Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

jimbog526

2013 Honda Rancher 420 ES - Wont Start

Recommended Posts

I have a 2013 Honda Rancher ES that wont start. Last night after running the atv for 10 minutes I parked it for 2 minutes. When I came back to start it up the atv would not run. It was turning over. All electronics are working properly. The battery is strong. I sprayed a little bit of carb cleaner in the intake with filter off and the atv started for a second. I changed the spark plug and it still wouldn't run. Whats the next step to check before giving up and taking it to the dealership?

Share this post


Link to post
Share on other sites


i would pull the spark plug and make sure you have spark, i think you do because the carb spray almost started it, then i would pull the fuel supply hose and make sure you are getting gas. check too that the kill switch isnt on and the bike is in neutral ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

the kill switch is not on and the bike is in nuetral. Ill make sure im getting fuel...ill update this tomorrow night.

This is very wierd. I drove a few time last night and it ran great. then all of the sudden without notice it wouldn't start. THANK GOODNESS I was in the garage and not in the woods!!! Thanks for your replies.

Share this post


Link to post
Share on other sites


i would turn the key on but not start, and listen to the fuel pump cycle up. i think youre machine is electronic fuel injection. if you dont hear anything, check the fuses

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update:

I checked all fuses and all looked good. I powered up the atv and didn't hear the fuel pump cycle. I checked warranty and its good until the end of next month. So Im taking it to the Honda Dealership tomorrow for repairs. I will update this forum as soon as I find out what the issues are with the Honda.

oxidized_black- Thanks again for all of you help!

Share this post


Link to post
Share on other sites

The dealership couldn't find an issue. They said after they went through everything and cleaned the terminals on the fuel pump that the four wheeler started right up. So Im guessing the issue was a bad connection. Thanks for all of your help.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My 2013 honda rancher wont start. The magnetic cylinoid that connects behind battery just clicks.  I have replaced it with a new one new starter new battery. It still just clicks.  Please help

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/11/2020 at 6:27 PM, Randy Hood said:

My 2013 honda rancher wont start. The magnetic cylinoid that connects behind battery just clicks.  I have replaced it with a new one new starter new battery. It still just clicks.  Please help

Can you jump the starter solenoid?

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By JacobSlabach
      picked up this pos bike for $80 not running.  took it home, cleaned the carb and bypassed the fuse-  ran great (other than the rev limiter- those things are so stupid)  Then one day out of the blue it starts flooding on cold startup and wont idle cold, but idles to fast warm.  (too fast being about half throttle speed heh).  I tried a new carb ($10) and new sp.  new carb wouldnt make it run except on choke and then it was gushing white smoke.  I had better things to do with my time so I parked it in a shed and used it for a work bench for a while...  this last weekend, I wanted to take it along with the sportman to a mens retreat to let the younger boys have some fun on it--  took about 30mins to pull all the crap I had accumulated on it and then rolled it down to my workshop, put the old carb back on after adjusting the needle clip up two notches (leaner) and threw it back on the bike.  Will turn over, but no fire.  I didnt have time to check sp that day but just wanted some incite on what could be wrong with this quad (if it even qualifies as being called that)
    • By Trent Finnessey
      So I have a 2000 Honda 400ex, and it won’t start when it’s in gear obviously when I pull the clutch in..... it’s very annoying!! And idk if this is like a safety feature or something.....🤷‍♂️ If anyone know why this is lmk plz, thanks 
    • By Steve Stahlschmidt
      Will not start with out a shot of ether then only runs until it's burnt! Replaced fuel pump, carb, fuel filter, fuel shut off, new plug! I'm lost now! Could it have a bad coil? prior to this it would start and run fine!
    • By Bryson Bailey
      Hey I have a Kawasaki buyou I put a new carburetor on it and a brand new spark plug coil and still firing up could you know what my problem is anyone please
    • By BuckBilly
      Good morning to all !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Let's see if we can make this a daily event.
  • Similar Tagged Content

    • By M0BJT
      Hi Everyone
      This is my first post and I was wondering if there is anyone who can help me solve a problem I have with my Yamaha Kodiak 400 4x4 Fitted with a Mikuni Carburetor . The year of the quad is around 1998, the reason I am not sure of the date is, there wasn't any paperwork and no details on the frame either.
      The quad had a bad leak from the carb overflow which indicated that the float needle valve was blocked or passing so I replaced this and put everything back together. The quad ran really well until I took it onto some rough ground to have a ride around, a few hours later the engine started to run really rough as if the engine was flooding. I have removed the carb again and cleaned the needle valve out and the whole of the carb just in case there where any dirt behind it. Engine now runs fine again but fuel has started to run out the carb overflow again.
      I have tried everything to try and stop the fuel leaking out the overflow but its still happening. My last thoughts where to adjust the float level and its still happening.
      Has anyone got any thoughts on the problem or could suggest whats causing the fuel leaking out the overflow.
      Thanks for reading
      Kevin
    • By Billie
      :confused:need a repair manual or help in what to look for thank you Bill
      for you muddober to make clear to you the neutral light and the gear light
      do not light up win shifting fuses are good Iuse my CAt for hunting im dissable the atv is my leag s thank you
    • By Ironfist104
      My wolverine has a new carb kit, new battery cranks over and over take it to the point of killing the battery to start sometime.... but it I give a tug on the start rope while I'm cranking it with the starter it fires right up.... any advice?
    • By izzydum1
      Any ideas on what would make a coil not fire? She was running fine, then began slow start. Now wont start at all.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...