Nick Brooks
      Working on a 2002 Quest 500 and the grommets in the tank are rock hard and leak.  Any tips on replacing without having to pull the tank, hands are too big to get to the bottom gromment which is the worst one.
    • By oliverstevenrjr
      I have a 425 Magnum that idles great but seems to flood out when I rev it up, sputters, backfires a little somtimes. No water in gas, good fuel filter, carb seems to be fine, good working diaphram. Plug change makes no difference whatsoever.
    • By Reece Bowen
      x   just bought this expedition 425 and the Speedo needle does not work. The lights work for the shift indcator. So is this an electronic Speedo or cable? Is there a way to fix it or will I have to replace the unit? Thanks for any help you can provide.
  • Similar Tagged Content

    • By Ryann Racho
      So Id say about 2 years back I bought a 2013 Polaris Sportsman 500 H.O. off of my uncle. It ran perfectly, nothing wrong at all. I usually go mudding with it or just ride trails with buddies. So as you would assume, the quad is quite dirty from sitting for a few weeks.
       
      STUTTERING PROBLEM: I noticed one day out of nowhere that in high gear at 15-20 MPH, I was already maxed out at 4500-5000 RPM  It would get to 15-20 mph, max out on rpms and start sputtering. It sounded like it was basically acting like it couldn’t go any faster than this.
       
      IDLING PROBLEM: I was fucking with the carberator the other day maybe thinking that is causing my sputtering, and now my idle will shoot up to 2600 on start usually, then I will turn the throttle adjustment down to the normal 1400. The rpms with then fluctuate 10-30 rpms back and forth repeatedly, it will then run for about another 30-60 seconds and the RPMs will slowly drop to about 900-1000 RPM and stall out. I replaced the carburetor and everything seems to be working perfect on that, no leaks and what not but it’s still acting strange. Also, I’ve noticed that when looking into the Electronic Throttle Control that two plates that aren’t supposed to touch have to be WAY past touching to even try to fire up. Even when set at a wide open throttle like that, I still have to give it some throttle to get it to fire up.
       
      Here is what I have done so far: 
      Checked the belt and clutch
      Changed out spark plug (Last one was covered in carbon)
      Cleaned the intake and air box
      Replaced the carburetor
      Replaced the inline fuel filter
      Checked that all lines on carburetor are connected into the right spots
      Checked If intake boot was cracked (Not from what I can see)
      Unhooked and reattached new carburetor (About 4-5 times)
      Cleaned battery terminals and battery off
      Shut on and off Gas Line Cutoff Valve
       
       
       
      My next thoughts are that maybe the TPS is fucked up or maybe the Spark Arrestor is plugged with mud. I was thinking tomorrow to purge the exhaust and also check the ohms output on the TPS.
       
      ANY HELP IS GREATLY APPRECIATED. I HAVE BEEN BATTLING THIS FOR WEEK AND REALLY WANT TO GO RIDING. THANK YOU!
    • By Williejoe Neckbone
      Have a 400 4×4 have cleaned carb niow when u start it u have to have choke on and when u kick the choke off the engine speeds up then dies like it's not getting fuel plz helo
    • By Ray Roberts
      Hey everyone im new here, i have a problem with my 2001 suzuki quadrunner 500. When i start the bike up it sounds fine but a few seconds later the idle speed just keeps rising to where you cant put it in gear, and if im lucky it will climb down to where i can put it in gear but when i press the gas it immediately want to die. Please help me!
    • By Scoopeddad
      So I have a 1994 Honda trx300 and I still am having some carb issues. I cleaned the carb and installed a new carb kit. Starts great, idles great, but when in 3rd it seems to pulsate. Not steady power. Any ideas on the setting the setting for the carb? I put a new spark plug in and the old one did seem pretty dark and sooty. I checked the gap on new one and installed. Went for a ride and it didn't seem any different. Any suggestions would be great..
    • By johnwayne
      i have a 2000 suzuki king quad lt-f300f that i picked up as a project bike. it didnt run well when it was parked outside 5 years ago. it cranked after putting fresh gas - but would not run below half throttle, i took apart the carb, cleaned debris, and re-assembled. i suspect that the pilot needle is sheared off - it never protrudes into the throttle body through the pinhole. now to get the bike to ALMOST idle, the throttle idle adjustment knob is all the way up/in. the pilot needle is turned almost all the way in/up (if i understand correct, it should nominally be out 2 1/4 turns or so). and like i said, it will ALMOST idle. floods easily, rides rough.
      wanted to hear from those more experienced than me with suzukis - and im self-taught atv repair, so dont laugh too hard if my verbiage/part names is way off. 
      facing the driver's side of the bike [US] there are three hoses on this side of the carb. without a service manual or way of knowing what was messed up before i got it, i think i have them right: front hose as a vacuum to the petcock, middle hose as vacuum to the fuel pump, rear hose as fuel line from the fuel pump. running the bike in prime position results in flooding even while riding. with all hoses disconnected from the carb, fuel slowly drips from the vacuum line connected to the petcock.
      so just my speculation is that the diaphragm in the petcock is split, and the pilot needle is broke off - causing my inability to not quite idle and the rough ride. this suzuki is hoses and cables everywhere compared to the honda ranchers and yamaha warriors i am used to. I would like to have a plan rather than: replace everything at once.
      is my speculation on the right track, or could something else be at play? say, if the compression was non-existent, would that cause non-idling? i am all ears, look forward to the input.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...