Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Jw7054

Suzuki 160 needle stuck???

Recommended Posts

I cleaned my carb on my 160 1991 and then was using it for some mud. And when ever i would go full throttle it would jam open. I would have to kill it then push the arm of the throttle cable back into the carb. I would then be back in business. But i had it happen one more last time. I killed and was gonna try to push the cable back in but it was jammed. I took the carb apart and had to use a freakin screw drive to push the the needle out. The cable also got stretched some how so i cut the end off, took a bolt of the same size, cut the end off and used that as a new end for the cable. I kept is on by wrapping a wire around the cable and then soldering it. The shaft/sleeve thingy was full of dirt and mud so i sprayed carb cleaner in there and clean the sleeve and needle clean. I reinstalled the carb and everything and now the needle will not move...why wont it move??

Share this post


Link to post
Share on other sites


take entire carb and cable off the bike (yes a pain). take apart all and clean. put together and see if cable and needle work smoothly. its easier to troubleshoot with all out and on your workbench/floor. something is missing, bent, or not installed right.

Share this post


Link to post
Share on other sites

How is your carb getting full of mud? Correct that problem.

You have the sliding tube throttle valve attached to the needle jet. The tube and needle needs to slide up and down smoothly and the needle jet needs to enter and exit the jet orifice without sticking.

Clever on your throttle cable fix, however, shortening it might cause the engine to rev higher when you turn the steering. Suggest you get a new cable.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By K L Buck Naff
      Trying to replace the carburetor on my 2003 Bear Tracker 250. Two brand new carbs in a row from different suppliers.   Both leak fuel out over flow and intake as soon as I turn the gas on. Any ideas. Am I doing something wrong?
    • By Daryl Mann
      Hey new to the page 
      having an issue with my carb slider jamming ect just replaced the carb with a good pre owned unit and seem to be having a similar issue 
      is there a home fix for this as a posed to buying yet another carb as the quads my daily transport and stuck without it 
      thanks for looking any help great full can also forward video of the problem I’m having if needed 


    • By Steve Howard
      Ran find shut down the quad next day would start and idle when you try to accelerate it would start popping through the carb got a rebuild kit soaked it in chem clean after break down for 12 hours on slow vibrate reassembled and adjusted per manual still the same thing any help would be really appreciated thanks and happy ridding  
    • By Dwight Williams
      Ok, so I bought this scream of a deal the other day - a 94 King Quad 300 for $40.00.  It's been sitting outside with no carburetor on it for about a year.  Its rusty, missing some parts, wiring is all cut up and spliced etc.  No seat, no racks but the plastic is all there minus the headlight housing.  Anyway, who can pass up a $40.00 quad right?  I get it home and looked at the sight glass for oil level, it's about 1/2 oil and 1/2 water.  I drain it, refill it and turn the motor by hand (recoil starter is missing) and it turns over just fine.  I worked on the wiring for about an hour and got it to turn over with the electric starter and got enough of it sorted out to get a spark.  Did a quick compression test, 70 lbs.  Wet test bumped it up to 90.  Ok, so rings and cylinder washed out with water for a year, not too surprised.  I thought 'what the hell' and sprayed some starting fluid in it and it ran for about 2 seconds - enough to show  it's got life.  Since then the compression has gotten worse, I can't get enough pressure to activate the carb diaphragm, therefore no fuel pump either.  The compression is now around 60.
        Anyway, my question is....is it worth it to try to get this thing going?  I tore the top end down today and the cam and one of the rockers is pretty worn.  I figured a top end job would be about $100 or so, depending on the condition of the cylinder but I'll probably have to put a cam and rockers in it as well.  Doing some research on ebay I figure I'll have to spend about $500-$700 to make the whole machine right again.  Much less just to make it run and use as-is but I won't really like it until it's right.  I don't mind doing the work, I actually enjoy it but I'm concerned about what all that water did to the rest of the internals, I can't really test it all out until I can make it run.
      I know it's a basket case but I'm not into it much at all, even if I do the top end and find something else wrong I'm still not out much.  I'm leaning toward ordering the top end parts and going from there unless you can convince me otherwise - any way to check the rest of the internals without tearing it down?  I plan on flushing the oil cooler before I do another oil change, I've drained it twice now and it gets milky almost immediately just turning the starter - I suspect the oil cooler is polluted badly.
       
      I'll get some pictures today if anyone want to see them.
       
      thanks!
  • Similar Tagged Content

    • By Jason Magnone
      As stated above working on a 1999 Suzuki LT-F160. I think I’m having trouble with the carburetor. I keep fouling spark plugs. Full disclosure, I did make a poor attempt to “rebuild” the carb (that’s why I think that’s the issue). No idea if the new parts are at the correct “settings” (gaps and such) I believe the starting point is 1.5 turns from bottom out on the adjustment screw (is there another adjustment I don’t know of?).  Doesn’t feel like I’m getting gas drawn through the carb (clogged jet maybe?), the plug isn’t wet at all (assuming why they’re fouling?) Not a great deal of experience working on carbs and not having much luck on finding a lot of info on the 160’s.
      1st- by chance can I swap out the original carb (13200-02C03) for an LT 250 model (think the HA01050). They’re only about $30 apposed to $200. That would at least narrow down if it’s a wiring problem or carb issue.
      2nd - The wiring has been minipulated at least a dozen times (before I acquired it, my cousin got it from a buddy kind of thing). Hopefully don’t have to dig into this too much as it’s currently a bit if a mess. 
      I was told it ran last year... 
      Any imput would be greatly appreciated
    • By Jers
      I need to know what I have and what tire really go on it, Mine has 24x11x10 on the back and 22x8x10 on the front and I need new tire but I don't think are the right size. Also I can't find the model number listed but it looks like a 250 quadrunner 2wd and I think it is a 1987 maybe, can anyone help me, also I it has a rich running sound and I put a carb diap in it and cleaned the carb. is there a jet needing replaced?
    • By Steve1266
      I went out to ride my quad today. When I started it up it ran for a minute, then died. Since then it will turn over but won't start. I've check the spark plug and get great fire. I have had this quad for about 6 months, and very new to breaking it down. But need help. Thanks
    • By evlsnke
      loud clicking, snapping noise under load when accelerating.
    • By thesandmanisme
      Hey, does anyone have a pdf for service manual on an LT230? Having some issues.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...