Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Chris_Highlander

2001 Suzuki KQ 300 - Clunked & Wont Start

Recommended Posts

Hello everyone I am new here. I bought a 2001 Suzuki KingQuad LTF-300F reciently. it has been running great, however I herd clunk, it turned off, I tried to crank it over but no go. any suggestions would be helpful!

Edited by Chris_Highlander

Share this post


Link to post
Share on other sites


what year is it?

are you getting spark and fuel still?

is it turning over ok?

Edited by oxidized_black

Share this post


Link to post
Share on other sites

I need to see if I am getting a spark, I haven't tried yet. When I try to pull start it I cant pull the cord it is like its stuck. Thank you for replying and welcoming me! I will try tonight.

Share this post


Link to post
Share on other sites


so it doesnt turn over? i would suspect a broken timing chain or cam maybe ... hopefully not a broken rod, hard to say until you tear into it ,,, something is binding inside ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

depends if the cylinder is scratched up too, i would replace piston, rings and rod if that was what is wrong and hone out cylinder if its not bad ...

Share this post


Link to post
Share on other sites


it may even be a valve broken off, as soon as you take the head off, you should be able to see whats wrong ... and yes, good luck to you ... we are here if you you run into problems

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slow down guys. My ltf500F had something that sounds similar happen & it was a malfunction in the pull starter. I pulled it apart & the end of the spring had broken off & jammed everything up. I flew aprat when I took it off so I put it back together how I thought it might go (after grinding a new slot in the end of the spring) & it works fine. It did appear that the motor was locked up but it freed right up once I removed the pull start. Id check there first, then dig deeper. Just my opinion.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By AimlessMoto
      Hey guys, new here, but haven't found ANY answer to my specific problem on a Suzuki dedicated ATV forum, so here's to hoping!
      I acquired a 95' Quadrunner 250, 4x4, (LT4WD) for practically nothing with no spark. The PO had tossed in a used stator which didn't fix the problem... so I went all routes (though cheaply) to narrow down the initial problem of no spark. 
      Plug, coil, CDI (caltric) and stator w/pickup (caltric) were purchased and installed. And it RAN, but bogged horribly and would not rev past 1/4 throttle. 
      I checked fuel flow, vacuum lines, all the normal stuff, no issues. I decided to check the valves and cam... well, there was one problem. The cam was 1mm under the lowest spec in the manual. So, in-came a new cam, Stage 1 Hotcams... also threw in a new set of shindy valves, lapped them, replaced the valve seals, and the timing chain. 
      Back together again (w/stock airbox and new oiled filter). Now it idles even better, still boggs at 1/4 throttle, but will rev past it if you hold the throttle open for a second. Ahaha... success!
      So I was able to ride it above 1/4 throttle once I had momentum... could shift through the gears, all was good as long as I kept it over 1/2 throttle. Took a long enough ride to break in the cam properly at least so I won't have to worry about that. 
      Now, I start fiddling with the carb. It's clean as a whistle, stock, with stock jets (new replacement Mikuni jets). Same problem. 
       
      I start thinking, maybe this is fuel related and the bike is having an issue transitioning from idle jet to main jet... so I LOWER the needle by raising the clip 1 spot. Now it revvs up in neutral with no bog, but it boggs about the same trying to ride it. So I move the needle down again with the clip on the top slot. Better, but still has a bit of bog at 1/4 throttle. 
      The last bit of advice I got was to ditch the CV carb... so I sprung for a brand new Mikuni VM30-83 round-slide. Bolted it up, blew into the vacuum tube to fill it with fuel (no vacuum port on this one) and she fired right up... but there is still a bit of bog, it's just masked by the fact that I'm not waiting for the vacuum diaphragm to open. 
       
      So I feel like each little step brings me closer, but not perfect. I'm now wondering if this is still in-fact a carb tuning issue (I have some jets I can fiddle with and maybe lean-out the idle jet a little.) OR if the cheap-a** Caltric Stator/Pickup is what's causing these issues. 
       
      I have a 95' KingQuad with 400 miles on it... like new.. runs like a top... I've tried both the stock QR and the Caltric CDI boxes on it, and it revvs up and runs like a champ. 
       
      The only unknowns between the two systems are the carb, and the stator/pickup. My next step in troubleshooting is to rip apart the King Quad and test it's CDI on the Quadrunner... but considering there is no change to how it runs I doubt it will lead to a solution. 
       
      HOWEVER... I tried the stock CDI just recently after running the Caltric this whole time, and the bike runs like garbage. Hardly idles, and won't rev up at all. So, that is my one smoking gun telling me that it's either the pickup coil or the stator itself. 
       
      Has anyone had a problem even CLOSE to this? I can't image the carb would be causing this many issues, especially going to 2 different ones, both with stock jetting to OEM, and exhibiting the identical symptoms... the only change is when different CDI's are plugged in, or when the needle valve leans out the mixture. 
      Also, I checked the piston, rings and bore when I had it apart and they're like-new... no scoring, rings are loose, cylinder is still round and has honing marks still int he bore. Stock piston, stock bore size and it has 160psi compression. Battery is brand new, and I've tried 3 different R/R's, none of which change any symptoms, but slightly vary the charging voltage by .2-.5 of a volt depending on which unit. Also tried a new coil which changed nothing. 
      ANY help would be appreciated. Too much invested to not get it running right. 
    • By oxidized_black
      these are what i have in my collection ... always looking for more
      1985 - 1990 Suzuki LT230 & LT250 Service Manual
      http://rapidshare.com/files/3408466380/1985%20-%201990%20Suzuki%20LT230%20%26%20LT250%20Service%20Manual.pdf
      1987 - 1998 Suzuki Quad Runner 250 & King Quad 280 Service Manual
      http://rapidshare.com/files/4183862408/1987%20-%201998%20Suzuki%20Quad%20Runner%20250%20King%20Quad%20280%20Service%20Manual.pdf
      1987 - 2006 Suzuki LT80 Service Manual
      http://rapidshare.com/files/2550473580/1987%20-%202006%20Suzuki%20LT%2080%20Service%20Manual.rar
      1987 Suzuki LT500R Quadzilla Service Manual
      http://rapidshare.com/files/4261907986/1987%20Suzuki%20LT%20500R%20Quadzilla%20Manual.rar
      1988 - 1992 Suzuki LT250R Porting Instruction
      http://rapidshare.com/files/2211227601/1988%20-%201992%20Suzuki%20LT%20250R%20Porting%20Instruction.pdf
      1988 - 1992 Suzuki LT250R Quadracer Service Manual
      http://rapidshare.com/files/2017114826/1988%20-%201992%20Suzuki%20LT%20250R%20Quadracer%20Service%20Manual.pdf
      1988 - 1992 Suzuki LT250R Tuning Guide Instruction
      http://rapidshare.com/files/2646189275/1988%20-%201992%20Suzuki%20LT%20250R%20Tuning%20Guide%20Instruction.pdf
      1999 - 2004 Suzuki King Quad 300 Service Manual
      http://rapidshare.com/files/4083575866/1999%20-%202004%20Suzuki%20King%20Quad%20300%20Service%20Manual.PDF
      2002 - 2007 Suzuki 500LTA Service Manual
      http://rapidshare.com/files/117478118/2002%20-%202007%20Suzuki%20500%20LTA%20Service%20Manual.pdf
      2002 - 2009 Suzuki LTF250 Ozark Service Manual
      http://rapidshare.com/files/487503898/2002%20-%202009%20Suzuki%20LTF%20250%20Ozark%20Service%20Manual.pdf
      2003 Suzuki LTZ400 Service Manual
      http://rapidshare.com/files/158558615/2003%20Suzuki%20LTZ%20400%20Service%20Manual.rar
      2006 Suzuki 50LTZ Quad Sport Service Manual
      http://rapidshare.com/files/4135680547/2006%20Suzuki%2050%20LTZ%20Quad%20Sport%20Service%20Manual.pdf
      2004 Suzuki 250LTZ Quad Sport Service Manual
      http://rapidshare.com/files/1048588852/2004%20Suzuki%20250%20LTZ%20Quad%20Sport%20Service%20Manual.pdf
      2005 Suzuki LTA700 King Quad Service Manual
      http://rapidshare.com/files/1790653344/2005%20Suzuki%20LTA%20700%20King%20Quad%20Service%20Manual.pdf
      2007 Suzuki 90LTZ Quad Sport Service Manual
      http://rapidshare.com/files/4042730335/2007%20Suzuki%2090%20LTZ%20Quad%20Sport%20Service%20Manual.pdf
      2008 Suzuki 400FLTF King Quad Service Manual
      http://rapidshare.com/files/3004786025/2008%20Suzuki%20400F%20LTF%20King%20Quad%20Service%20Manual.pdf
      2008 Suzuki 750 King Quad Service Manual
      http://rapidshare.com/files/630050962/2008%20Suzuki%20750%20King%20Quad%20Service%20Manual.pdf
      2009 Suzuki 400LTZ Quad Sport Service Manual
      http://rapidshare.com/files/3513183033/2009%20Suzuki%20400%20LTZ%20Quad%20Sport%20Service%20Manual.pdf
       
      ALSO CHECK SUZUKI ATV SERVICE MANUAL DOWNLOADS
    • By Jordan Ritzman
      What are some good online vendors for parts
    • By Jordan Ritzman
      How long between rebuilds 
    • By Jordan Ritzman
      What causes a rod bearing to overheat and seize 
  • Similar Tagged Content

    • By Jers
      I need to know what I have and what tire really go on it, Mine has 24x11x10 on the back and 22x8x10 on the front and I need new tire but I don't think are the right size. Also I can't find the model number listed but it looks like a 250 quadrunner 2wd and I think it is a 1987 maybe, can anyone help me, also I it has a rich running sound and I put a carb diap in it and cleaned the carb. is there a jet needing replaced?
    • By Steve1266
      I went out to ride my quad today. When I started it up it ran for a minute, then died. Since then it will turn over but won't start. I've check the spark plug and get great fire. I have had this quad for about 6 months, and very new to breaking it down. But need help. Thanks
    • By Jesper
      Hi guys
      Does anyone have a link to a service manual for the 2008 KingQuad fs 400 4x4.
      I would be very happy to get my hands on a file
      Thanks. :-)
    • By deadrider
      I have a kq 450 4x4 that I an have a problem with.the bike does not want to move.i am not very familiar with the sheave or clutch that it has on it.my buddy who owned it beat on it prolly never maintained it just so that's out there. The belt is fairly new primary and secondary clutchs are pretty ruff looking the rollers are toast I think but idk. Everything moves fine except for the primary it moves but does not push in to move the belt only at a high rpm will it move sometimes any clue on what it could be other then going out to spend 6 or 7 hundred on a whole new assembly of the clutchs
    • By evlsnke
      loud clicking, snapping noise under load when accelerating.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...