Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

chadburgess2003

2007 honda recon 250 wont idle

Recommended Posts

Ok so I have a recon 250 that will not idle. It will rev up and go as long as u don't let it idle it will run fine. Fist thought to everyone I know would be the idle jet. Cleaned the carb and put a kit in it while I was there. Changed the spark plug as well. These carbs have that fuel cut off vacuum valve on it. If I take the line that's coming from the intake and plug it off it will idle just fine with no problem. I know its not how its pos to be but I just cant figure anything out on it. Im at a lost. Any suggestions would be appreciated. O Ive already checked the valves and also adjusted the air. Its got to be something with the vacuum operated valve whatever it is or does... Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites


I'm working on a 2001, Recon 250 that wont idle either, it revs fine till you let off the throttle, but it backfires through the carb an exuast, so I'm going to change the cdi box, an then the coil, only reason,,,is because we have another one that runs fine, so ill just try them to find out if it fixes the problem, then if you think yours is doing what I described, this may be a fix for your recon, ill let you know

Share this post


Link to post
Share on other sites

Because it idles when you plug the vacuum line, it is exactly that - a vacuum leak. Check the valve that the vacuum line plugs in to. It is allowing air to flow directly through it. Probably a bad valve.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Tiffany Rowland
      I recently purchased an 07 Honda sportrax and when I was checking the spark plug I saw the boot was ripped nearly in half. When I removed the plug it was blackened and covered in oil. How can I thoroughly clean the plug hole and remove any debris that is in there? Is there a small tube like vacuum or something of the sort made for stuff like this? The machine my dentist has would be perfect, maybe they do rentals! 😁
    • By Tiffany Rowland
      I am working on a Honda sportrax I just got my daughter for get birthday and the reverse and neutral light are not working. When I traced the wire down I saw that it wasn't plugged in but I don't see where it is supposed to connect. Does any one have a general idea of where I should look?

    • By Tiffany Rowland
      I recently purchased an 07 Honda sportrax and when I was checking the spark plug I saw the boot was ripped nearly in half. When I removed the plug it was blackened and covered in oil. How can I thoroughly clean the plug hole and remove any debris that is in there? Is there a small tube like vacuum or something of the sort made for stuff like this? The machine my dentist has would be perfect, maybe they do rentals! 😁

    • By MarkinAR
      Working on my oldest son's buddy's 2000 Big Bear.  He was having some power loss at WOT so i thought it worth while to clean the carb and put at kit in it...or at least clean the OEM jets and use the new orings that come in the kit.  It starts and idles like a champ, but dies and wants to backfire with any throttle at all.  I assume lean because it will run decent with the choke on. Air screw adjusted fine, nice crisp idle.  This one has fuel/air screw, low speed jet, mid jet, and main jet.  I was assuming just trash in the low speed circuit so pulled it and cleaned again, still does the same. 
      Two questions I guess:
      1. Does it sound most likely trash in the off idle circuit?  This one has a few more passages and jets than I'm used to...and a darn diaphragm.
      2. It now really wants to leak at the bowl drain screw.  It doesn't seem to tighten enough to completely stop the flow.  Seat looks good, screw was dirty but cleaned up fine with a touch of 2000 grit paper.  First for me.  Any idea here?
    • By Ryann Racho
      So Id say about 2 years back I bought a 2013 Polaris Sportsman 500 H.O. off of my uncle. It ran perfectly, nothing wrong at all. I usually go mudding with it or just ride trails with buddies. So as you would assume, the quad is quite dirty from sitting for a few weeks.
       
      STUTTERING PROBLEM: I noticed one day out of nowhere that in high gear at 15-20 MPH, I was already maxed out at 4500-5000 RPM  It would get to 15-20 mph, max out on rpms and start sputtering. It sounded like it was basically acting like it couldn’t go any faster than this.
       
      IDLING PROBLEM: I was fucking with the carberator the other day maybe thinking that is causing my sputtering, and now my idle will shoot up to 2600 on start usually, then I will turn the throttle adjustment down to the normal 1400. The rpms with then fluctuate 10-30 rpms back and forth repeatedly, it will then run for about another 30-60 seconds and the RPMs will slowly drop to about 900-1000 RPM and stall out. I replaced the carburetor and everything seems to be working perfect on that, no leaks and what not but it’s still acting strange. Also, I’ve noticed that when looking into the Electronic Throttle Control that two plates that aren’t supposed to touch have to be WAY past touching to even try to fire up. Even when set at a wide open throttle like that, I still have to give it some throttle to get it to fire up.
       
      Here is what I have done so far: 
      Checked the belt and clutch
      Changed out spark plug (Last one was covered in carbon)
      Cleaned the intake and air box
      Replaced the carburetor
      Replaced the inline fuel filter
      Checked that all lines on carburetor are connected into the right spots
      Checked If intake boot was cracked (Not from what I can see)
      Unhooked and reattached new carburetor (About 4-5 times)
      Cleaned battery terminals and battery off
      Shut on and off Gas Line Cutoff Valve
       
       
       
      My next thoughts are that maybe the TPS is fucked up or maybe the Spark Arrestor is plugged with mud. I was thinking tomorrow to purge the exhaust and also check the ohms output on the TPS.
       
      ANY HELP IS GREATLY APPRECIATED. I HAVE BEEN BATTLING THIS FOR WEEK AND REALLY WANT TO GO RIDING. THANK YOU!
  • Similar Tagged Content

    • By mikeexplorer
      Wiring diagram for 2007 Arctic Cat 700 EFI 4x4
       
       
    • By Kyboy
      Iam looking for help seperating the rear brake drum and the cover. Any suggestions would be greatly appreciate
    • By Jers
      I need to know what I have and what tire really go on it, Mine has 24x11x10 on the back and 22x8x10 on the front and I need new tire but I don't think are the right size. Also I can't find the model number listed but it looks like a 250 quadrunner 2wd and I think it is a 1987 maybe, can anyone help me, also I it has a rich running sound and I put a carb diap in it and cleaned the carb. is there a jet needing replaced?
    • By sloundez
      Does anyone out there know where I can get a functional pair of wheel cylinders for subject ATV? Any suggestions welcomed. Thanks
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...